Ugrás a fő tartalomra

Képzéseink

Ellátásilánc-menedzsment mesterképzés/Duális képzés információk

Ha érdekelnek a reálfolyamatok, azaz a termelés, szolgáltatás, logisztika világa, ha nem idegen tőled a nemzetköziség és szívesen dolgoznál pezsgő, kihívásokkal teli és dinamikusan fejlődő szakterületen, akkor a legjobb helyen jársz!

Mesterszakunkat a Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék gondozza, éppen ezért az ellátásilánc menedzsmentjét nemzetközi kontextusban, az értékteremtő folyamat mentén együttműködő vállalatok szemszögéből vizsgáljuk. A tantervben ezért részletesen foglalkozunk nem csak a hagyományos logisztikai területekkel, mint például a disztribúció, vagy a szállítmányozás, hanem folyamatokban és rendszerekben gondolkodva építjük fel az ellátásilánc struktúra minden működési vonatkozását. Képzésünk egyedülálló abban, hogy a felsővezetők számára igen fontos pénzügyi alapozást és az ellátási lánc teljesítmény és kontrolling aspektusait részletesen tárgyaljuk, az értékteremtő folyamatok témáinak tárgyalása, a projektfeladatok végrehajtása során vezetői döntéshozatalra készítünk fel.

Hallgatóink keresettek a munkaerőpiacon, többségében multinacionális termelő és logisztikai nagyvállalatoknál helyezkednek el, többnyire már az utolsó félévben, vagy közvetlenül végzés után. A nálunk végzett hallgatók például supply és demand planning, supply chain specialista, logisztikai projektvezető, logisztikai elemző, raktár specialista munkakörökben dolgoznak.

Duális képzés

Mesterszakunk duális képzési formában is indul: 13 partner kínál szakmai gyakorlati lehetőséget felvételizőinknek, akik így egyensúlyba hozhatják a tanulás és a munka iránti vágyukat, és még segítünk is az egyensúly megtalálásában.

A duális képzés során a hallgató heti három napot tölt az egyetemen, amely napokra valamennyi kötelező órájának be kell férnie, és amit az órarend szerkesztésekor figyelembe is veszünk. A fennmaradó heti két munkanapot a duális gyakorlati helyen tölti. A vizsgaidőszakban a tanulásra kell koncentrálni, de szemeszterek között, őszi és tavaszi szünetben, valamint a nyár bizonyos részében – egy év során a törvényben meghatározott 106 napon – dolgozni kell.
A hallgatónak minden félévben van egy olyan tantárgya, amelyben a duális gyakorlati hely is közreműködik, pl. a tantárgyhoz illeszkedő feladatot ad a hallgatónak. Ez biztosítja, hogy a diák a duális szakmai gyakorlat alatt releváns szakmai tapasztalatot szerez, az egyetemen tanultakat gyakorlatban is kipróbálhatja.

A szakon tanulható tárgyak

Mesterszakunkon az ellátásilánc menedzsmentjét nemzetközi kontextusban, az értékteremtő folyamat mentén együttműködő vállalatok szemszögéből vizsgáljuk. A tantervben ezért részletesen foglalkozunk nem csak a hagyományos logisztikai területekkel, mint például a disztribúció, vagy a szállítmányozás, hanem folyamatokban és rendszerekben gondolkodva építjük fel az ellátásilánc struktúra minden működési vonatkozását.

A képzés során nem csak az ismeretek széles tárházát kínáljuk, hanem nagy hangsúlyt helyezünk a képességek és készségek fejlesztésére is, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy aki mesterképzésre vállalkozik, annak ambíciói vannak és fejlődni akar, egyszer majd talán vállalatvezetővé válni. Ennek érdekében a csoportmunkán és vállalati projektmunkákon keresztül, kiemelten gyakorlatorientált képzést kínálunk, ahol tudásban, módszertanilag és képességek szintjén egyaránt fejlesztésetekre törekszünk.

Oktatóink a nemzetközi tudományos életben elismert kutatók, nemzetközi szakterületi társaságok, folyóiratok szerkesztőbizottságának tagjai (EurOMA, IPSERA, IMP, ISIR). Az ő szaktudásuk mellett vállalati partnereinket is bevonjuk a képzésbe, így az órákon pl. a GS1 Magyarország, a TE Connectivity, a Henkel vagy akár a Procter&Gamble gyakorló szakemberei mutatják be üzleti problémáikat, megoldásaikat és jó gyakorlataikat.
Tantárgyaink három csoportra oszthatók, ahogyan azt az operatív tantervben is láthatod: vannak olyan kötelező tárgyak, amelyeket valamennyi gazdasági területen mesterszakra felvett diák kell, hogy teljesítsen: ezek az alapvető üzleti ismereteket tartalmaznak (pl. Éves beszámoló, Haladó vállalati pénzügyek), illetve későbbi specifikus tárgyak megalapozásához szükségesek (pl. Kvantitatív módszerek).

A második tárgycsoport a kötelezően választható és szabadon választható tárgyak köre. Előbbiekből 14, utóbbiakból 6 kreditnyit kell teljesíteni a 2 év folyamán. Ezek a kurzusok elsősorban a látókör bővítésére (Környezeti menedzsment) vagy egy speciális készség fejlesztésére (Döntéselmélet, SAP folyamatok informatikai támogatása) koncentrálnak.

