Ugrás a fő tartalomra

MTMT kérdezz-felelek

Regisztráció, bejelentkezés

Közlemények rögzítése, nyilvánossá tétele

Publikációs lista, összefoglaló és szakterületi táblázatok

Hivatkozások az MTMT-ben

 

Regisztráció, bejelentkezés

 

Hogyan történik a regisztráció?

A regisztráció gombra kattintva töltse ki az űrlapon lévő adatokat. A munkahely megnevezésénél válassza ki a Budapesti Corvinus Egyetem megfelelő szervezeti egységét. A regisztrációt – amelyet meg kell majd erősítenie egy automatikus üzenet segítségével – 2 munkanapon belül jóváhagyjuk, ezután tud majd belépni az adatbázisba.

***

EduID-val is be tudok jelentkezni az MTMT-be?

Igen. Első alkalommal mindenképpen a felhasználónév/jelszó párossal kell bejelentkezni. A sikeres bejelentkezést követően a jobb felső személyes menüben, az Adataim szerkesztése űrlap alján az eduID összekapcsolás gomb megnyomásával állíthatja be az EduID belépést.

***

vissza az oldal tetejére

 

Közlemények rögzítése, nyilvánossá tétele

 

Hogyan történik a publikációk nyilvántartása az Egyetemen?

A tudományos teljesítmény szempontjából figyelembe vehető publikációk adatainak feltöltését a rektori utasítás (3/2020 (X.6)) értelmében a Könyvtár kutatástámogató munkatársai végzik. A szerzők az adatfeltöltési igényeket az erre szolgáló űrlapon küldhetik el. A szerzőnek is lehetősége van közleményei rögzítésére, ehhez módszertani segítséget tudunk nyújtani: MTMT műhely személyes konzultáció

***

Honnan tudom, hogy a publikációm szerepel-e már az MTMT-ben?

A közlemény több módon bekerülhet az MTMT-be: társszerzők, könyvtárosok, magyarországi kiadók által. Az alábbi keresésekkel tudja ellenőrizni:

  • Belépés után érdemes rákeresni a címre a „Közleményeim” között, mert ha a társszerző vagy egy könyvtáros már bevitte a publikáció adatait és a szerzői hozzárendelés is megtörtént, akkor a listában meg fog jelenni az adott publikáció.
  • Ha itt nem található meg a publikációi, akkor a bal oldalon lévő „Társszerzők által felvitt lehetséges közleményeim” keresést kell elindítani és a megjelenő listát kell ellenőrizni.
  • Amennyiben itt sincs meg a publikáció, akkor érdemes még a „Lehetséges további közleményeim” valamint a „Lehetséges további közleményeim idézésekben” keresést is elindítani.

Ha az utóbbi három keresés valamelyikének eredményeként megtalálható a keresett publikáció, akkor a „Szerzők” gombbal el lehet indítani a szerzői hozzárendelést.

***

Szakdolgozat, konferenciaelőadás is felvihető az MTMT-be?

Technikailag van lehetőség a felvitelre: az „Egyéb” típusba, a megfelelő besorolás választásával: szakdolgozat esetében a besorolás: „Diplomamunka, szakdolgozat, TDK dolgozat”, konferenciaelőadás felvitelekor pedig a besorolás: „Nem besorolt”. Ezek nem számítanak bele a tudományos értékelésbe.

***

Tudom törölni az MTMT-ből a közleményemet?

Nem. Ha hibás, hiányos vagy duplumközleményt talált, a könyvtárostól kérjen segítséget.

***

Feltölthető a publikáció teljes szövege az MTMT-be?

Nem, viszont elhelyezhető egy teljes szövegre mutató link, vagy azonosító (pl. DOI). Teljes szöveget a Corvinus Kutatások intézményi repozitóriumba tud feltölteni MTMT-n keresztül a Feltöltés repozitóriumba funkció segítségével.

***

Szerkeszthetem a közleményeim adatait?

Igen, a felviteltől számított 90 napig tudja a szerző a hozzá rendelt publikációkat szerkeszteni. Amennyiben egy könyvtáros a felviteltől számított 90 napon belül admin láttamozással, vagy egyeztetéssel látja el a publikációt, akkor a szerző a továbbiakban már nem tudja azt szerkeszteni. Ebben az esetben a könyvtárosoktól lehet segítséget kérni.

***

Ki teszi nyilvánossá a publikációkat az MTMT-ben?

Aki a publikáció adatait rögzítette és elmentette. A nyilvánossá tétel után a publikáció adatai az MTMT nyilvános oldalán is megjelennek ill. szerepelnek az Összefoglaló és a Szakterületi táblázatok adatai között.

***

Milyen szintjei vannak a publikációs adatok ellenőrzésének?

