Ugrás a fő tartalomra

Rendezvények

Konferenciák, szakmai rendezvények

„Az ellátási lánc sötét oldala” – Corvinus DSG szakmai nap 2024

Április 10-én került sor a Corvinus DSG idei szakmai napjára. A rendezvény fő témája az ellátási lánc menedzsment volt. Együttműködő partnereink a hageni FernUniversität, a DUIHK és az AUDI Hungária Zrt voltak. Az eseményt anyagilag a Német Akadémiai Csereszolgálat (DAAD) támogatta. A rendezvény intenzív hallgatói közreműködés mellett valósult meg.

A 2024-es DSG szakmai nap a társadalmi és ökológiai fenntarthatóságról szólt a globális ellátási láncokon belül. Prof. Dr. Kieckhäfer, a hageni FernUniversität üzleti adminisztrációs tanszékének vezetője rendkívül informatív szakmai előadást tartott. Előadása elején bemutatta, hogy az összetett ellátási láncokon belül akut cselekvési igény van. Ez különösen jól látható a lítium-ion akkumulátorok példáján, amelyek nélkülözhetetlenek az egyéni közlekedés elektromobilitás irányába való elmozdulásához. A szükséges ritkaföldfémeket gyakran olyan régiókban bányásszák és dolgozzák fel, amelyek fenntarthatósági szempontból megkérdőjelezhetők. Ezenkívül Prof. Kieckhäfer bemutatta a Németországban már hatályos ellátási lánc átvilágítási törvényt és az új európai vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvet. Ezzel összefüggésben ismét hangsúlyozta a fenntarthatósági jogszabályok fontosságát.

A rendezvény második fénypontja egy panelbeszélgetés volt, amely intenzíven foglalkozott az új beszállítói törvény cégekre és az európai gazdasági térségre gyakorolt hatásaival. A panelbeszélgetésen a tudományos világ és az üzleti élet négy ismert személyisége vett részt: Prof. Dr. Karsten Kieckhäfer mellett Dr. Gritsch Mátyás, a Felső-Ausztriai Gazdasági Főiskola Logisztikum részlegének oktatója és a Corvinus Egyetem munkatársa, Molnár Ádám, az AUDI Hungaria Kft. Erőátviteli Divízió logisztikai vezetője, és Dirk Wölfer a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (DUIHK). Az első rész moderátorai Jonas Pyhrr és Felix Winkler, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Passaui Egyetem mesterszakos hallgatói voltak.

Valamennyi szakértő egyetértett az ilyen jogalkotási törekvések etikai és morális helyességével, valamint a szabványosítás előnyeivel ezen a területen. Pozitívan állapították meg azt is, hogy a vállalatok felelősek gazdasági tevékenységeik következményeiért. A magas többletköltségek és a globális versenyre gyakorolt hatás miatt bizonytalanság volt a törvény lehetséges hatásait illetően.

A rendezvény zárásaként a nemrégiben alakult diákszervezet, a DSG Club panelbeszélgetést szervezett a DSG öregdiákjaival a szakmai pályafutásukról. A Corvinus DSG Alumni kerekasztal moderátora Pongrácz Károly, a Corvinus Egyetem BSc hallgatója volt.

A rendezvény nagyon sikeres és rendkívül informatív volt. Szeretnénk ismételten köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett az eseményen. Találkozunk a következő DSG szakmai napon 2025-ben.

DSG30: Fenntarthatóság és a gazdaságosság – 2023.04.19.

DSG30: 3 évtizede együtt Passauval – német nyelvű közgazdász képzés a Corvinuson

A Budapesti Corvinus Egyetem Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központja 1993-as megalakulása óta végzi tevékenységét, szoros együttműködésben a Passaui Egyetemmel és más felsőoktatási, valamint vállalati partnerekkel. Az elmúlt 30 év sikereinek megünneplésére a Corvinus DSG 2023-ban jubileumi rendezvényre invitálja Önöket.

Dátum: 2023. április 19.

