Ugrás a fő tartalomra

Pénzügyi adatbázisok, adatbankok

Bloomberg

Pénzügyi piaci, kereskedési, valamint fundamentális adatokat kínál, kiegészítésképp céginformációs elemzéseket, beszámolókat, híreket. Vizualizációs eszközök segítik az adatok megjelenítését. A kétmonitoros munkaállomásokon 15 perces késleltetéssel lehet nyomon követni a világ valamennyi nagy tőzsdéjén zajló kereskedést, a legkülönbözőbb gazdasági híreket. Tartalmaz historikus adatokat is.
16 terminálon érhető el az adatbázis, ebből 12 a Könyvtár FinLab olvasótermében, 4 pedig a Sóházban található.

Egyéni feladatok teljesítésére is lehet Bloomberg-terminált foglalni a Moodle felületén, a belépés után a jobb oldali sávban található alkalmazáson keresztül:

A heti rendszerességű órák mellett vannak egyedi egyéb foglalások is alkalmanként, amelyeket a fenti Moodle szintén tartalmaz.


KRTK-Adatbank 

A Corvinus Egyetem és KRTK együttműködésének köszönhetően az alábbi adatbázisokhoz férünk hozzá:

Elérhető adatbázisok:

Admin2

Az Admin2 (2003-2011) kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 5-74 éves népesség felének (4 602 000 fő) munkaerőpiaci pályáját követi 2011 végéig. Havi felbontásban ismert, hogy a megfigyelt (anonim) személy dolgozik-e, milyen munkakörben, mennyit keres, mik a munkáltatójának főbb ismérvei. Ha nem dolgozik, regisztrálták-e munkanélküliként, kap-e valamilyen transzfert. Ezeket az adatokat az egészségi állapotra utaló indikátorok és a fiatalabbaknál az oktatási részvételre vonatkozó információk egészítik ki.

GEO

A GEO adatbázis 45 555 népszámlálási körzethez rendeli a magyarországi oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint vállalati telephelyeket, továbbá, megadja a körzetek közötti elérési távolságokat, időket és költségeket. Az adatbázis a KSH, a Geox Kft, a Terra-Laky Kft, az AntaresNav Kft, a CEU és a KRTK közreműködésével készült, az MTA támogatásával, 2013-2015-ben. Az adatbázis segítségével meghatározható – és gazdasági, oktatási valamint egészségügyi mutatókkal jellemezhető – bármely számlálókörzet lakosainak és vállalatainak valamely távolság-kritérium alapján relevánsnak minősíthető környezete.

T-Star

A T-Star adatbázis településenként, éves bontásban tartalmaz az adott évre vagy annak valamely időpontjára vonatkozó, széleskörű települési adatokat, 2000-2020-ig.

KIR-Stat

A KIR-Stat adatbázis oktatási intézményenként, különböző szinteken éves bontásban 2001-2020 között tartalmazza az adott év októberére vonatkozó legfontosabb közoktatási adatokat.

Admin3

Admin3 (2003-2017) kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 0+ éves népesség felének (5.174.486 fő) demográfiai, ellátási és jogviszony, oktatási, álláskeresési adatait tartalmazza. Az adatok az OEP, ONYF, NAV, NMH, OH államigazgatási szervek adminisztratív adatait dolgozza fel havi bontásban.

NAV SZJA

A NAV SZJA bevallás 2019-2021-es feldolgozott adatain alapuló adatállományok. Az adatbázis tartalmazza mindazon személyek mintáját, akik SZJA bevallást nyújtottak be a NAV részére. Az elérhető változók köre a NAV-nyomtatvány alapján kerültek kialakításra.

Az adatbázisok részletesebb tartalmát lásd ezen a linken.

Adatkérés folyamata

Az adatbázisok használatához kutatási tervet kell készíteni, melyet az Igénybejelentő adatlap szerverhozzáféréshez c. nyomtatványon kérünk beküldeni aláírva a KRTK_adathozzaferes@uni-corvinus.hu email címre. A kutatási tervet az Egyetem szakmai testülete bírálja el. Pozitív elbírálás esetén az egyéb szükséges nyomtatványokat (Kutatói adatlap, Titoktartási nyilatkozat) elküldjük a jelentkezőnek, majd továbbítjuk a teljes dokumentációt a KRTK-hoz.
Használati kör: BCE-vel munkaviszonyban álló Kutatók, BCE-s hallgatók (BCE-s munkaviszonnyal rendelkező kutató projektvezetése mellett).

