Ugrás a fő tartalomra

Kutatási hét 2020

Programok

Június 8. Hétfő

10.00 – A részvételi költségvetés elmélete és gyakorlata Budapesten – kutatói műhelybeszélgetés

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Kiss Gabriella (adjunktus, Döntéselmélet Tanszék)

Egy rövid műhelybeszélgetésre hívunk mindenkit, aki érdeklődik a részvételi döntéshozatal és ezen belül leginkább a részvételi költségvetés iránt. Ennek során bemutatjuk, ki milyen módon foglalkozott a részvételi költségvetéssel az elmúlt félévben, milyen kutatásaink zajlanak a témában a Corvinuson. A célunk pedig a beszélgetéssel az, hogy körvonalazzuk, milyen kutatási területeket látunk érdekesnek a közeljövőben, milyen együttműködések formálódnak és milyen lehetőségeket találunk a közös munkára. A rendezvény apropóját az adja, hogy Budapesten is egyre több kerület és maga a főváros is tervezi, vagy már elkezdte a részvételi költségvetés megvalósítását, így az elmélet és a nemzetközi példák a hazai gyakorlatban is lassan megjelennek.

Tervezett program:

  • Csukás Máté (PhD hallgató, Vezetéstudományi Intézet): A részvételi költségvetés nemzetközi modelljei: szervezeti keretek és döntéshozatali folyamatok
  • Csáki Csaba (docens, Informatikai Intézet): eBudgeting: A technológia lehetőségei és korlátai a részvételi költségvetésben
  • Korbuly Kamilla, Csobánczi Máté, Pelyhe Valéria (demonstrátorok, Vállalatgazdaságtan Intézet): A részvételi költségvetés közép-kelet-európai gyakorlata és hazai példái

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp
A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a gabriella.kiss@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 4. 12 óráig.

10.00 – Jelzáloghitelek modellezése kamatlábfákon

Időpont: 10.00 – 11.30

Házigazda: Bihary Zsolt(Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék)

Bihary Zsolt, a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszékoktatója kb. 45 percben felejthetetlen stílusában arról fog beszélni, hogy szerinte hogyan lehet jelzáloghiteleket modellezni “Bihary”módszerrel kamatlábfákon, és az ún. “Bihary” módszernek milyen alkalmazásai lehetnek. Az előadás után vita és hozzászólások

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét”csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a peter.csoka@uni-corvinus.hu emailcímen kell jelezni legkésőbb június 4. 12 óráig.

13.00 – Tudományos Diákköri (TDK) Műhely: Közösségiesedés és OTDK kitekintés

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda: Mitev Ariel

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 4. 12 óráig.

13.00 – Idősödés, munkavállalás és gazdasági következmények (Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont )

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda: Berde Éva, Kurbanova Muyassar, Mágó Mánuel László – (Közgazdaságtani Intézet)

— please, scroll down for English —

Az előadás ízelítőt ad azok közül a témák közül, melyekkel a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont jelenleg foglalkozik.

Az első előadás 5 hónapon keresztül végzett tesztelésünk eredményeit mutatja be. Két – két női páros életrajzát küldtük ki, az egyiket közgazdasági elemzői, a másikat irodai ügyintéző álláshirdetésekre. A párosok egyik tagja 35 éves, a másik 61 éves volt. Képzettségüket, munkavállalási és tanulási hajlandóságukat úgy szignáloztuk, hogy a korkülönbség ellenére azonos benyomást keltsenek a munkáltatók számára. A fiatalabb hölgy esetében pedig két nagyobbacska gyerekről is beszámoltunk, ezzel jelezve azt, hogy már nem valószínű, hogy több gyereket szeretne. A visszajelzések száma erősen eltért, a fiatalabb hölgyet sokkal többször behívták interjúra, a két munkakör közt azonban lényeges eltérés volt. A gyakorlati eredményeket egy kis valószínűségi modell segítségével is alátámasztjuk. Az előadást magyar nyelven hangzik el,fóliáink feliratai angolul vannak.

