Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A biodiverzitás a hónap fenntarthatósági témája májusban 

2023-05-10 12:21:21

Folytatódik a hónap témája sorozat, május 10-én a madarak és fák napját, május 22-én a biodiverzitás napját ünnepeljük.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A fajok 23 százaléka és az élőhelyek mindössze 16 százaléka van jó állapotban Európában és Közép-Ázsiában a WWF jelentése szerint. Ezzel párhuzamosan 63 százalékkal nőtt a beporzókra halálos növényvédőszerek felhasznált mennyisége 1990 és 2015 között az ENSZ adatai alapján, ami jelentősen hozzájárul a fajok eltűnéséhez. 

A biodiverzitás az élet Földön megtalálható változatosságára utal. Arra, hogy milyen állatok, növények és gombák népesítik be a Földet és annak egyes régióit, illetve együttesen milyen ökoszisztémát alkotnak. A túlnépesedés, a növekvő fogyasztás okozta környezetszennyezés és a klímaváltozás azonban veszélyt jelent erre a sokszínűségre. A fajok eltűnése aggasztó méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Mindez a jövőben gyorsuló ütemben folytatódhat, ha nem teszünk ellene semmit. Májusban azt járjuk körül, hogy mit tudunk tenni e folyamat megállítása, esetleg visszafordítása érdekében. 

Készülünk szakértői interjúval és programajánlóval is májusban. A hónapban emellett több olyan figyelemfelkeltő akciót is szerveznek az egyetem különböző szervezeti egységei, melyekkel egyéni szinten is tehetünk valamit a biodiverzitás érdekében. Ilyen akció például az első corvinusos termelő piac, de a munkatársi közösségépítésben is a biodiverzitás lesz a központi téma. 

Bár a termelői piacok környezeti fenntarthatósága nem mindig egyértelmű, abból a szempontból biztosan előnyt jelent, hogy személyesen beszélgethetünk magukkal a termelőkkel, így könnyebben megbizonyosodhatunk arról, milyen termelési módszereket alkalmaznak, mennyire figyelnek oda a biodiverzitás megőrzésére és más környezeti szempontokra. Egy 2021-es metaelemzés alapján pedig a kis gazdaságokat általában véve nagyobb biodiverzitás jellemzi, mint a nagyokat, így kis gazdaságokból származó termények és termékek vásárlásával is tehetünk a biodiverzitás megőrzéséért. 

A biodiverzitás hónapjához kapcsolódva a munkatársi Garden Partyn is megemlékezünk a május 10-ére eső Madarak és fák világnapjáról. Az eseményen minden résztvevő kolléga kap egy kitűzőt egy hazai védett madár vagy növény nevével – minden kitűzőnek lesz egy párja is, amit valaki más visel. Minden egyes egymást megtaláló páros 1000-1000 forint adományt jelent a Corvinus Science Shop közösségi partnere, a Miskolci Autista Alapítvány MAACRAFT alkotóműhelye számára. 

A MAACRAFT egyben jó példa is arra, hogyan lehet összekötni a társadalmi és a fenntarthatósági felelősségvállalást. Termékeiket – melyek között fából készült madáretetők és méhhotel is vannak – designerek tervezik, konduktorokkal és szakemberekkel pedig gyártható termékekké fejlesztik azokat. A MAACRAFT terápiás kertjeiben a program fiataljai gondozzák a növényeket, így rengeteg időt töltenek a szabadban, a kertészkedés pedig segít abban, hogy minél több fizikai inger érje őket, védett környezetben, mely elősegíti állapotuk javulását. 

A biodiverzitáshoz kapcsolódó bármilyen további javaslatot, kommunikációs felületeinken feldolgozható ötletet szeretettel várunk. Az hónap témája projekt idén tavasszal pilotként indult, sikeres projekt esetén ősszel az egyetemi polgárok bevonására építve újabb témakörökkel jelentkezünk majd. 

Hónap témája projekt az ERS Hub ernyője alatt és annak szakmai támogatásával valósul meg, a további projektötleteket az alábbi oldal csatlakozás menüpontja alatt várják. Az ERS Hub azzal a céllal alakult meg, hogy egyetemi szinten összehangolja az etika, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság témakörökbe tartozó projekteket, kezdeményezéseket, illetve, hogy nyitott platformot kínáljon ezek széles körben történő megismertetéséhez, önkéntesek és támogatók bevonásához.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 16:27:02