Ugrás a fő tartalomra

Képzések és oktatási tevékenység

Képzések

Teheséggondozás

Speciális Pénzügyi-Matematikai program

A magyar nyelvű Speciális Pénzügyi-Matematikai (SPM) kiegészítő képzésen alapszakos hallgatók vehetnek részt. Az SPM elsősorban a Budapesti Corvinus Egyetem azon hallgatóinak szól, akik pénzügy vagy egyéb módszertanigényes mesterszakokon szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az SPM program keretében a hallgatók a választható tárgyaik órakeretére vehetnek fel egy blokkban emelt szintű pénzügyi és matematikai jellegű tárgyakat. A program elsődleges célja megadni, begyakoroltatni azokat a módszertani alapokat, amelyekkel a pénzügy MSc kurzusok elvégezhetők. Az SPM elvégzése nem előfeltétele a későbbi pályaválasztás egyik elemének sem, az itt megszerzett és elmélyült ismeretek jelentik a hasznot a programot elvégzőknek. Az SPM program tekinthető egyfajta mesterelőkészítő kurzus-sorozatnak is.

Tudományos Diákköri Konferencia

Kollégáink aktívan mentorálják a Tudományos Diákköri Konferencián résztvevő hallgatókat. Hallgatóink hagyományosan nagy számban és jó eredménnyel szerepelnek az intézményi és az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon is. További információk a TDK oldalunkon

Doktori képzés 

Az intézetben folyó műhelymunkába évente 3-4 frissen felvett PhD hallgató kapcsolódik be. Az intézetünkben dolgozó PhD hallgatók tanulmányaikat a Gazdálkodástani Doktori Iskola vagy a Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskola programjainak keretében végzik. 

Oktatáshoz kapcsolódó egyéb tevékenységeink

Corvinus Lectures in Finance

2012. őszén elindítottunk egy olyan eseménysorozatot, amelynek keretében előadásokat szervezünk a hallgatóink és minden érdeklődő számára. 

Szakértőket, cégvezetőket hívunk meg, hogy előadást tartsanak például egy-egy jelentős piaci eseményről vagy vállalati tranzakcióról, a tudományos kutatások újabb fejleményeiről. 

Célunk: 

1. Lehetőséget adni akadémiai és üzleti partnereinknek, hogy jól képzett, értő és érdeklődő közönség előtt adhassanak elő. 

2. Lehetőséget adni volt hallgatóinknak (alumni) a találkozásra, az egyetemmel való kapcsolattartásra és szakmai továbbképzésre. 

3. Lehetőséget adni jelenlegi hallgatóinknak arra, hogy látókörüket bővítsék és megismerjék a tudományterület legfrissebb fejleményeit. 

Ha jelentkezne előadónak, vagy szponzorálná valamelyik jövőbeli előadást, akkor írjon a következő címre: peter.csoka@uni-corvinus.hu 

Szervező: Dr. Csóka Péter 

Pénzügyi laboratórium (FinLab)

Szervező: Szűcs Balázs Árpád 

A Budapesti Corvinus Egyetemen 2013. november 21-én nyílt meg a világ legnagyobb tőzsdéinek kereskedési adataihoz hozzáférést biztosító Bloomberg kereskedési terem. Az egyetemi “trading room” létrehozásának és működtetésének fő célkitűzése, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően támogassa a Budapesti Corvinus Egyetemen folyó pénzügyi oktatás és kutatás módszertani megújulását és ennek révén tovább növelje egyetemi programjaink vonzerejét és a pénzügyi tudományok elismertségét minden területen. 
 
Az exkluzív számítógépes Pénzügyi Laboratóriumot úgy alakítottuk ki az Egyetem Központi Könyvtárának üvegfalú termében, hogy a belépő úgy érezze magát, mintha egy nagy pénzügyi intézmény kereskedési termében lenne. A kétmonitoros munkaállomásokon 15 perces késleltetéssel lehet nyomon követni a világ valamennyi nagy tőzsdéjén zajló kereskedést, a legkülönbözőbb gazdasági híreket és rendelkezésre áll a piacok minden fontos jellemzőit tartalmazó, esetenként több évtizedre visszanyúló historikus Bloomberg adatbázis is. A Közép- és Kelet-Európában egyedülálló létesítmény kialakításához az Egyesült Államok olyan vezető egyetemei szolgáltak példaként, mint a Richmond és a Bentley. 
Sajtómegjelenések a megnyitóról: 