A második előadás a demográfiai osztalék kérdéskörét tárgyalja, összehasonlítva Üzbegisztán és a Koreai Köztársaság demográfiai osztalékainak értékeit. A – sok szempontból azonos történelmi hagyományokkal rendelkező – két ország fejlődése időbeli eltolódással ugyan, de számos azonos vonást tartalmaz. Ezért Üzbegisztán számára hasznos lehet a jó koreai példák követése, illetve annak a buktatónak(a rendkívül gyors öregedésnek) a tudatos elkerülése, amivel Korea pillanatnyilag is küszködik. Az előadás angol nyelven hangzik el.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét”csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu emailcímen kell jelezni legkésőbb június 4. 12 óráig.Our presentation gives a forestate about the topics on what the Demographic and Economic ResearchCentre presently works.

First presentation: We conducted an experimental audit study to uncover potential biases against older applicants and our results seem to point in the direction that there is one.In our study we constructed fictitious CVs of two pairs of women,a younger and an older in each pair,and sent them out to apply for actual job postings.The first pair of fictional ladies applied for positions as economic analysts and the other two women as economic assistants. We observe that based on the responses to the applications, the older applicants hada lower acceptance rate. As for the differences in the two types of postings, we observed that the bias is stronger for the analysts than for the assistants. This might be dueto the required qualifications for these jobs. We build a relatively simple toy model to quantify the bias.The language of the presentation will bein Hungarian, but slides are written in English.

Second presentation: Uzbekistan is currently on a crossroads in terms of economic, demographic and technological progress.The positive economic effects of the first demographic dividend can still befelt, however, it is already visible that this advantage will soon diminish. Investment for economic stimulation andhuman capital can establish further economic growth and welfare.Themain question is whether Uzbekistan’s economy can use this opportunity. To predict the future economic path taken by Uzbekistan, it can prove beneficial to compare critical stages of its economic path to that of other countries already in the aging stage. This paper compares the demographic development path of the Republic ofKoreaand Uzbekistan. It is shown that well planned and relevant demographic policies can boost economic growth in developing countries which are in the first demographic dividend stage. These examples could serve as valuable lessons for the Uzbek economy,and other similar countries as well.

15.00 – A gazdasági és a közegészségügyi biztonság nemzetközi összefüggései

Időpont: 15.00 – 16.45

Házigazda: Marton Péter (Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék)

A Kutatási Hét rendezvényén bemutatásra kerülő EFOP kutatási projekt célja, a gazdasági és a közegészségügyi biztonság kérdésterületének elemzése az ezeken a területeken azonosítható biztonsági komplexumoknak a vizsgálatán keresztül, különös tekintettel a két terület közös metszeteire és nemzetközi összefüggéseire a legalább regionális léptéket elérő járványok gazdasági hatásaitól a biológiai fegyverkezéssel kapcsolatos stratégiai kihívásokon keresztül a közegészségügyi együttműködés különböző területein megfigyelhető nemzetközi tehermegosztás jellemzéséig.

Az előadásra az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrásból az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 azonosítószámú „Tehetségből fiatal kutató- A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” című projekt keretében kerül sor.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 4. 12 óráig.

15.00 – Te megcsókolnád, ha béka lenne? – Vitaindító előadás és azt követő beszélgetés a matematikaoktatás humán, gondolkodástudományi megközelítéséről

Időpont: 15.00 – 16.45

Házigazda:
Farkas-Kis Máté (Döntéselmélet Tanszék)

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 4. 12 óráig.

Online kutatási hét 2020

 

Június 9. Kedd

10.00 – Kényszer – Tapasztalat – Jövő „Kibeszélő show” (Tanárképző és Digitális Tanulási Központ)

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Bodnár Éva, Csillik Olga, Daruka Magdolna, Sass Judit (TDTK)

A workshopunk célja a COVID19 kényszer okozta átállástapasztalatainak megosztása. Arra fókuszálunk, hogy az oktató kollégák általválasztott megoldások és az azokhoz kapcsolódó élmények felszínre kerülhessenek. A tapasztalatok alapján azonosítani szeretnénk a kihívásokat,megoldási lehetőségeket, támogató képzési igényeket, támogatási formákat. Az alkalom arra is lehetőséget ad, hogy megoszthassuk egymással a jó gyakorlatainkat, a hallgatóktól kapott visszajelzéseket.

