Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Legyen mindenki részese a változásnak! – Mit tegyünk a 2023-as víz világnapján?

2023-03-22 08:50:51

2023-ban a víz világnapja kapcsán az ENSZ fókuszában az egyéni cselekvés fontossága áll: „Légy te a változás, és tedd jobbá a világot!”

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

1993 óta minden év március 22-én van a víz nemzetközi világnapja.

Mindennapjaink során rengeteg vizet fogyasztunk, fürdésre, zuhanyzásra, személyes higiéniára, főzésre, mosogatásra, a lakásunk tisztán tartására, illetve használunk olyan termékeket (pl. papír, akkumulátor), amelyek jelentős vízfelhasználással készültek. Magyarországon az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 38,2 m3 (vagyis napi kb. 100 liter), de Pest megyében és Budapesten ennek kb. a háromszorosa az átlagos érték. Tehát van tere az egyéni cselekvésnek – de mit tegyünk?

Az ENSZ Víz világnapjára dedikált honlapján összesen tíz olyan akciót sorol fel, amelyeket egyénileg is meg tudunk tenni a vízfogyasztás csökkentése, a vizek elszennyeződésének megelőzése, és az igazságosabb vízhozzáférés érdekében. A honlapon kiválaszthatjuk azokat az akciókat, amelyek mellett elköteleződve tenni szeretnénk a vizek védelme és a fenntartható vízgazdálkodás érdekében.

És bár egyénileg kicsi a hozzájárulásunk a nagy egészhez, a kolibri meséjével ad erőt az ENSZ és az esztergomi Duna Múzeum ahhoz, hogy tegyük meg, ami tőlünk telik.

Egy nap tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, és a saját életét mentette. A tűz szélén megálltak, és rémülten, tehetetlenül nézték a lángokat. Fejük fölött egy kolibri repült a tűzhöz oda és vissza, megállás nélkül. A nagyobb állatok csodálkoztak és megkérdezték a kolibrit: hát te meg mit csinálsz? A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek eloltani a tüzet, válaszolta a kismadár. Az állatok kinevették, és azt mondták: ez ostobaság, nem vagy képes egyedül megfékezni a lángokat! A kolibri így válaszolt: lehet, de amit tudok, azt megteszem.

A kolibri cseppenként szállítja a megoldást. Ő az a változás, ami jobbá teszi környezetünket. Legyünk mi is kolibrik! Cselekedeteink, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

A víz világnapjához kapcsolódó programok és pályázatok közül az esztergomi Duna Múzeum összegyűjtött néhányat, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több programot hirdetett meg Budapest környékén március 25-ére (szombatra).

A víz világnapja alkalmából a Corvinuson is az éltető víz és a vizes élőhelyeket védelmét tűztük zászlónkra márciusban a Hónap témája projektben. Írtunk arról, hogyan védhetjük meg vizeinket a műanyagtól a hulladéktermelésünk csökkentésével, vagy azzal, hogy eldobható palackok helyett az egyetemen elhelyezett vízvételi pontok egyikét használjuk. A víztakarékosság szintén megjelent szempontként a Corvinuson, ősszel például víztakarékosságot segítő perlátorokat szereltek fel az egyetemi csapokra. Márciusban további cikkekkel is jelentkezünk még a víz védelmével kapcsolatban, így érdemes követni a Corvinus Green aloldalt, ahol az összes kapcsolódó cikk elérhető lesz.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 02:51:33