Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

MTMT kérdezz-felelek

Hogyan történik a regisztráció?

A regisztráció gombra kattintva töltse ki az űrlapon lévő adatokat. A munkahely megnevezésénél válassza ki a Budapesti Corvinus Egyetem megfelelő szervezeti egységét. A regisztrációt – amelyet meg kell majd erősítenie egy automatikus üzenet segítségével – 2 munkanapon belül jóváhagyjuk, ezután tud majd belépni az adatbázisba.

Hogyan kerülnek be a publikációk adatai az MTMT-be?

A tudományos teljesítmény szempontjából figyelembe vehető publikációk adatainak feltöltését a rektori rendelkezés (3/2020 (X.6)) értelmében a Könyvtár kutatástámogató munkatársai végzik. A szerzők az adatfeltöltési igényeket az erre szolgáló űrlapon küldhetik el.

Mit visz fel a könyvtáros és mit visz fel a szerző?

A könyvtáros feladatát a rektori utasítás az alábbiak szerint határozza meg: a tudományos és oktatási jellegű könyvek, könyvrészletek, folyóiratcikkek, kutatási jelentések feltöltése. Nem vonatkozik ez az absztraktokra, bármilyen MTMT szerinti kategóriába esnek is.
A közérdekű, ismeretterjesztő, és nem besorolt jellegű művek adatainak, Egyéb konferenciakötet/közlemény, valamint Egyéb típusba sorolt közlemények adatainak rögzítése a szerző feladata (amennyiben fontosnak tartják ezek feltöltését). A szerző általi adatfelvitelhez módszertani segítséget nyújtunk.

Kitől kérhetek segítséget a publikációs adatok feltöltésével kapcsolatban?

Kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz. Az adatok feltöltését végző könyvtárosok nevét intézetek, szervezeti egységek szerint az MTMT kapcsolattartás menüpontban találják.
Segítséget jelentenek a könyvtár honlapján az MTMT menüpontban található segédanyagok és a szerzők számára készült használati útmutató is.

Ha vannak társszerzős publikációm, azokat megtalálom az MTMT-ben?

Ha a társszerző már bevitte a publikáció adatait az MTMT-be, akkor igen.

  • Belépés után érdemes rákeresni a címre a „Közleményeim” között, mert ha a társszerző vagy egy adminisztrátor már bevitte a publikáció adatait és a szerzői hozzárendelés is megtörtént, akkor a listában meg fog jelenni az adott publikáció.
  • Ha itt nem található meg a publikációi, akkor a bal oldalon lévő „Társszerzők által felvitt lehetséges közleményeim” keresést kell elindítani és a megjelenő listát kell ellenőrizni.
  • Amennyiben itt sincs meg a publikáció, akkor érdemes még a „Lehetséges további közleményeim” valamint a „Lehetséges további közleményeim idézésekben” keresést is elindítani.

Ha az utóbbi három keresés valamelyikének eredményeként megtalálható a keresett publikáció, akkor a „Szerzők” gombbal el lehet indítani a szerzői hozzárendelést.

Ki teszi nyilvánossá a szerző által felvitt publikációkat az MTMT-ben?

A szerző, miután rögzítette az adatokat és elmentette. A nyilvánossá tétellel a szerző elismeri az adatok helyességét, a publikáció adatai az MTMT nyilvános oldalán is megjelennek.

Milyen szintjei vannak a publikációs adatok ellenőrzésének?

Az ellenőrzést a könyvtárosok végzik.

Admin láttamozott: ami azt jelenti, hogy egy könyvtáros (MTMT adminisztrátor) formailag ellenőrizte a bevitt adatokat.
Egyeztetett: amelynek során a könyvtáros összehasonlítja az MTMT-be bevitt adatokat más adatbázisban vagy a dokumentumon szereplő adatokkal.
Hitelesített: amely az eredeti dokumentummal, teljes szöveggel való összevetést jelent.
Az egyeztetett és a hitelesített közlemény tekinthető ellenőrzöttnek.

Szakdolgozat, konferenciaelőadás is felvihető az MTMT-be?

Nem javasoljuk ezeknek a felvitelét, mivel nem számítanak bele a tudományos értékelésbe.
Technikailag van lehetőség a felvitelre: az „Egyéb” típusba, a megfelelő besorolás választásával: szakdolgozati esetében a besorolás: „Diplomamunka, szakdolgozat, TDK dolgozat”, konferenciaelőadás felvitelekor pedig a besorolás: „Nem besorolt”.

Tudom törölni az MTMT-ből a felvitt közleményemet?

Igen, ha még nincs nyilvánossá téve. Nyilvánossá tétel után a könyvtárosoktól lehet segítséget kérni.

Meddig szerkeszthetem a felvitt közleményeim adatait?