Mindezen tapasztalatok alapot képezhetnek a lehetséges jövőbeli megoldások, jövő forgatókönyvek átgondolásához. Várunk Mindenkit szeretettel,aki megosztaná velünk mindezeket!

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét”csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu emailcímen kell jelezni legkésőbb június 8. 12 óráig.

10.00 – SME research

Időpont: 10.00 – 11.45

Small Business Development: current research activities

Házigazda: Huszák Loretta, Timothy Benjamin Gittins (Vállalkozásfejlesztési Intézet)

The aim of this section is to feature current on going research activities with a focus firstly on informal enterprise and secondly on entrepreneurial ecosystem development in Budapest. In the first part of the session Tim Gittins will talk about his research on Roma communities in the CEE region, focusing on the scavenging of municipal waste. Research results have been submitted for publication in the Small Enterprise Research journal.The second part of the panel will be a workshop, with the aim of enhancing knowledge of urban start-up ecosystem development in Budapest by summarizing experiences of start-up networking events by Loretta Huszák. Preliminary research results have been accepted for publication in Innovation Management, Entrepreneurship and Sustainability (IMES 2020). Results of further research are planned to be presented at the annual conference of the European Academy of Management (EURAM 2020).

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 8. 12 óráig.

13.00 – Kutatási irányok a jövő fenntarthatóságáért – műhelybeszélgetés (Vállalatgazdaságtan Intézet)

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda: Matolay Réka (Döntéselmélet Tanszék), Kiss Gabriella (Döntéselmélet Tanszék), Harangozó Gábor (Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék)

Szeretettel hívunk titeket egy közös beszélgetésre az Online Kutatási héten június 9 én 13 órától! A műhelybeszélgetés célja a fenntarthatósághoz kapcsolódó kutatásaink feltérképezése szinergiáinak azonosítása. Ezen az alkalmon szeretnénk a fenntarthatósággal foglalkozó oktatók, kutatók gyakorlatait megismerni és elhelyezni egy közös térképen. Azt reméljük hogy ezáltal közösen körvonalazhatjuk a jövőbeli irányokat a kutatás, publikáció és kommunikáció területein .Tennénk mindezt az egyetem mint szervezet ökológai és társadalmi fenntarthatóságának erősítése érdekében.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 8. 12 óráig.

13.00 – Negyedik ipari forradalom és a szakképzés modernizációja

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda: Baranyi Dániel (Hallgatói Szolgáltatások), Sugár András (Statisztika Tanszék), Trautmann László (Mikroökonómia Tanszék)

A kutatás célja, hogy a negyedik ipari forradalom technológiai kihívásai mennyiben befolyásolták a fővárosi szakképző intézmények működését, és milyen eszközökkel lehet segíteni a hatékony alkalmazkodást. A kutatás során vizsgáljuk a szakmák jövőjét a jelenlegi automatizálási hullámban, illetve azt, hogy a szakmák és a tudomány közötti határvonal hol húzható meg.

Ennek részeként az oktatás és a nevelés közötti összhangot is elemezzük, azaz azt a kérdést, hogy a szakmai éthosz átadása mennyiben segíti a technológiai alkalmazkodást.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 8. 12 óráig.

15.00 – Robotom, robotom, mondd meg nékem – A Corvinus Fintech Center aktuális kutatásainak bemutatása

Időpont: 15.00 – 16.45

Házigazda: Pintér Éva (Számítástudományi Tanszék), Varga Krisztián (Információrendszerek Tanszék)

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 8. 12 óráig.

Június 10. Szerda

10.00 – Ipar és digitalizáció – kutatásaink a Tématerületi Kiválósági Programban

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Kő Andrea (Informatikai Intézet), Losonczi Dávid (Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék)

A digitalizáció gyökeresen átalakította az ipari környezetet. A magyar iparvállalatoknál ilyen címen futó fejlesztések középpontjában a digitális technológiára épített folyamatinnováció és az általuk elérhető hatékonyságjavulás áll. Konszenzus van abban, hogy e fejlesztések már rövidtávon a világpiaci versenyben maradásfeltételévé válnak. Ugyanakkor a termék- és üzleti modell innovációk a nagyobb hozzáadott értéknek köszönhetően sokkal nagyobb hozadékkal kecsegtetnek.