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, Fővám tér 8.), III. előadó és aula

Ünnepi program:

Annak érdekében, hogy bemutassuk a Corvinus DSG széleskörű kapcsolatait a német akadémiai és gazdasági területekkel, a rendezvényre a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a gazdaságosság témakörök kiváló szakértőit hívtuk meg.

Program
12 órátólRegisztráció
12.30 – 12.40Megnyitó
12.40 – 13.00Köszöntők:
– Prof. ElődTakáts, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora
– Prof. Ulrich Bartosch, a Passaui Egyetem elnöke
– Prof. Dr. Joybrato Mukherjee, a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) elnöke
13.00 – 13.15Kettősdiploma szerződés ünnepélyes aláírása, gazdálkodástudományi mesterképzés, Passaui Egyetem – Budapesti Corvinus Egyetem
13.15 – 13.45Ünnepi előadás: “Fenntarthatóság a globális versenyben”
Prof. Klaus Töpfer, a német szövetségi parlament volt tagja, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi ügyvezető igazgatója és volt környezetvédelmi miniszter
13.45 – 14.45Kerekasztal-beszélgetés: Korunk globális kihívásaihoz igazodva a kerekasztal-beszélgetés központi témája: “Vállalati és szervezeti fenntarthatóság és gazdaságosság

Szakértők:
Prof. Klaus Töpfer, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi ügyvezető igazgatója és volt környezetvédelmi miniszter
Prof. Karsten Kieckhäfer, Termelés és Logisztika tanszék vezetője és a Hageni Távegyetem energia, környezet és fenntarthatósági kutatócsoportjának igazgatóhelyettese
Prof. Ágnes Zsóka, a Corvinus Egyetem rektorhelyettese, fenntarthatósági szakértő
Dr. Thomas Narbeshuber, BASF közép- és délkelet- európai alelnöke
Prof. Werner Gamerith, Passaui Egyetem, fenntarthatósági megbízott

Moderátor: Dr. Helmut Niesner, DAAD lektor a Budapesti Corvinus Egyetemen
14.45 15.15Kávészünet büfével
15.15 – 15.45DSG végzett hallgatóinak karrierútja: Hogyan segít a munkaerőpiacon a DSG-s oklevél? Kérdőíves felmérés eredménye
15.45 16.15Együttműködés német-magyar cégekkel: BASF, SAPLab, Leitner&Leitner, KPMG, Merkbau, IFUA és AUDI bemutatkozója
16.15 17.00Kávészünet, networking lehetőség
17.00 20.00Danube Cup – startup verseny: Magyar hallgatói csapatok kiválasztása a Passaui Egyetem és a Regensburgi Egyetem/OTH Regensburg 2023 májusi nemzetközi versenyére

A rendezvény német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással kerül megrendezésre. A Danube Cup verseny angol nyelven zajlik.

*A rendezvény alatt és után vendégeinket szeretettel látjuk a konferencia svédasztalánál.

A konferencia ingyenes, de előzetes regisztrációt kérünk.

Tanulmányi kirándulások

A hallgatói élet egy fontos eseménye a minden évben ősszel megrendezésre kerülő passaui tanulmányi kirándulás. A diákoknak az út során lehetőségük van megismerni a partneregyetemet, illetve a bajor várost is. Szakmai fejlődésük érdekében gyárlátogatás is része mindig a programnak. Emellett a Corvinus DSG más egyetemekre is szervez tanulmányi utat hallgatói számára.  

Bizonyítványátadó ünnepség

A DSG programban folytatott tanulmányok után az alapszakos végzősök ünnepélyes keretek között vehetik át a bizonyítványukat. Az ünnepségnek a Budapesti Német Nagykövetség vagy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ad otthont.  

Gyárlátogatások

A DSG program törekszik az aktív együttműködésre a vállalati partnerekkel. Ennek egyik formája a hallgatók számára szervezett gyárlátogatások.  

Hallgatói versenyek

A DSG program a hallgatók számára rendszeresen szervez különböző témakörben versenyeket. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.26. - 05:25:12