Harmadik, és egyben legszélesebb tárgycsoportunk a szak-specifikus tárgyak köre. Az operatív tantervből láthatjátok, hogy ez ellátásilánc-menedzsmentjét nagyon széles körűen értelmezzük. Foglalkozunk a logisztikai alrendszerekkel (Beszerzés, Disztribúció, Logisztikai szolgáltatások), és emellett a két másik nagyon fontos értékteremtő folyamattal a termeléssel és szolgáltatással is (Termelés és szolgáltatás menedzsment és Lean menedzsment). A logisztikai folyamatok tervezésével, modellezésével Logisztikai modellek tárgyunk keretében foglalkozunk. Mivel üzleti képzés vagyunk, és megfelelő pénzügyi-számviteli alapozást kapnak a diákok az első két félévben, sokat foglalkozunk az ellátási lánc teljesítményének értékelésével, majd pedig a logisztikai folyamatok kontrollingjával. A záró félévben kerül sor a mesterszakon tanult ismeretek stratégiaivá bővítésére és szintetizálására (Beszerzési stratégia, Ellátásilánc-menedzsment), valamint a szakterület jogi vonatkozásainak áttekintésére.

Rendezvényeink

Rendezvényeinken további benyomásokat szerezhetsz az Ellátásilánc-menedzsment mesterszakról. Keress minket az Educatio kiállításon, a keresztféléves nyílt napon novemberben, vagy a normál indítású nyílt napon januárban. Hogy megteremtsük a fórumát a duális partnereinkkel való találkozásnak, a nyílt napok mellett Duális Cafét is szoktunk szervezni, ahol egy kávé mellett, kellemes körülmények között lehet tájékozódni a duális vállalatok által nyújtott lehetőségekről.

Évente – rendszerint június elején – rendezzük meg a Corvinus Ellátásilánc Fórumot, amelyen Tanszékünk legfontosabb eredményeit mutatjuk be, valamint vendégül látjuk aktuális és Alumni hallgatóinkat. Utóbbiak közül néhányan mesélnek karrierjük alakulásáról, ezzel is motiválva az aktuális hallgatókat, átadva nekik a tapasztalatikat. A Fórumot a honlapunkon hirdetjük meg, vendégként szívesen látjuk az érdeklődőket is.

Az Alumni még egy módon bekapcsolódik az aktuális hallgatók képzésébe, ez pedig a Logisztikai Alumni Mentor Program (LAMP). A programban 5+ éve végzett egykori hallgatóinkat kérjük fel, hogy egy tanév erejéig mentoráljanak hallgatókat, félévente egyet. A mentorálás során karriertanácsadásra, személyiségfejlesztésre is sor kerülhet. A program kiválasztási rendszer alapján működik, az aktuális hallgatók kb. 5-10%-a vehet benne részt.

Végül, de nem utolsó sorban mesterszakunk szokásos rendezvénye az évente, a jellemzően áprilisban szervezett Szakkirándulás. Ez egy közösen eltöltött péntek-szombat, ahol nem csak az új évfolyam, hanem minden aktuális évfolyam részt vehet, megismerkedhet egymással játékos feladatok és informális körülmények között. A kirándulásnak mindig van szakmai tartalma, egy vállalatlátogatás. Az utóbbi évek kirándulásai Székesfehérvárra a Grundfoshoz, Győrbe az Audihoz és Egerbe (a gyöngyösi Procter&Gamble gyár érintésével) vezettek.

Felvételi eljárás

Mesterszakunkra a felvételi két részből áll: 

  • írásbeli: Vállalatgazdaságtan. Tananyag: Chikán Attila (2018): Vállalatgazdaságtan, VTO Alapítvány, Budapest. Felvételi előkészítőt is tartunk!
  • szóbeli: szakmai és motivációs beszélgetés valamint az előzetes szakmai ismeretek felmérése. Ez utóbbihoz egy tételsort találsz itt, az egyes tételek kidolgozását segítő ajánlott irodalommal.

A jelentkezés során ne feledd, szakunk duális képzési formában is indul! Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy egyszerre lehetsz a mi nappali tagozatos hallgatónk, és részállású gyakornok valamely duális képzési partnervállalatunknál. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy jelentkezel az általuk, kifejezetten duális hallgatóknak meghirdetett szakmai gyakorlati pozíciókra, és sikeresen abszolválod a kiválasztási folyamatot ÉS a felvételi során hozzánk is bekerülsz. Ha ez sikerül, számíthatsz támogatásunkra és mire végzel nem csak magasan képzett Ellátásilánc menedzser leszel, de két év releváns szakmai tapasztalatot is szerzel. És ami a legjobb, a duális képzés nem akadály, ha szeretnél egy félévet külföldi részképzésben tölteni!

A duális képzés mellett kettősdiploma programunkba is bekapcsolódhatsz. A CEMS Masters in International Management angol nyelvű doube degree képzése révén akár egy évet is külföldi partnerintézményeinknél tölthetsz, és megszerezheted a Financial Times üzleti képzéseket tartalmazó rangsorának 8. legjobb diplomáját! Ha németes vagy, a Passaui Egyetem DSG programjában szerezhetsz a magyar mellé német diplomát.

További képzéseink:

Adatvezérelt ellátásilánc-menedzsment szakirányú továbbképzés

Logisztika és ellátási lánc szakközgazdász szakirányú továbbképzés

Feltöltés alatt

Nemzetközi disztribúció szakközgazdász szakirányú továbbképzési szak

Feltöltés alatt

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 10:14:09