Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Mondj nemet a műanyagra, inkább töltsd újra a kulacsod a vízvételi pontok egyikén!

2023-03-16 15:14:36

41 vízvételi pontot helyeztünk el az egyetem épületeiben, ahol munkatársaink és hallgatóink egyaránt jó minőségű, tisztított ivóvizet tölthetnek maguknak.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Téged is zavar, hogy évente hozzávetőlegesen ötvenezer palack műanyagszemét keletkezik a Corvinuson, kizárólag a műanyag vizespalackok miatt? 

Miközben a tiszta víz reményében műanyagpalackos ásványvizet vásárlunk, éppen ezzel a műanyaggal szennyezzük be a vizes élőhelyeket és a tengeri és óceáni ökoszisztémákat. A mikroműanyag ráadásul az ivóvízen keresztül vissza is jut hozzánk, végül a szervezetünkbe is. Ahhoz, hogy ezt az ördögi kört megállítsuk, közös cselekvésre van szükség. 

Ha még nem próbáltad ki az újratöltést, vagy épp gyakran jársz úgy, hogy a mosdóban csak melegvíz jön, akkor van egy jó hírünk: az egyetemen már 41 helyen találsz vízvételi pontokat, ahol a tisztítóberendezésből jó minőségű ivóvizet tölthetsz magadnak. A pontokon hideg, szobahőmérsékletű és meleg, valamint bizonyos modellek esetén szénsavas víz is tölthető. A vízvételi pontok helyszíne a MyCorvinus hallgatói applikációban is elérhető, ahol kék vízcsapot ábrázoló piktogramokat kell keresni, de offline plakátokkal is népszerűsítjük majd ezeket a következő időszakban. 

Ha még nem találtál rá ezekre a pontokra, akkor a C épületben a lépcsők mellett kell keresned a földszinten, valamint a büfé felőli oldalon minden emeleten a lépcsőn felérve rögtön jobbra. A Főépületben pedig az északi lépcsőházaknál található mosdók mellett, valamint a Duna felőli épületszárnyban éred el ezeket leggyorsabban. A Sóházban is találsz vízvételi pontokat, melyeket szintén a vizesblokkok mellett érdemes keresni. 

A Főépület és a C épület földszintje mellett több emeleten is találhatók vízszűrők, a MyCorvinus applikáció térképein kék vízcsapot kell keresni. 

A műanyagszennyezés csökkentése egyébként az egyetemi irodákat érintően is kiemelt téma. Ősszel a Corvinus Green programhoz csatlakozó szervezeti egységek önkéntes alapon vállalhatták, hogy nem rendelnek palackos, ballonos vizet és műanyagpoharakat, cserébe az egyetem megfelelő mennyiségben üvegpoharakat és kancsókat biztosított számukra. Ehhez végül a kollégák több mint 90 százaléka csatlakozott, így az egyetem sem rendel többé palackos vizet. 

Márciusban a vízzel és a vizes élőhelyek védelmével foglalkozunk kiemelten a Corvinus fenntarthatósági kommunikációjában. Cikkeinkben érinteni fogjuk a víztakarékosság mellett vizeink tisztaságának megőrzését, a tavak és óceánok műanyagszennyezésének csökkentését és a vizes élőhelyek ökológiai jelentőségét is. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 19:23:05