Ugrás a fő tartalomra

Kutatási hét 2023 – június

Június 12. Hétfő

09:00-12:30 – Modellváltás empirikus nézőpontból

Program szervezői:

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Faculty Club

Program rövid leírása:

A 2019-ben indult felsőoktatási modellváltási folyamat szinte a kezdetektől jelentős közéleti vita tárgya, ami az átalakulás mélysége és kiterjedtsége miatt nem meglepő. Kevesebb ugyanakkor az empirikus vizsgálatok száma, amely adatok alapján igyekszik leírni és elemezni a változási folyamatot.

09:00-14:00 – “Az élmény nem játék” – ismerkedés az élménypedagógia módszertanával: NoBadKid x Corvinus Science Shop közös workshopja

Program szervezői

Matolay Réka reka.matolay@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet / Innováció és Üzleti Inkubáció Tanszék
Egyetemi docens / Associate Professor
E épület, 385
Telefon: +36 1 482 5311
Frigyik Márta marta.frigyik@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Kompetenciaközpontok / Corvinus Science Shop
Corvinus Science Shop Manager
E épület, 27
Telefon: +36 1 482 5310, +36 1 482 5311 • Mellék: 5310, 5311

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes – regisztrációhoz kötött
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

A Corvinus Science Shop partnerségén keresztül invitáljuk kollégáinkat kipróbálni magunkat az élménypedagógiában. Egy olyan workshopot kínálunk, ahol saját élményben tapasztalhatjuk meg a módszer erejét, ismerhetjük meg az elméleti alapjait, és gondolkodhatunk az egyetemi közegben való alkalmazhatóságán. Mindeközben közelebb kerülünk kollégáinkhoz és garantáltan jól fogjuk érezni magunkat.

13:30-15:00 – A turisztikai niche termékek című könyv bemutatója

Program szervezői

Dr. Keller Krisztina krisztina.keller@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Fenntartható Fejlődés Intézet / Turizmus Tanszék
Egyetemi Docens / Associate Professor
C épület, 303
Telefon: +36 1 482 7214 • Mellék: 7214

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Faculty Club, Szivarszoba

Program rövid leírása:

Az esemény keretében a következő magyar nyelvű, a Budapesti Corvinus egyetem oktató-kutató kollégáinak, valamint külső szakértők közreműködésével készült kiadvány bemutatására kerül sor:Az esemény keretében a következő magyar nyelvű, a Budapesti Corvinus egyetem oktató-kutató kollégáinak, valamint külső szakértők közreműködésével készült kiadvány

Az esemény keretében a következő magyar nyelvű, a Budapesti Corvinus egyetem oktató-kutató kollégáinak, valamint külső szakértők közreműködésével készült kiadvány bemutatására kerül sor:

Keller Krisztina (szerk.): A turisztikai niche termékek (Akadémiai Kiadó)

A kötet az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő Turizmus és mobilitás könyvsorozat része, melynek szerkesztője Dr. Jászberényi Melinda egyetemi docens.
A sorozat köteteinek elérhetősége a MeRSZ felületen:

13:30-15:00 – Innováció és fejlődés bizonytalan környezetben

Program szervezői

Dr. Gelei Andrea andrea.gelei@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Operáció és Döntés Intézet / Ellátásilánc-menedzsment Tanszék
egyetemi tanár, PhD / Professor, PhD
E épület, 131/a.
Telefon: +36 1 482 5557 • Mellék: 5557
 • Szerb László (Akadémiai doktor, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem)

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

A program az MTA Gazdálkodástudományi Bizottság, Ipar és Vállalatgazdaságtan Albizottságának szervezésében kerül megtartásra. Az innováció sokszínűségét járja körben friss kutatások tükrében, külön hangsúlyt helyezve annak szerepére, fontosságára a mai, turbulens és bizonytalan környezetben. Az egyetemi kollégák mellett építünk a társegyetemek kutatói eredményeinek bemutatására és megvitatására. A részletes program még szervezés alatt áll.

13:30-15:00 – Robo-Advisor, avagy InvestmentGPT? – Hol tart jelenleg a befektetésajánló technológia?

