Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

Adatbázisok K

Kossuth Kiadó könyvei (EISZ)

Az adatbázis a Kossuth Kiadói Csoport mintegy 250 szakkönyvét tartalmazza. A kötetek nagyrészt a történelem, politikatudomány, filozófia, lélektan és szociálpszichológia témakörében jelentek meg.  


Közlönyök Online (Magyar Közlöny és szakági
értesítők, közlönyök)

A Magyar Közlöny Lap- és könyvkiadó online felülete, ahol a jelenleg is kiadott közlönyök többsége teljes szöveggel letölthető. Egyes közlönyöknél csak a tartalomjegyzék érhető el. Régebbi közlönyök egyes lapszámai is hozzáférhetőek.  


Központi Statisztikai Hivatal – STADAT rendszer

Magyarországra vonatkozó országos, területi és nemzetközi statisztikai adatok adatbázisa. Az adatok 1997-től érhetőek el, táblázatos formában. Az adatgyűjtés és feldolgozás módszertanának ismertetése mellett különböző témakörökre vonatkozó gyorstájékoztatók és megyei kiadványok is letölthetők. A táblázatok nyelve magyar és angol. A Corvinus Egyetem regisztrált kutatóhely, így a mikroadatokhoz való hozzáférés biztosított, ezek eléréséhez kutatási terve benyújtása szükséges.  A Corvinus Egyetem regisztrált kutatóhely, így a mikroadatokhoz való hozzáférés biztosított, további információ itt olvasható.


KRTK-Adatbank

A Corvinus Egyetem és KRTK együttműködésének köszönhetően az alábbi adatbázisokhoz férünk hozzá:

  • Az Admin2 (2003-2011) kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 5-74 éves népesség felének (4 602 000 fő) munkaerőpiaci pályáját követi 2011 végéig. Havi felbontásban ismert, hogy a megfigyelt (anonim) személy dolgozik-e, milyen munkakörben, mennyit keres, mik a munkáltatójának főbb ismérvei. Ha nem dolgozik, regisztrálták-e munkanélküliként, kap-e valamilyen transzfert. Ezeket az adatokat az egészségi állapotra utaló indikátorok és a fiatalabbaknál az oktatási részvételre vonatkozó információk egészítik ki.
  • A GEO adatbázis 45 555 népszámlálási körzethez rendeli a magyarországi oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint vállalati telephelyeket, továbbá, megadja a körzetek közötti elérési távolságokat, időket és költségeket. Az adatbázis a KSH, a Geox Kft, a Terra-Laky Kft, az AntaresNav Kft, a CEU és a KRTK közreműködésével készült, az MTA támogatásával, 2013-2015-ben. Az adatbázis segítségével meghatározható – és gazdasági, oktatási valamint egészségügyi mutatókkal jellemezhető – bármely számlálókörzet lakosainak és vállalatainak valamely távolság-kritérium alapján relevánsnak minősíthető környezete.
  • A T-Star adatbázis településenként, éves bontásban tartalmaz az adott évre vagy annak valamely időpontjára vonatkozó, széleskörű települési adatokat, 1990-2020-ig.
  • A KIR-Stat adatbázis oktatási intézményenként, különböző szinteken éves bontásban 2001-2020 között tartalmazza az adott év októberére vonatkozó legfontosabb közoktatási adatokat.
  • Admin3 (2003-2017) kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában 0+ éves népesség felének (5.174.486 fő) demográfiai, ellátási és jogviszony, oktatási, álláskeresési adatait tartalmazza. Az adatok az OEP, ONYF, NAV, NMH, OH államigazgatási szervek adminisztratív adatait dolgozza fel havi bontásban.
  • Az adatbázisok részletes tartalmát lásd ezen a linken.

Az adatok a KRTK Adatbankja (AB) által a Corvinus számára dedikált szerveren találhatók, Stata 13 és Stata 16 formátumban. Az adatok más, a Stata fájlokat beolvasni képes szoftverrel (például R, Python) is használhatók.

Az adatbázisok használatához kutatási tervet kell készíteni, melyet az alábbi nyomtatványon kérünk beküldeni aláírva a KRTK_adathozzaferes@uni-corvinus.hu email címre. A kutatási tervet az Egyetem szakmai testülete bírálja el. Pozitív elbírálás esetén az egyéb szükséges nyomtatványokat (Kutatói adatlap, Titoktartási nyilatkozat) elküldjük a jelentkezőnek, majd továbbítjuk a teljes dokumentációt a KRTK-hoz.
Használati kör: BCE-vel munkaviszonyban álló Kutatók, BCE-s hallgatók (BCE-s munkaviszonnyal rendelkező kutató projektvezetése mellett).

Kitöltési útmutató

Az adatbázisok használatán túl van lehetőség a KSH-KRTK Kutatószoba igénybevételére is. Ennek alapvető feltétele, hogy a kutatásban a BCE kutatója KRTK-s kutatóval kollaborálva indítson projektet. Az érdeklődők további részleteket (rendelkezésre álló adatállományok, tudnivalók, futó projektek) kapcsán az alábbi linken találnak. Projektindításra vonatkozó igényüket a kutatoszoba@krtk.hu e-mailcímen jelezhetik a KRTK Adatbankja felé.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.12.10. - 08:11:58