Az ellenőrzést a könyvtárosok végzik.
Admin láttamozott: ami azt jelenti, hogy egy könyvtáros (MTMT adminisztrátor) formailag ellenőrizte a bevitt adatokat.
Egyeztetett: amelynek során a könyvtáros összehasonlítja az MTMT-be bevitt adatokat más adatbázisban vagy a dokumentumon szereplő adatokkal.

***

vissza az oldal tetejére

 

Publikációs lista, összefoglaló és szakterületi táblázatok

 

A folyóiratcikkek nem jó helyen jelennek meg a táblázatomban. Mi ennek az oka?

Ez akkor fordul elő, ha a folyóirat lektoráltsága nincs beállítva az MTMT-ben vagy a cikk terjedelme nem haladja meg a 3 oldalt.

A lektoráltság beállítását az MTMT központi adminisztrátorai végzik a következők alapján:

  • a folyóiratot a WoS, SCOPUS, PubMed indexeli;
  • szerepel a SCImago adatbázisában, van SJR értéke;
  • szerepel az ERIH és/vagy ERIH Plus listában;
  • szerepel a DOAJ listán;
  • az Ulrich’ s és a folyóirat honlapja szerint lektorált és indexeli nagyobb adatbázis;
  • MTA osztálylistán szerepel.

Ha ilyen problémát tapasztal, jelezze számunkra.

***

Hogyan tölthetem le a teljes publikációs listámat?

A nyilvános oldalon a letöltés ikonra kattintva van erre lehetőség.
Vagy bejelentkezés után, az MTMT szerzői felületén a „Riportok és sablonok” menü „Sablonok” pontjában lévő „Publikáció lista szerzőhöz” sorra kattintva. A lista letölthető pdf vagy word formátumban is.

***

Hogyan tölthetem le az összefoglaló vagy szakterületi táblázatomat?

A nyilvános oldalon a „Táblázatok” pontra kattintva válassza ki a letölteni kívánt táblázatot majd kattintson a letöltés ikonra.
Vagy bejelentkezés után, az MTMT szerzői felületén a „Riportok és sablonok” menü „Sablonok” pontjában lévő „Összefoglaló táblázat szerzőhöz” sorra ill. az adott MTA osztály táblázatára kattintva pfd vagy word formátumban tudja letölteni.

***

Hogyan hozhatok létre válogatott listákat a publikációimból?

Az MTMT-ben belépés után jelenítse meg a publikációs listáját, majd kattintással jelölje ki a listára felvenni kívánt publikációt, vagy publikációkat. Ezután a felső menüsorból válassza a „Lista” gombot. A lenyíló menü segítségével tud új listát létrehozni, és ugyanitt tud már meglévő listához újabb publikációkat csatolni, vagy törölni a listáról közleményeket.

***

vissza az oldal tetejére

 

Hivatkozások az MTMT-ben

 

Hogyan kerülnek be a hivatkozások az MTMT-be?

A könyvtárosok évente legalább egyszer rögzítik az MTMT-be az egyetemi publikációkra vonatkozó, az előfizetett nemzetközi bibliometriai adatbázisokban (Web of Science, Scopus) található idéző közlemények adatait.
Más forrásból összegyűjtött és ellenőrzött idéző közlemények felvitele az adatfeltöltési igényt jelző űrlapon kérhető. A szerző általi adatfelvitelhez módszertani segítséget nyújtunk.

***

Van automatikus hivatkozás feltöltés az MTMT-be?

Igen, a Web of Science-ből és a Scopus-ból meghatározott időközönként automatikusan áttöltődnek a hivatkozások azokhoz a publikációkhoz, amelyeknél van Web of Science ill. Scopus azonosító.

***

Mi a függő hivatkozás?

Ha a hivatkozott és a hivatkozó mű szerzői között bármilyen egyezés van, az függő hivatkozásnak minősül.

***

Felvihetem hivatkozásként a szakdolgozatokat, disszertációkat a publikációimhoz?

Van erre lehetőség, de ezek a hivatkozások nem számítanak bele a tudományos értékelésbe.

***

Látható a Hirsch index az MTMT-ben?

Igen. Az Összefoglaló táblázatban érhető el. A sor értéke az „Összes tudományos közlemény” sor idézettségi adatait veszi alapul, disszertáció és egyéb típusú idézők nélkül számolva. A h-index számítása: sorba állítjuk a publikációkat idézetük csökkenő sorrendjében, a h-index azon publikáció sorszáma lesz, amelynek az idézői legalább annyian vannak, mint maga a sorszám. A h-index sorrend lekérdezésére lehetőség van az MTMT-ben. Bejelentkezés után Keresések és sablonok menüpontban az Új keresés gombbal, a Hirsch-index sorrend sablont választva.

***

vissza az oldal tetejére

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.23. - 08:20:55