Program szervezői:

 • Dr. Varga Krisztián, Corvinus Fintech Center

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E340

Program rövid leírása:

Az Egyetem Innovációs Bizottsága által szervezett interaktív előadás/beszélgetés során átfogó képet szeretnénk adni a szellemi tulajdon fogalmáról és annak kiemelkedő

2018-2020 között zajlott a Dorsum Zrt., Net Média Zrt. és a Budapesti Corvinus Egyetem konzorciuma által amegvalósított „Pénzügyi termékek és szolgáltatók automatizált és hitelesített értékelése és kategorizálása biztonságos, személyre szabott befektetési szolgáltatás kialakítása érdekében” című 2018-1.3.1-VKE-2018-00007 azonosítószámú projektje. A projekt célja egy széles körben elérhető, komplex automatizált szolgáltatás kifejlesztése volt, mely által a jelenleginél ellenőrizhetőbbé, átláthatóbbá, valamint közérthetőbbé válnak a hazai és nemzetközi pénzügyi termékek és szolgáltatások.
Az elmúlt egy évben a mesterséges intelligencia olyan gyorsaságú fejlődését láttuk, hogy eljött az idő a projekt eredményeinek áttekintésére, a technológia jelenlegi helyzetének megismerésére, majd az aktuális lehetőségek felvázolására.

A Kutatási Héten megrendezésre kerülő programunk ezt a hármas célt szolgálja, a következő tartalommal:

 • 2018-1.3.1-VKE-2018-00007 projekt áttekintése
 • Technológia jelenlegi helyzetének bemutatása
 • Kerekasztalbeszélgetés a befektetésajánló technológia és a generatív AI kapcsolatáról, lehetséges új irányok kijelölése

15:30-17:00 – Gazdaságinformatika kutatási kihívások – bemutatkoznak PhD a hallgatók

Program szervezői

dr. Kő Andrea andrea.ko@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Adatelemzés és Informatika Intézet
Intézetvezető, Egyetemi tanár / Head of Institute, Professor
Sóház, S.120
Telefon: +36 1 482 7416 • Mellék: 7416

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

A gazdaságinformatika területe gyorsan fejlődő, változatos kutatási kihívásokat rejtő terület. A rendezvényen a gazdaságinformatika doktori hallgatók mutatják be kutatásaikat. A program az MTA IX. Osztály, Gazdálkodástudományi Bizottság, Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottság Gazdaságinformatika Munkacsoportjának rendezvénye.


The field of business informatics is a rapidly evolving, diverse research field with several challenges. The event provides an opportunity for doctoral students from Business Informatics Program (KGIDI Doctoral School) to present their research. MTA Division IX, Committee on Economics, Subcommittee on Industrial and Business Economics Working Group on Business Informatics organise the programme.

15:30-17:00 – Vállalkozásindítás oktatása – Danube Cup kutatási szál

Program szervezői

Dr. Huszák Loretta loretta.huszak@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet
Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 246

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E340

Program rövid leírása:

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtámogatásával megtartott első Danube Cup konferencia után a legjobb kutatási eredmények két Q3-as és egy MTA „C” szakfolyóirat tematikus különszámában jelentek meg.

A Danube Cup egyetemek közötti, nemzetközi együttműködés középpontjában a vállalkozói ismeretek oktatása áll. A cél az ismeretek és tapasztalatok megosztása volt, a sikeres kutatások eredményeinek és a legjobb gyakorlatok publikálásával.
Részletek a linkre kattintva: https://lnkd.in/d-BkkaFC

A 2023 júniusi Kutatási Héten kiértékeljük a megkezdett nemzetközi műhelymunka eredményeit. A Danube Cup szervezőkkel való kötetlen beszélgetés mellett lehetőség lesz a megjelent kutatások rövid összefoglalására a szerzők által.
Következő nemzetközi konferencia: 2023. november 24-25., Belgrádi Egyetem.

16:00-17:00 – Marie Curie Actions – Why to apply for it and why to accept fellows?

