Ugrás a fő tartalomra

Kutatási adatkezelési tanácsadás

Az egyetemi könyvtár új szolgáltatásaként jelent meg a kutatási adatkezelési tanácsadás az oktatók, kutatók, egyetemi graduális és PhD hallgatók számára. Az új szolgáltatás részben konzultációt, tréninget, az adatkezelési policy és stratégia tervezését, valamint a FAIR adatmegosztásnak, az adatok újrahasznosításának és az adatarchiválás fontosságának a tudatosítását és támogatását is jelenti.

Szolgáltatásaink:

  • a kutatás bármely szakaszában konzultációs lehetőség, támogatás nyújtása a kutatási adatokkal kapcsolatos témákban,
  • a kutatás, adatgyűjtés során a személyes adatok védelmével, anonimizálással kapcsolatos problémák kezelése,
  • FAIR irányelvekkel kapcsolatos kérdések megbeszélése,
  • adatkezelési terv elkészítéséhez, valamint az ehhez használatos on-line elérhető nyílt forráskódú eszközök, programok használatához nyújtott támogatás,
  • a kutatási adatok informatikai biztonságával, tárolásával, valamint az adatok biztonságos elhelyezésével, megőrzésével, adatrepozitóriumok választásával kapcsolatos információk,
  • az adatok újrahasznosításának lehetőségei (repozitóriumi elhelyezés, szerzőjogi kérdések, licencek stb.).

Eddigi tevékenységünk:

Elkészült az Ajánlások a kutatási adatok kezeléséhez elnevezésű dokumentum, amely megtalálható az egyetem honlapján. Ezt a dokumentumot folyamatosan frissítjük a legújabb Open Science, Open Access információkkal, hogy minél jobban segíthessük ezzel a kutatókat.

Elindult egy kérdőíves on-line kutatás az egyetem oktatóinak, kutatóinak, PhD hallgatóinak körében, amely a kutatási adatkezeléssel kapcsolatos ismereteiket, tudásukat méri fel. Ez egyúttal egy igényfelmérés is, hogy milyen támogatásra lenne szükség a kutatási adataik kezelésével kapcsolatban, hogy ezek alapján építhessük fel a szolgáltatást, illetve a jövőbeli egyetemi szabályozást. (A kérdőív lekérdezésének határideje: 2021. december 30.)

A jövőben a konzultációk mellett szeretnénk, ha a PhD hallgatók képzésében is megjelenne az adatkezelési tematikájú kurzus vagy előadás.

A kutatási adatfelelős elérhetősége:

Név: Kurucz Erika
Cím: 1093 Budapest, Közraktár u. 4-6. C épület 334. szoba
E-mail: erika.kurucz@uni-corvinus.hu
Tel: +36-1-482-7008

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.23. - 19:39:13