Budapesti Corvinus Egyetem

Pénzügy és számvitel - alapképzés

Pénzügy és számvitel - alapképzés

Budapesti Corvinus Egyetem

Ismerd meg a pénzügyi világ összefüggéseit, a FinTech forradalom hátterét, valamint a hazai számviteli szabályokat és a nemzetközi számviteli standardokat!

A szak célja megismertetni a pénzügyi rendszerek működését, a vállalati gazdálkodás alapelveit, a hazai és nemzetközi számvitel és adózási szabályokat, a gazdálkodókról szóló jelentések összeállításának fortélyait. Annak érdemes a szakot választani, aki szilárd kvantitatív ismeretekkel rendelkezik, szívesen dolgozik adatokkal, számokkal, elemző szemléletű, szeret a dolgok mélyére látni, de igényli azt is, hogy a rendszer egészét is átlássa, valamint képes arra, hogy eredményeit érthetően kommunikálja. Célunk, hogy hallgatóink szilárd szakmai tudás mellett kritikus gondolkodásmódot is elsajátítsanak, nyitottak legyenek az új gondolatokra és újszerű megoldásokra, és felelős döntéshozóként a hosszútávú hatásokat is képesek legyenek mérlegelni.

Még ennyi ideig jelentkezhetsz a Felvi.hu-n keresztül:

Nap
Óra
Perc
Másodperc

Miből érettségizz?

Két tárgyat kell teljesítened legalább középszinten az alábbi listából, melyek közül az egyiket ajánlott emelt szintem letenned, tekintettel az elmúlt évek magas ponthatáraira: 

  • gazdasági ismeretek 
  • egy idegen nyelv* 
  • informatika 
  • matematika 
  • történelem 
  • földrajz 
  • egy gazdaságtudományi szakmai előkészítő tárgy** 
  • egy gazdaságtudományi ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy*** 
  • egy gazdaságtudományágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy**** 

*Választható idegen nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol. 

**Gazdaságtudományi szakmai előkészítő vizsgatárgyak: informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek. 

*** Gazdaságtudományi ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek.  

**** Gazdaságtudományi ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak: irodai ügyviteli ismeretek, idegennyelvű ügyviteli ismeretek. 

Az elmúlt évek ponthatárai

Karrierlehetőségek

A szak felkészít külföldi és hazai karrierre, az üzleti és az akadémiai pályán egyaránt. Hallgatóink elsősorban pénzügyi és számviteli mesterprogramokon folytatják tanulmányaikat, akik pedig a munka világát választják, jó eséllyel pályáznak kis-közép, és multinacionális vállalatok, befektetési bankok, kereskedelmi bankok, könyvvizsgáló-, adó- és üzleti tanácsadó cégek, valamint a felügyelő szervek és a gazdaságpolitika meghatározó intézményeihez.

A szak előnye, hogy bár a pénzügyi, számviteli terület van fókuszban, a szak elvégzése nem korlátozza a további tanulási lehetőségeket, megfelelő módszertani alapozást nyújt a kvantitatív jellegű mesterszakokra, de a menedzsment típusú továbbtanulást is előkészíti.

Betölthető pozíciók: pénzügyi elemző, tervező, modellező, értékelő, kockázatkezelő, könyvelő, könyvvizsgáló, kontroller, adótanácsadó.

110 millió forint előnyt jelent a nálunk szerzett diplomád

A piacképes tudást meghozza az eredményét, hiszen kiszámoltuk, hogy a Corvinusos diplomával egy teljes karrierút alatt várhatóan 340 millió forintot fog keresni, ami 110 millió forinttal több, mint az országos átlag. Világ körüli utak, több pihenés, vagy önfejlesztés? Te mihez kezdenél ezzel az összeggel?

A számítások hátteréről itt olvashatsz.

Specializációk

Választhatod a Duális képzési formát!

Szerezz többéves, releváns munkatapasztalatot még a tanulmányok ideje alatt!A duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatásod a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzésed pedig a választott partnerszervezetnél történik. Duális képzésben részt vevő hallgatóként így bepillantást nyersz az általad választott partnerszervezet működésébe, megismered a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatod meg a szakma alapjait.

Mitől egyedi a képzés?

•  A tehetséggondozó programok (szakkollégiumok, diák szakmai szervezetek vagy a Speciális Pénzügyi Matematika program) azokat a hallgatókat várják, akik mély elméleti tudás érdekében hajlandóak további energiát a tanulmányaikba fektetni. 

•  A szak elvégzése biztosítja a mérlegképes könyvelő tudás megszerzését, és specializációtól függően a teljes vagy részleges vizsgafelmentést, valamint a nemzetközi szakmai szervezetek mint az ACCA és CFA, ismeretanyagának 70%-os elsajátítását. 

•  Az egyetem Pénzügyi Laboratóriumában Bloomberg és Reuters hozzáférésen keresztül a nemzetközi pénzügyi piacok is elérhetőek. 

•  Az intézet kiterjedt külföldi kapcsolatai segítségével a hallgatókat rendszeresen visszük nemzetközi konferenciákra. 

•  Vállalati partnereink támogatják a naprakész oktatást.

Kedves érdeklődő!

A Pénzügy és számvitel alapszak hagyományosan az egyetem egyik kiemelt képzési területe, ahol a szakma legjelentősebb képviselőitől lehet tanulni. Az elmúlt évben sokat dolgoztunk azon, hogy a régi értékeket megtartva, a szakot az új elvárásokhoz igazítsuk, megújult a módszertani alapozás és a szakmai tananyag is. Meggyőződésem, hogy ez az alapszak a legjobb választás azok számára, akik elméleti és gyakorlati ismereteket is szeretnének szerezni, hajlandóak a tudás megszerzése érdekében erőfeszítést tenni, azonban többféle irányú továbbtanulás lehetőségét fenn akarják tartani.
Budapesti Corvinus Egyetem

Dr. Dömötör Barbara
szakfelelős
Egyetemi Docens

#együttalegjobbak

Budapesti Corvinus Egyetem

Online nyílt nap

Nézd vissza az online nyílt napunkon készült videót!

Budapesti Corvinus Egyetem

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tantárgyak lesznek a szakon? Van-e szakmai gyakorlat? Hány kreditet kell teljesíteni?

Budapesti Corvinus Egyetem

Módosítsd a sorrended online!

A felvételi jelentkezéseddel kapcsolatos ügyintézést (a sorrendmódosítást is) a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül intézheted.

Olvasd el felvételi
kiadványunkat!

Légy képben! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Felvételivel kapcsolatos technikai kérdésed van? – felvi.corvinus@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem
Hungary 1093 Budapest Fővám tér 8.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod,hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.

X
GEN.:2023.03.26. - 02:41:13