Program szervezői

Kisfürjesi Nóra nora.kisfurjesi@uni-corvinus.hu Marketing Intézet / Marketingmenedzsment Tanszék
Ph.D. hallgató / Ph.D. Student
E épület, 357

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E328

Program rövid leírása:

The Marie Skłodowska-Curie Actions fund excellent research and innovation and equip researchers at all stages of their career with new knowledge and skills, through mobility across borders and exposure to different sectors and disciplines. It includes Doctoral Network, Postdoctoral Fellowship or Staff Exchanges, therefore, we kindly invite researchers at all level to learn about the program.We will have two Research Fellow guests who share their experience with us and are here for our questions as well.

Június 13. Kedd

09:00-10:30 – Mesterséges intelligencia a Corvinus-os hallgatók körében

Program szervezői

Dabis Attila attila.dabis@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Egyetemi Könyvtár
Tudományos írás tanácsadó / Academic Writing Consultant
C épület, 336
Telefon: +36 1 482 7098 • Mellék: 7098

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

Az előadás keretében ismertetni fogom az Egyetemi Könyvtár által a Corvinus-os hallgatók körében (alapképzésestől a doktoranduszig) végzett kérdőíves felmérését a mesterséges intelligencia alapú eszközöknek a használatáról.

09:00-10:30 – Mit nem lehet ezen érteni? – Feszültség a számok árnyékában: a matematikai szorongás

Program szervezői:

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

Talán nem meglepő, hogy a XXI. század legnagyobb kihívása, hogy a gazdasági rendszerek, amelyek meghatározzák a nemzeti és a világgazdaságot, hogy válhatnak fenntarthatóvá. Ez egy olyan probléma, amelyhez szükség van jól megalapozott döntések létrehozására. A menedzsment döntések előkészítésében, a gazdasági elemzések mögött, az adatelemzések hátterében szinte minden esetben az alkalmazott matematikai tudás áll. Ugyanakkor ennek a tudásnak a megértése, a titka keveseknek adatik meg. Az oktatásban ez egyik olyan terület, amellyel a legtöbbet, leghosszabban foglalkozunk, mégis számos kudarc kíséri. Sokan megmaradnak a „nincs matekos agyam” magyarázatoknál, s nem gondolnak mélyebben bele, hogy mi az oka a kudarcnak. Kutatásom ajtót kíván nyitni abba az irányba, hogy gondoljuk újra a viszonyunkat a matematikával.

11:00-12:30 – Horizon Europe pályázati lehetőségek – konzultáció

Program szervezői

Varga Viktória Katalin viktoria.varga@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Kutatási rektorhelyettes / Kutatásmenedzsment
Kutatástámogatási szakértő / Research Support Expert
E épület, 217
Telefon: +36 1 482 5481

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

A Horizont Európa, az Európai Unió 2021 és 2027 közötti hétéves kutatási és innovációs keretprogramja 95,5 milliárd eurós keretösszeggel.A keretprogramban elérhető nemzetközi pályázati lehetőségekről adnak tájékoztatást az egyetem kutatástámogatási szakértői.

Június 14. Szerda

09:00-10:30 – Családi vállalkozásból vállalat – A professzionalizáció szerepe

Program szervezői

Dr. Wieszt Attila attila.wieszt@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vezetéstudományi Intézet / Családi Vállalatok Központ Tanszék
Tudományos munkatárs / Research Fellow
E épület, 109
Telefon: +36 1 482 5128 • Mellék: 5128
Kárpáti Zoltán Soma zoltan.karpati@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vezetéstudományi Intézet / Családi Vállalatok Központ Tanszék
Tudományos segédmunkatárs, PhD hallgató / Assistant Research Fellow, PhD Student
E épület, 109
Telefon: +36 1 482 5128 • Mellék: 5128

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

A professzionalizáció szerepe a családi vállalatok, vállalkozások esetén nem is lehetne aktuálisabb. Mind nemzetközileg, mind hazai környezetben egy igen népszerű témáról van szó. A kutatási héten bemutatott előadásokból megismerhetjük, a családi és nem családi cégek közötti különbségeket, mik az erőforrások és képességek amelyekre ezek a szervezetek fókuszálnak, és melyik vezet – jelenleg – sikeresebb, versenyképesebb működésre. A program során bemutatásra kerül a professzionalizáció stratégiai szerepe is, hogyan tudnak a családi vállalatok fejlődni, milyen nehézséggekkel, kihívásokkal néznek szembe a folyamat során, és mit tehetnek annak érdekében, hogy az ezzel járó tipikus csapdákat elkerüljék. Az esemény fő szervezője a Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központja, minden érdeklődöt szívesen várunk. Esetleges kérdések, érdeklődés esetén kérjük keresse az esemény szervezőit, Wieszt Attilát vagy Kárpáti Zoltán.