Technikai információk

Az adatok a KRTK Adatbankja (AB) által a Corvinus számára dedikált szerveren találhatók, Stata 13 és Stata 16 formátumban. Az adatok más, a Stata fájlokat beolvasni képes szoftverrel (például R, Python) is használhatók.

Igényelhető mikroadatállományok

Állományvonatkozási év
Kapcsolt Államigazgatási Adatbázis 2. (Admin2)2003-2011
Kapcsolt Államigazgatási Adatbázis 3. (Admin3)2003-2017
TSTAR (településszintű statisztikai adatok)2000-2020
NAV SZJA feldolgozott adatain alapuló adatállomány2019-2021

KSH-KRTK Kutatószoba

Az adatbázisok használatán túl van lehetőség a KSH-KRTK Kutatószoba igénybevételére is. Ennek alapvető feltétele, hogy a kutatásban a BCE kutatója KRTK-s kutatóval kollaborálva indítson projektet. Az érdeklődők további részleteket (rendelkezésre álló adatállományok, tudnivalók, futó projektek) kapcsán az alábbi linken találnak. Projektindításra vonatkozó igényüket a kutatoszoba@krtk.hu e-mailcímen jelezhetik a KRTK Adatbankja felé.

Nyomtatványok

Igénybejelentő adatlap kutatóknak (TDK, szakdolgozat, egyéb)

Kitöltési útmutató a kutatóknak szóló adatlaphoz

Igénybejelentő adatlap kurzuson való oktatáshoz (mikroadatok)


PULVITA Egészségügyi Adattárház az egészségügyben létező legfontosabb információforrásokat egyesíti (NEAK, KSH, OTH). Használatához előregisztráció szükséges, melyet az adatbázis nyitóoldalán lehet megtenni. A regisztrációnál az intézményi e-mailcímet kell feltüntetni (@uni-corvinus.hu). Az online előregisztráció kitöltése után egy visszaigazoló e-mail érkezik, benne a regisztrációs űrlap linkjével. Ezt az űrlapot kell kitöltve, aláírva visszaküldeni a pulzusreg@okfo.gov.hu e-mailcímre.


Több mint 60 ezer nemzetközi cég adatait tartalmazza az adatbázis: pénzügyi adatok, tőzsdei ügyletek, értékpapír-kereskedelem, jövedelmi mutatók, árfolyamkockázati adatok, stb. Elemzőeszközök segítik az adatok értelmezését, melyek Excelbe is letölhetőek. Bővebb használati, tartalmi információ a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken kérhető Lakatos Zsolt-tól (zsolt.lakatos@uni-corvinus.hu).

Az adatbázist távolról lehet elérni.

A Workspace adatbázis mellett elérhető a Datastream és a Securitised Derivatives Network (SDN)-adatbázis, ezek ismertetőjét a Segédletek között találják.

Segédletek:

Felhasználói igényüket kérjük az alábbi űrlapon jelezzék. A szolgáltatást csak corvinusos e-mail címmel lehet igénybe venni.

Amennyiben zárolt, nem hozzáférhető adathoz szeretnének hozzáférni, kérjük, jelezzék a szolg@uni-corvinus.hu e-mail címen, s kérésüket továbbítjuk a szolgáltató felé.


Virtuális oktatási eszköz, mely valós árakkal szimulálja a tőzsdei portfóliókezelést, elővételi jogot, határidős ügyleteket, kötvényeket, befektetési alapokat a legismertebb tőzsdékről.

Használati kör: Corvinus oktatók, kutatók, hallgatók használhatják helyben vagy távolról. A hallgatói regisztrációra azután kerülhet sor, ha az oktató létrehozta a kereskedési ügylet alapjait, s megosztotta a diákokkal a szükséges linket.

További információ kérhető: Thomas Reti (treti@stocktrak.com)

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.18. - 04:11:12