Nyitvatartás

A szorgalmi időszakban a nyitvatartás a terem órarendjéhez igazodik, a FinLab terem a konzultációs időpontokban használható, minden hétköznap 8 és 21 óra között. A terem használatára a Moodle rendszeren keresztül lehet jelentkezni. A moodle-be belépve balra egy kis ablakban a “FinLab Foglalás//Reservation”. Erre kattintva lehet blokkot foglalva (hétköznap 1 blokk 45 perces, szombaton 60 perces). A terem használati szabályai a következők: 

1. A termet egyelőre csak Corvinus-os diákok használhatják.  

2. A terembe kabátot, enni- és innivalót bevinni tilos. A mobiltelefonokat le kell halkítani. 

3. Ha nincs minden gép lefoglalva, akkor foglalás nélkül is használható a terem. 

4. Az órák ideje alatt a termet csak a kurzus oktató előzetes engedélyével lehet. 

A terem a C. épület (Közraktár utca 4-6) 1. emeletén található, a Központi Könyvtár területén, a bejárattól jobbra. 

Tőzsdei Legek 2013: A magyar tőkepiac fejlesztéséért járó díj

A magyar tőkepiac legjobb teljesítményeit díjazta ünnepélyes keretek között 2013. december 12-én a Budapesti Értéktőzsde. A Tőzsdei Legek díjátadón többek között kiderült, hogy ki volt az év üzletkötője, melyek voltak a legeredményesebb cégek és hogy ki kapta „A magyar tőkepiac fejlesztéséért járó díjat”. A Budapesti Értéktőzsde díjátadóján, a Tőzsdei Legek-en a hét szakemberből álló zsűri döntése alapján összesen kilenc díj talált gazdára, amelyek többsége objektív tényezők, mutatók alapján került odaítélésre. A díjazottak egyedi készítésű, Botos Péter iparművész által tervezett díjat kaptak. 
 
„A magyar tőkepiac fejlesztéséért járó díj” –  A díjazott a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék Alapítványa, kiemelten a FinLab projektje miatt.  
 
A labor létrehozásának fontos célkitűzése, hogy előmozdítsa a magyar közgazdasági-pénzügyi szakemberképzés minőségének hosszú távú fejlesztését. A Pénzügyi Laboratórium egyben fejleszti a hallgatók pénzügyi kultúráját, ösztönzi a befektetői gondolkodást, a személyes pénzügyi döntések megalapozását és a vállalkozói szemléletet, valamint életközelivé teszi a befektetés-elemzést és a kockázatkezelést. 
 

Inspiráció – Innen vettük az ötletet

Richmondban a Trading Floor alapvetően az ún. „experimental learning” programot támogatja, melynek során önkéntesen jelentkező végzős pénzügyes hallgatók tökéletesen imitálják egy befektetési alap belső folyamatait és kezelik az egyetemi pénzalapok egy részét ( szerződéseket kötnek, megírják a befektetési alap stratégiáját, board meetingeket tartanak az eszközallokációról, egy brókeren keresztül megbízásokat adnak a tranzakciókra, értékelik a teljesítményt, könyvelnek és viszik a teljes adminisztrációt stb.). Mivel minden döntést kutatásokkal, elemzésekkel kell alátámasztani, gyakorlatban is ki tudják próbálni az elméleti ismereteiket „learning by doing”. 
 
A programról megjelent számos cikk és a program teljes dokumentációja: 

A Bentley University-n a A Trading Room viszonylag nagy területet foglal el, mert összesen 45 (nagyterem) + 12 (kisterem) géphely került kialakításra. A nagyobb kapacitás kialakítását az indokolja, hogy itt jóval több formális órát és külső tréninget tartanak, mint Richmondban. Ráadásul a termet használó potenciális hallgatók létszáma is nagyobb. A nagyteremben tartják az órákat, tréningeket, céges prezentációkat, a kisteremben lehet szabadon egyedül tanulni és kutatni. A Trading Room egészét Richard Gibble (Director of HCFS) menedzseli. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.18. - 17:35:15