09:00-10:30 – Generációs együttműködések és az idősek jólléte Székesfehérváron

Program szervezői

Katona Márton Tamás marton.katona@uni-corvinus.hu Közgazdaságtan Intézet
Egyetemi tanársegéd / Assistant Lecturer
E épület, 226
Telefon: +36 1 482 5379, 5536 • Mellék: 5379
Dr. Rosta Miklós miklos.rosta@uni-corvinus.hu Közgazdaságtan Intézet
Egyetemi Docens / Associate Professor
E épület, 226
Telefon: +36 1 482 5379, 5536 • Mellék: 5379
Dr. Révész Éva Erika eva.revesz@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vezetéstudományi Intézet / Stratégiai Menedzsment Tanszék
Egyetemi Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 101
Telefon: +36 1 482 5565 • Mellék: 5565

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

A Corvinus Egyetem és a Civil Centrum Alapítvány közös kutatásának célja, hogy feltárja Székesfehérváron az idősek jóllétével kapcsolatos tényezőket, felmérje a generációs különbségekből fakadó lehetőségeket és nehézségeket, a helyi szereplők, így a civil szervezetek, az állam, az önkormányzat és a helyi munkáltatók szerepét az idősek életminőségének alakításában. A program célja, hogy ismertesse a kutatáshoz kapcsolódó kérdőíves felmérés, a kulcsszereplőkkel készített interjúk, valamint a különböző témájú workshopok legfontosabb eredményeit, valamint lehetőséget biztosítson a legfontosabb érintettek közvetlen bevonására.

09:00-10:30 – Mind your metaphor: An introduction to political marketing and figurative language

Program szervezői

Dr. Szabó Lilla Petronella lilla.szabo@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék
Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 329
Telefon: +36 1 482 5116 • Mellék: 5116

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E340

Program rövid leírása:

Our workshop, “Mind your metaphor: An introduction to political marketing and figurative language” shows participants the way figurative language use shapes political discourse. We demonstrate through our interactive activities how the depiction of “taxation” as a “burden,” “nations” as “married partners” and “political elections” as “horse races” shapes the way we think about the economy, politics, and other public issues.

09:00-11:30 – Mini-course on asset pricing

Program szervezői:

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: személyes
Terem: C épület 107.

Program rövid leírása:

Presenter: Paul Whelan from Copenhagen Business School
sites.google.com/view/institue-monday-seminars/

(Two days) Mini-course on asset pricing14th June (Wednesday): 9:00-11:30 (3 x 45 mins, with breaks) Overview of discrete-time asset pricing via the SDF approach, the puzzles, and potential solutions. Avenues for further research.

15th June (Thursday): 9:00:-11:30 (3 x 45 mins with breaks)Habit and Epstein Zin preferences, long-run risk, and rare disasters. Avenues for further research.
Place: C.107

11:00-12:30 – ERC Grants fórum

Program szervezői

Pap Melinda melinda.pap@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Kutatási rektorhelyettes / Kutatásmenedzsment
Vezető kutatási szakértő
E épület, 217
Telefon: +36 1 482 5287, +36 30 758 7266 • Mellék: 5287
 • Bőhm Gergely – MTA Titkárságvezető
 • Borvölgyi Katalin – EU Vezető szakértő, ERC NCP, MTA

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

Tájékoztató fórum az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott kutatási pályázatokról potenciális pályázók számára. Az ERC Grant az európai kutatástámogatás legrangosabb, rendkívül kompetitív egyéni kiválósági pályázata, amely a kutatói életpályához igazodva Starting, Consolidator és Advanced kategóriában megpályázható.Bővebb információ az ERC-ról: https://erc.europa.eu/apply-grant