A workshop az ipar és digitalizáció tématerületi kiválósági projekt rendezvénye,amelyen áttekintést adunk a projekt kutatási témáiról és a kapcsolódókihívásokról. A kutatás az alábbi két területre fókuszál: a) digitalizáció és az adatközpontú döntéshozatal az iparban b) a vállalati versenyképességjavításának feltételei az új ipari forradalom hajnalán, a digitalizáció szerepe a versenyképesség elérésében. Magyarország számára a feldolgozóipar gazdasági jelentősége miatt érdemel fokozott figyelmet az iparvállalati digitális transzformáció támogatása, benne a képesítő tényezők és körülmények alakítása,illetve az ipar 4.0-ával kapcsolatos szolgáltatói és technológiai tudásbázis erősítése.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 9. 12 óráig.

10.00 – Publikációs irányok a nemzetközi akkreditációkban: előadás

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Matolay Réka (EQUIS), Tátrai Tünde (AACSB)

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 9. 12 óráig.

13.00 – Digitalizáció az ellátási láncban: kutatócsoport workshop

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda:
Demeter Krisztina (Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék)

A Vállalatgazdaságtan, a Vezetéstudományi és Informatikai Intézet munkatársai közös kutatásukban eltérő iparágakban (pl. járműipar, FMCG, logisztikai szolgáltató,SSC, kisker, IT) vizsgálták meg 10+ vállalat 4.0-ás transzformációját. A WS-on az eredmények szintetizálása – közös jegyek, eltérések – kerülnek tárgyalásra üzleti elméletek alapján.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 9. 12 óráig.

15:00 – Az árnyékgazdaság dinamikája a világon és Közép-Kelet-Európában: kutatócsoport workshop

Időpont: 15.00 – 16.45

Házigazda: Kovács László(Számítástudományi Tanszék), Szentkereszti Gábor, Vékás Péter (Operációkutatásés Aktuáriustudományok Tanszék)

Az árnyékgazdaság mérete a jelenség rejtett jellegéből adódóan nehezen számszerűsíthető,ugyanakkor a jövedelmek eltitkolása jelentős negatív externáliákhoz vezet: az ebből fakadó piactorzító versenyelőny, valamint az állami szférát sújtó adóbevétel-veszteség révén évről évre mérhetetlenül súlyos veszteségeket okoz világszerte. Igen speciális e szempontból a közép-kelet-európai régió gazdaságainak helyzete, ahol az államilag vezérelt tervgazdálkodásról a piacgazdaságra történő átállás csupán néhány évtizede zajlott le, így a modern piacgazdasági tevékenység és az ehhez szervesen kapcsolódó intézményrendszer nem rendelkezik különösen mély hagyományokkal.
Kutatásunk során 1991 és 2015 közötti panel adatokra épülő dinamikus lineáris modellek segítségével vizsgáltuk meg, hogy a világon általában és különösen a közép-kelet-európai régióban mely mögöttes tényezők (például az adókulcsok mértéke vagy a gazdasági fejlettség szintje) és milyen mértékben mozgatták az árnyékgazdaság méretének időbeli változásait.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja:of9xijp

A Teams-re valóbelépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 9. 12 óráig.

15.00 – A KKV szektor likviditási pozíciójának javítása váltóval

Időpont: 15.00 – 16.45

Házigazda: Szalay Zsuzsanna (Üzleti Gazdaságtan Tanszék)

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 9. 12 óráig.

