Ugrás a fő tartalomra
Vissza2025.09.01.

Éltető víz, méltányos ételek, hulladék-dilemmák és tudatos ajándék: az őszi félév fenntarthatósági témái

Ősszel is folytatódik a Hónap Fenntarthatósági Témája projektünk, melyben ezúttal is egy-egy kiemelt témára fókuszálunk víziókkal, cikkekkel, eseményekkel és akciókkal.
Budapesti Corvinus Egyetem

Az életet adó vízről és az aszály elleni küzdelemről, a fenntartható étkezés és a méltányos betakarítás kapcsolatáról, a hulladékcsökkentés és a körforgásos gazdaság dilemmáiról, valamint a tudatos ajándékozásról és adományozásról is szó lesz az idei őszi félévben a Hónap Fenntarthatósági Témája projekt részeként. 

A csaknem két és fél éve indult projekt célja, hogy minden hónapban egy-egy fontos és a Corvinus Egyetemhez is kapcsolódó környezetvédelmi, természetvédelmi vagy társadalmi fenntarthatósági kérdéssel foglalkozzunk. A problémák összetettsége és komplexitása miatt könnyen elveszhetünk az információs dömpingben, így egy-egy fókuszált feldolgozás segíthet az összefüggések és a lehetséges megoldások mélyebb megértésében. 

A korábbi években foglalkoztunk már a biodiverzitással, a fenntartható divattal, az ökológiai lábnyommal vagy például a zöld mobilitással, de érintettük a cselekvő remény és a klímafuturizmus fogalmait is. A témákat igyekszünk aktualitásokhoz, például világnapokhoz vagy eseményekhez kötni, és célunk is, hogy minél több alulról jövő, független kezdeményezést kapcsoljunk össze és támogassunk a projekten keresztül. 

Víziók, számok és kihívások segítik a feldolgozást 

Rémisztő és vészjósló számok – sokan ezzel találkoznak először, amikor fenntarthatósági problémákról van szó. Bár fontosak, mert bemutatják a jelenlegi helyzetünk súlyosságát, de önmagukban bénítók és kontraproduktívak is lehetnek. Éppen ezért figyelünk arra, hogy a számok mellett arról is legyen szó, milyen pozitív jövőképet képzelhetünk el, melyek motiválók lehetnek a változásra. 

Minden hónapban a témát feldolgozó cikk egy vízióval fog kezdődni ősszel is. Ezek megalkotásába pedig az egyetemi közösséget is szeretnénk bevonni októbertől, melyről a szokásos egyetemi felületeken adunk hírt. A rövid, maximum 250 szóból álló elképzelt jövőképeknek az a célja, hogy felvázoljanak egy olyan fenntartató és élhető világot, melyben szívesen élnénk 2050-ben is.  

Persze az is fontos, hogy lássuk a jelenlegi helyzetet, ezért folytatjuk a cikkeket a tényszerű adatok és információk bemutatásával. Ahhoz, hogy a vágyott jövőt elérjük, tisztában kell lennünk a jelennel és a legsürgetőbb kihívásokkal, melyeket egyéni, közösségi, vállalati és globális szinten is kezelnünk kell. 

A cikkek záró részében idén is visszatérnek a kihívások, melyek azt a célt szolgálják, hogy összekapcsoljuk a jelen problémáit és a vágyott jövőképet olyan cselekvési lehetőségekkel, melyek lépcsőfokok lehetnek a jelenből a vágyott jövőbe való jutásban. Ezek a kihívások egyéni és közösségi cselekvésekről szólnak, teljesítve pedig megtehetjük az első lépéseket egy tudatosabb és fenntarthatóbb életmód felé. Önmagukban persze még nem jelentenek megoldást, de visszaadják a cselekvőképesség érzését, ami aztán erőt ad a rendszerszintű változások előmozdításában való részvételre is. 

Ősszel is aktuális témákat érintünk 

Az éltető vízzel és a vízzel kapcsolatos kihívásokkal már 2023 márciusában is foglalkoztunk, de a 2025-ös súlyos aszály miatt sajnos továbbra is aktuális a téma. Ezzel kezdünk szeptemberben, mellyel kapcsolatban szó lesz a Gellért Kert esőkertjeiről, lesz Öko-Filmklub vizes élőhelyekkel foglalkozó dokumentumfilmmel és beszélgetéssel, bemutatjuk, hogyan lehet az egészséges talaj a legjobb vízmegtartó közeg, valamint érinteni fogjuk a digitalizáció, különösen a mesterséges intelligencia vízlábnyomát is. 

Októberben a víz után a másik fontos létszükségletünket, az ételeinket tesszük nagyító alá. A témát a méltányos betakarítás elveinek feldolgozásával indítjuk, de lesz szó a rövid élelmezési láncok fontosságáról, a húsfogyasztás környezeti lábnyomáról és a vegán életmód kérdéseiről is. Itt is szóba fog kerülni az ételeink alapjául szolgáló talaj egészsége, valamint a fenntarthatóbb, egészségesebb étkezési lehetőségek is. 

Novemberben az előző évekhez hasonlóan kapcsolódunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz. Megvizsgáljuk a betétdíjas visszagyűjtési rendszer hatékonyságát, beszélünk arról, hogy elegendő-e csak szelektálni, vagy a mennyiséget is csökkenteni kellene, és érinteni fogjuk a körforgásos gazdaság elveit és dilemmáit is – kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy mekkorának kellene lennie annak a gazdaságnak, amit még fenntartható módon forgatni tudunk. 

Decemberben az ünnepekhez kapcsolódva a kölcsönösség elvét és a tudatos ajándékozást, adományozást vizsgáljuk meg. Arról lesz szó, hogyan tudunk tudatosan adni és kapni úgy, hogy az ajándék valóban értékes és fenntartható legyen. Valamint bemutatjuk az ajándékgazdaság alternatív gazdasági rendszerének ötletét is. 

Tervezett témáink a 2025-ös őszi félévben: 

  • Szeptember: Víz – Az élet forrása 

  • Október: Élelem – Méltányos betakarítás és a fenntartható étkezés 

  • November: Körforgás – Dilemmák a hulladékcsökkentésben 

  • December: Ajándék – Tudatosan adni és adományozni az ünnepek alatt 

A témák mellé készülünk saját tartalmakkal és programokkal, de nagy szeretettel fogadjuk hallgatóink és munkatársaink ötleteit, tartalmait, eseményeit és alulról jövő kezdeményezéseit is. Ezeket a dean.sustainability@uni-corvinus.hu címre lehet küldeni, de megtaláltok minket a Corvinus Egyetem Főépületének E.200-as irodájában is.  

Célunk, hogy ezeket az építő kezdeményezéseket összekapcsolva, de autonómiájukat megtartva, egymást erősítő hálózatot, szövetséget hozzunk létre. Csatlakozz te is cselekvő közösségünkhöz! 

Szerző: Kovács Máté 

Vágólapra másolva
×