13:30-15:00 – Pályázati lehetőségek a Horizon Europe program Widening munkaprogramjában

Program szervezői

Varga Viktória Katalin viktoria.varga@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Kutatási rektorhelyettes / Kutatásmenedzsment
Kutatástámogatási szakértő / Research Support Expert
E épület, 217
Telefon: +36 1 482 5481
 • Tóth Orsolya – NCP koordinátor
 • Borza Beatrix – NCP koordinátor

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

A Horizon Europe keretprogram horizontális pillérét alkotó, „A részvétel szélesítése és a kiválóság terjesztése” alprogram a gyengébb innovációs teljesítményű országok kutatási és innovációs kapacitásépítéséhez járul hozzá. Az intézkedések megerősítik ezen országok potenciálját a transznacionális kutatási és innovációs folyamatokban, előmozdítják a hálózatépítést és a kiválósághoz való hozzáférést. Az alprogram célja kettős: egyrészt a részvétel szélesítése és a kiválóság terjesztése, másrészt az Európai Kutatási Térség megerősítése az európai K+I rendszer megreformálása és megerősítése révén.

13:30-15:00 – Sportgazdasági kutatói meeting

Program szervezői

Dr. Kajos Attila attila.kajos@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet / Üzleti Gazdaságtan Tanszék
Docens / Associate Professor
E épület, 389
Dr. Havran Zsolt zsolt.havran@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet / Üzleti Gazdaságtan Tanszék
Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 348
Kozma Miklós Attila miklos.kozma@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet / Üzleti Gazdaságtan Tanszék
Egyetemi docens / Associate Professor
E épület, 358
Telefon: +36 1 482 5422
Dr. Máté Tünde tunde.mate@uni-corvinus.hu
E épület, 132
Telefon: +36 1 482 5551 • Mellék: 5551
Szabó Ágnes agnes.szabo2@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet / Üzleti Gazdaságtan Tanszék
Egyetemi Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 350

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

A program célja, hogy egy terembe hozza össze a Budapesti Corvinus Egyetemen a sport különböző gazdasági aspektusait, területeit kutató szakembereket, hogy megismerhessük egymás munkáját, diskurzust kialakítva. A találkozó lehetőséget teremt a különböző megközelítésben dolgozók kapcsolatépítésére, a szinergiák felismerésére és a közös kutatási lehetőségek feltárására.A programra szeretettel várunk minden olyan kollégát, akik már most is a sport gazdasági területeit kutatják, vagy a jövőben érdeklődéssel tekintenek erre a területre.

The objective of the program is to establish a platform for researchers specializing in various aspects of the business and economics of sport at Corvinus University of Budapest. The program aims to facilitate meetings where participants can share and discuss their research with one another.This gathering serves as a valuable occasion for networking among individuals employing diverse approaches within the field. It also offers an opportunity to identify potential collaborations and explore avenues for joint research projects.We extend a warm welcome to all colleagues who are currently engaged in research related to the economics of sport, as well as those who have an interest in pursuing this area of study in the future.

15:30-17:00 – Sz. Bíró Zoltán ‘Putyin háborúja’ c. könyvének (2023) bemutatója

Program szervezői

dr. Lehoczki Bernadett Judit bernadett.lehoczki@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Globális Tanulmányok Intézet / Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék
Egyetemi docens / Associate Professor
C épület, 405
Telefon: +36 1 482 7311 • Mellék: 7311
Sz. Biró Zoltán zoltan.sz.biro@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Globális Tanulmányok Intézet / Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék
Mesteroktató I / Master Lecturer
C épület, 414

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E340

Program rövid leírása:

“Putyin háborúja” immár hosszú hónapok óta a napi hírek élén szerepel. A front és a hátország eseményeit nyomon követő olvasó előtt azonban számtalan olyan kérdés vetődhet fel, amelyekre a híradások, kommentárok nem adnak választ, vagy csak mellékesen, a megértést segítő szélesebb kontextus nélkül. Sz. Bíró Zoltán szerzővel Rácz András beszélget, a könyvbemutató keretében olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy mi a végső célja az Ukrajna elleni háborúnak? Ki döntött róla? Kinek az érdeke? Miért éppen most robbant ki? És miért nem láttuk előre?