Június 11. Csütörtök

10.00 – Idősek és a koronavírus

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Székely Levente(Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék)

A kutatásunk – aminek eredményeiről be kívánunk számolni – a járványhelyzethez idomulva a nemzedékek együttműködésével, konfliktusával, az idősek és az intézmények kapcsolatával foglalkozott. A kutatás során tartalomelemzéssel, online kérdőíves módszerrel dolgoztunk, amelynek az eredményeit kívánjuk bemutatni.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét”csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu emailcímen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

10.00 – Társadalmi szolidaritás a Ferencvárosban – közösen, hatásosan, felelősen: műhelymunka a Ferencvárosi Közösségi Alapítvánnyal (Corvinus Science Shop) őszi kurzusprojektekért

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Gáspár Judit, Matolay Réka, Toarniczky Andrea (Corvinus Science Shop Team)

Hogyan működjünk együtt az oktatásunkban közösségi partnerrel – civil szervezettel, társadalmi vállalkozóval? Nincs Kutatási Hét e műhely nélkül: eddig mindegyiken megismertünk egy-egy szervezetet és számos Intézet kollégáival lehetséges kurzusprojekteket dolgoztunk ki. Most is ezt tesszük, ám rendhagyó helyzetben, különleges szervezettel.

Partnerünk a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, FKA; akivel együtt dolgozunk: Fenyvesi Fenyó Péter, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

IX. kerületi egyetemként az FKA szomszédságába tartozunk, ezért is érdekelhet különösen, hogy mit tesz a szervezet a helyi lakosokért és szervezetekért alaphelyzetben és vírushelyzet idején. S az FKA nemcsak egy kerületi civil szervezet, hanem közösségi alapítványként jól is ismeri a kerületi társadalmi szervezeteket, non-profitokat, így saját magán túl másokról is képbe hoz bennünket. Ennek nyomán arról beszélgetünk, hogy az egyetem, a kurzusok, oktatók, diákok miképp tudnak helyi civil szervezetekhez kapcsolódni, s közösen gondolkozni és dolgozni a jelenlegi helyzet adta kihívásokon.

A műhelymunka során meghallgatjuk partnerünket, közösen tárunk fel vizsgálatra, cselekvésre váró területeket, s ezekhez, a kérdések megválaszolásához kurzusprojekt ötleteket készítünk oktatókkal, diákokkal.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

10.00 – A családi jelenlét hatása családi vállalkozásoknál a gazdálkodási folyamatokra (Családi Vállalatok Központ)

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Wieszt Attila (Családi Vállalatok Központ)

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

12.00 – Közös online ebéd, azaz Bring Your Own Lunch

Időpont: 12.00 – 13.00

Házigazda: Kiss Gabriella

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

13.00 – Válságkezelés a turizmusban (Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont)

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda: Jászberényi Melinda (Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont)

A turizmus különösen ki van téve a válsághelyzeteknek, melyeknek a nemzetközi turizmusra gyakorolt lehetséges hatása az elkövetkezendő időszakban valószínűleg tovább növekszik mind méretében, mind gyakoriságában, mivel a turizmus egyre hipermobilisabbá válik, és a globális gazdaság még szorosabban összekapcsolódik.

A huszonegyedik században a turisztikai ágazat változásának két legfontosabb mozgatórugója az éghajlatváltozás és a globális egészségügyi vészhelyzetek. Ezek a szituációk előtérbe helyezik a stratégiai fellépés szükségességét az emberi egészségre és a társadalmi jólétre való fokozódó veszélyek jövőjére való felkészülése szempontjából.

A workshop olyan megoldásokra kívánja felhívni a figyelmet, mely a helyi és regionális / globális szintű gyakorlatban is fontosak lehetnek a válságok kezelésével kapcsolatban.

A pandémiás válságok kezelése a turizmusban: Ásványi Katalin, korreferál: Michalkó Gábor
Légi közlekedés tendenciái a COVID -19 hatására: Kökény László, korreferál: Simon András
Ázsiai szállodák kommunikációja a járvány idején: Tóth Ákos, korreferál: Kovács Balázs
Utazási szokások változása: Lehmann Kristóf, korreferál: Irimiás Anna
Moderátor: Jászberényi Melinda

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

13.00 – A publikálás “illemszabályai”: nyílt hozzáférés, irányzatok, helyi gyakorlatok (Corvinus Könyvtár)

Időpont: 13.00 – 14.45

Házigazda: Nagy Zsuzsanna, Hoffmann Ádám – Könyvtár

A nyílt hozzáférésű publikálás, mint alapmodell a Plan S közzététele óta. A magyar tudománypolitika és az egyetemi politika viszonya a nemzetközi gyakorlathoz. Lehetőségek, finanszírozási gyakorlat a Corvinuson a számok tükrében. További irányok, tennivalók, kutatói igények

