Ugrás a fő tartalomra

Kutatói azonosítók

A kutatói azonosítók célja a szerző személyének egyértelművé tétele, láthatóságának növelése, a különböző névváltozatok, gyakori nevek, névváltozások okozta problémák kiküszöbölése. A kutatói azonosítók összegyűjtik a szerző egy adott adatbázison belüli publikációit és összekötik a különböző adatbázisokban, platformokon szereplő profilokat.

Az egyedi azonosítók megjelenítésére lehetőség van az MTMT-ben is.

Researcher ID

A Web of Science (WoS) adatbázishoz kapcsolódik a ResearcherID kutatói azonosító.  Az ehhez tartozó profil képet ad a szerző publikációs tevékenységéről, idézettségéről. Nyilvántartható a lektorálási és szerkesztői munkásság. Lehetőség van olyan dokumentumok feltöltésére is, amelyeket a WoS nem indexel. Ahhoz, hogy egy-egy szerző teljes publikációs teljesítménye látható legyen, célszerű összekapcsolni az ORCID profiljával is.

A Publons profilok 2022 augusztusában automatikusan átkerültek a Web of Science-be. Azok a szerzők, akik korábban már rendelkeztek Publons profillal, gond nélkül tudnak belépni a WoS adatbázisba a korábban használt e-mail címükkel és jelszavukkal. Akik még nem regisztráltak, a WoS felületén tudják létrehozni kutatói profiljukat. Ha több profillal rendelkezik a szerző (egy algoritmus által létrehozott és egy regisztrációval létrehozott profil), akkor az Add Publications vagy a Claim segítségével tudja összevonni a profiljait. Az összevonás, tisztítás után van lehetősége a szerzőnek a hitelesítésre (Claim). A szerzői profil folyamatos ellenőrzést kíván, így naprakészen tartása érdekében alertek (e-mail értesítések) létrehozása javasolt.

Bővebb információ a publikációk hozzárendeléséről vagy eltávolításáról a kutatói profilból ezen a linken érhető el.

Scopus ID

Scopus szerzői profillal azok rendelkeznek, akik publikáltak a Scopus által indexelt folyóiratok vagy könyvek valamelyikében.

A Scopus algoritmusa az adatbázisban nyilvántartott dokumentumokban szereplő metaadatok alapján automatikusan állítja elő a szerzői profilokat. A létrehozott profilhoz kapcsolódik egy Scopus ID. A profil képet ad a szerző publikációs tevékenységéről, idézettségéről.

Google Scholar ID

A Google-fiókkal rendelkező felhasználó önmaga hozhatja létre szerzői profilját. Google Scholar profil létrehozásának előnye, hogy összegyűjti a szerző nevéhez kapcsolható publikációkat, és automatikusan hozzárendel bizonyos bibliometriai adatokat. Fontos tudni azonban, hogy az itt jelölt idézőket mindig kritikával kell kezelni: sokszor nem egyértelműek a bibliográfiai adatok, téves hozzárendeléseket, megbízhatatlan adatokat tartalmaz.

ResearchGate ID

A ResearchGate egy profit-orientált cég által működtetett közösségi hálózat, ami a tudományos közösség szereplői között a kapcsolatteremtés és kommunikáció egyszerű, kényelmes módját kínálja. Azok regisztrálhatnak a szolgáltatásra, akik valamely tudományos intézményhez kapcsolódó e-mail címmel rendelkeznek. Lehetőség van a közlemények adatainak megadása mellett a közleményre mutató link elhelyezésére vagy a teljes szöveg feltöltésére is. A teljes szöveg feltöltése általában nem ajánlott, nem csupán szerzői jogi bizonytalanságok miatt, de az ún. alternatív metrikák befolyásolása miatt sem. Előnyösebb a közlemény valamely változatára mutató link megadása, vagy a közvetlen kapcsolatfelvétel felajánlása. A szolgáltatás a feltöltött publikációk mellett az elérhetővé tett adatokból tudománymetriai mutatókat generál, de ezeket az egyetemi értékelési eljárások során nem veszik figyelembe. A platform egyik kiemelkedő funkciója a „Kérdések és válaszok”, amely fórumként szolgál.
Hasonló elvek alapján működik az Academia.edu is.

ORCID (Open Researcher and Contributor ID)

Az ORCID egy nemzetközi nonprofit szervezet által biztosított állandó digitális szerzői azonosító, amely egyértelműen azonosítja a szerzőt. Az ORCID lehetőséget nyújt a különböző adatbázisokban megtalálható publikációk, valamint névváltozatok egységes kutatói profilon történő kezelésére. Az ingyenes regisztráció után a kutatók egy 16 számjegyből álló egyedi és nemzetközileg elfogadott azonosítót kapnak. A szerzői adatlap kitöltésével létrejön egy szerzői profil, amelyben össze lehet gyűjteni a névvariációkat, jelenlegi és korábbi munkahelyeket, kutatócsoportokban való részvételeket és publikációkat. Azon közlemények, amelyek DOI-val rendelkeznek, és feltüntetik rajta a szerző ORCID azonosítóját, automatikusan megjelennek az adatlapon. Az ily módon be nem kerülő publikációkat lehetőség van manuálisan vagy MTMT-ből való importtal rögzíteni. 

Egyre több kiadó kéri a ORCID feltüntetését a közleményeken, ezért javasoljuk az ORCID profil létrehozását.

Nagy előnye, hogy nem csupán egy adatbázison belül azonosítja a szerzőket, hanem adatbázisokon átível. Más adatbázisban létrehozott szerzői profil összekapcsolható az ORCID profillal.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.24. - 12:34:59