A felviteltől számított 90 napig tudja a szerző a hozzá rendelt publikációkat szerkeszteni. Amennyiben egy adminisztrátor a felviteltől számított 90 napon belül admin láttamozással, vagy egyeztetéssel látja el a publikációt, akkor a szerző a továbbiakban már nem tudja azt szerkeszteni. Ebben az esetben a könyvtárosoktól lehet segítséget kérni.

Feltölthetem a publikáció teljes szövegét az MTMT-be?

Nem, viszont a publikációs adatok felvitelekor elhelyezhető egy teljes szövegre mutató link, vagy azonosító. A teljes szöveget az egyetemen a Corvinus Kutatásokba lehet feltölteni.

A lektorált folyóiratcikkek nem jó helyen jelennek meg a tudománymetriai táblázatomban. Mi ennek az oka?

Ez akkor fordul elő, ha a folyóirat lektoráltsága még nincs beállítva az MTMT-ben. A lektoráltság beállítását az MTMT központi adminisztrátorai végzik a következők alapján:

  • a folyóiratota WoS, SCOPUS, PubMed indexeli;
  • szerepel a SCImago adatbázisában, van SJR értéke;
  • szerepel az ERIH és/vagy ERIH Plus listában;
  • szerepel a DOAJ listán;
  • az Ulrich’ s és a folyóirat honlapja szerint lektorált és indexeli nagyobb adatbázis;
  • MTA osztálylistán szerepel.

Ha ilyen problémát tapasztal, jelezze számunkra.

Hogyan tölthetem le a teljes publikációs listámat?

A nyilvános oldalon a letöltés ikonra kattintva van erre lehetőség.
Belépés után, az MTMT szerzői felületén pedig a „Riportok és sablonok” menü „Sablonok” pontjában lévő „Publikáció lista szerzőhöz” sorra kattintva. A listát letölthetik pdf vagy word formátumban is.

Hogyan tölthetem le a tudománymetria táblázatomat?

A nyilvános oldalon a „Táblázatok” pont választása után a letöltés ikonra kattintva.
Belépés után, az MTMT szerzői felületén pedig a „Riportok és sablonok” menü „Sablonok” pontjában lévő „Összefoglaló táblázat szerzőhöz” sorra kattintva pfd vagy word formátumban. Ugyanitt letölthető a megfelelő MTA osztály szerinti tudománymetria táblázat is.

Hogyan hozhatok létre válogatott listákat a publikációimból?

Az MTMT-ben belépés után jelenítse meg a publikációs listáját a „Közleményeim” sort választva, majd kattintással jelölje ki a listára felvenni kívánt publikációt, vagy publikációkat. Ezután a felső menüsorból válassza a „Lista” gombot. A lenyíló menü segítségével tud új listát létrehozni, és ugyanitt tud már meglévő listához újabb publikációkat csatolni, vagy törölni a listáról közleményeket.

Hogyan kerülnek be a hivatkozások az MTMT-be?

A könyvtárosok évente legalább egyszer rögzítik az MTMT-be az egyetemi publikációkra vonatkozó, az előfizetett nemzetközi bibliometriai adatbázisokban (Web of Science, Scopus) található idéző közlemények adatait.
Más forrásból összegyűjtött és ellenőrzött idéző közlemények felvitele az adatfeltöltési igényt jelző űrlapon kérhető. A szerző általi adatfelvitelhez módszertani segítséget nyújtunk.

Mi a függő hivatkozás?

Ha a hivatkozott és a hivatkozó mű szerzői között bármilyen egyezés van, az függő hivatkozásnak minősül.

Van automatikus hivatkozás feltöltés az MTMT-be?

Igen, a Web of Science-ből és a Scopus-ból meghatározott időközönként automatikusan áttöltődnek a hivatkozások azokhoz a publikációkhoz, amelyeknél van Web of Science ill. Scopus azonosító.

Felvihetem hivatkozásként a szakdolgozatokat, disszertációkat a publikációimhoz?

Van erre lehetőség, de ezek a hivatkozások nem számítanak bele a tudományos értékelésbe.

EduID-val is be tudok jelentkezni az MTMT-be?

Igen. Első alkalommal mindenképpen a felhasználónév/jelszó párossal kell bejelentkezni. A sikeres bejelentkezést követően a jobb felső személyes menüben, az Adataim szerkesztése űrlap alján az eduID összekapcsolás gomb megnyomásával állíthatja be az EduID belépést.

Látható a Hirsch index az MTMT-ben?

Igen. Az Összefoglaló táblázatban érhető el. A sor értéke az „Összes tudományos közlemény” sor idézettségi adatait veszi alapul, disszertáció és egyéb típusú idézők nélkül számolva. A H-index számítása: sorba állítjuk a publikációkat idézetük csökkenő sorrendjében, a H-index azon publikáció sorszáma lesz, amelynek az idézői legalább annyian vannak, mint maga a sorszám. A H-index sorrend lekérdezésére lehetőség van az MTMT-ben. Bejelentkezés után Keresések és sablonok menüpontban az Új keresés gombbal, a Hirsch-index sorrend sablont választva.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.12.07. - 15:56:56