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

15.00 – A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének hatása a szemetelési szokásokra

Időpont: 15.00 – 16.45

Házigazda: Bakó Barna (Közgazdaságtani Intézet), Berezvai Zombor (Marketing Intézet), Ráti József

A szelektív hulladékgyűjtés a fenntarthatóság egyik legelemibb aspektusa. Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése pozitív hatással van a szemetelési szokásokra, illetve a szeméttermelés mértékére is. A tapasztalatok azonban nem feltétlenül támasztják alá ezt a hipotézist. A kutatás során azt vizsgáljuk, hogy a házhoz menő (curbside) szelektív hulladékgyűjtés kiépítése hogyan hatott az összes termelt hulladék mennyiségére Budapesten 2011 és 2018 között. Itt két ellentétes hatás érvényesülhet. Egyrészt, a szelektív hulladékgyűjtés kiépítéséhez kapcsolódó kampányok felhívhatják a hulladéktermelés problémáira a figyelmet, így a lakosság tudatossága nőhet és az összes hulladéktermelés csökkenhet. Másrészt, az emberek gondolhatják úgy, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel már tettek valamit a környezetért, így kevésbé figyelnek oda a hulladéktermelésre, emiatt pedig nőhet az összhulladék mennyisége. A kutatásban e két hatás eredőjét empirikusan fogjuk tesztelni, továbbá megvizsgáljuk, hogyan hatott a házhoz menő hulladékgyűjtés a szelektív szigetes gyűjtésre, illetve melyik módszer a hatékonyabb a szelektív hulladék mennyiségét és az újrahasznosítási arányt illetően. Ehhez a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. biztosított adatokat, a kutatás a BCE EFOP-3.6.2-16-2017-00007 Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban projekt keretében készült.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

16.00 – Részvételi akciókutatás online?! műhelymunka

Időpont: 16.00 – 17.45

Házigazda: Gosztonyi Márton, Lajos Veronika, Pataki György

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Covid-19 járvány és az előállt társadalmi helyzet jelentősen befolyásolja a társadalomtudományi kutatást általában, a részvételi akciókutatásokat, intenzív társas együtt alkotási folyamataik miatt különösen.Melyek a járvány okozta helyzet következményei a részvételi akciókutatásokra nézve?
Hogyan oldották meg a kutatók és társkutatók az együtt alkotási folyamatot a fizikai távolságtartás elvárásai közepette online eszközök segítségével? Hogyan lehet az online térben részvételi akciókutatást megvalósítani? Mit tanulhatnak a részvételi akciókutatók az online eszközöket a kutatásaikban rendszeresen alkalmazó társadalomtudományi vizsgálatokból?Ezek és hasonló kérdések képezik alapját és apropóját a következő RAK szemináriumnak, amelyet online tartunk 2020. június 11-én 16:00 órától.


Felkért hozzászólók:

Bauer Zsófia, szociológus, BCE, Ynsight Research
Horváth Kata, kulturális antropológus, pszichodráma szociodráma vezető,PARforum és Sajátszínház

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

Június 12. Péntek

10.00 – Kutatási ügyek – áttekintés, jövőbeni irányok (Vastag Gyula Kutatási Rektorhelyettessel)

Időpont: 10.00 – 11.45

Házigazda: Vastag Gyula (Kutatási Rektorhelyettes)

Az előadás áttekintést ad a Corvinus Egyetem kutatási infrastrukturális fejlesztéseiről, a releváns nemzetközi folyóiratrangsorokról, beleértve a “To Q or not To Q” kérdéskörét, és –tágabban – az akadémiai teljesítménymérési rendszerekről, valamint a CorvinusKutatási Kiválósági elismerésről.

Várunk titeket szeretettel a Teams “Kutatási Hét” csoportjában. A csoport kódja: of9xijp

A Teams-re való belépés uni-corvinus email címmel a linken keresztül lehetséges. Egyéb esetben a Teams letöltésére van szükség és a csatlakozási szándékot a nora.fazekas@uni-corvinus.hu email címen kell jelezni legkésőbb június 10. 12 óráig.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.19. - 09:00:57