Június 15. Csütörtök

09:00-11:30 – Mini-course on asset pricing

Program szervezői:

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: személyes
Terem: C épület 107.

Program rövid leírása:

Presenter: Paul Whelan from Copenhagen Business School
sites.google.com/view/institue-monday-seminars/

(Two days) Mini-course on asset pricing14th June (Wednesday): 9:00-11:30 (3 x 45 mins, with breaks) Overview of discrete-time asset pricing via the SDF approach, the puzzles, and potential solutions. Avenues for further research.

15th June (Thursday): 9:00:-11:30 (3 x 45 mins with breaks)Habit and Epstein Zin preferences, long-run risk, and rare disasters. Avenues for further research.
Place: C.107

09:00-12:30 – CIAS Workshop

Program szervezői

Hamar Veronika veronika.hamar@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Corvinus Institute for Advanced Studies
Projekt koordinátor / Project Coordinator
C épület, 707
Telefon: +36 1 482 7798 • Mellék: 7798
Prof. Dr. Szántó Zoltán Oszkár z.o.szanto@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Corvinus Institute for Advanced Studies
CIAS dékán / CIAS dean
C épület, 724
Telefon: +36 1 482 7347 • Mellék: 7347

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

Research fellows affiliated with Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) are going to present their research project during the upcoming Corvinus Research Week.

 • 9:00 – 9:05 Zoltán Oszkár Szántó Opening introduction
 • 9:05 – 9:30 Panka Bencsik (Vanderbilt University, USA – CIAS) Slow Traffic, Fast Food: The Effects of Time Lost on Food Store Choice
 • 9:30 – 9:55 Marcus Dillender (Vanderbilt University, USA – CIAS) The Impact of Benefit Generosity on Workers’ Compensation Claims: Evidence and Implications
 • 9:55 – 10:15 Q&A 
 • 10:30 – 11:00 Coffee break
 • 11:00-11:30 Max Gillman (University of Missouri, USA – CIAS) Identifying Money and Inflation Expectation Shocks to Real Oil Price
 • 11:30-12:00 John Goodwin (CIAS) Audit Firm Mergers and Audit Quality: Australian Evidence
 • 12:00-12:15 Q&A

09:00-10:30 – Hálózatok és üzleti problémák

Program szervezői

Losonci Dávid david.losonci@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Operáció és Döntés Intézet
Intézetvezető, Egyetemi docens / Head of Institute, Associate Professor
E épület, 133
Telefon: +36 1 482 5568 • Mellék: 5568

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E340

Program rövid leírása:

A program egy platformot kínál azon kollégáknak, akik érdeklődnek az üzleti problémák hálózatelemzési megközelítése iránt.A kapcsolatépítést támogatandó eltérő gazdaságszervezési szintek és eltérő módszertani megközelítések kerülnek elő. 10 perces előadásokat követően lesz módunk beszélgetni, ismerkedni is. Bízva a folytatásban:).A programon a globális értékláncokkal, a vállalati hálókkal és az egyének közötti hálózatokkal foglalkozunk. A globális értékláncok adják azt a gazdasági szuperstruktúrákat, amelyek sokszor meghatározzák a cégek lehetőségeit, mozgásterét. Az elmúlt években elérhetővé váltak azok a globális kereskedelmi adatállományok, amelyekre a hálózatelemzési megközelítések sikeresen adaptálhatók.A következő szinten az üzleti tranzakciókra építő hálózatok jelennek meg. A magyarországi hálózati struktúra a NAV ÁFA adatok alapján feltárható. Ez az vállalati tranzakciós háló további dimenziók beemelésével (pl. vállalatok digitalizációja, vállalati termékek) újszerű meglátásokkal segítheti az üzleti életet.A szervezeti döntéshozók által talán a leginkább befolyásolható szint az egyének szintje. Kulcsterületként a programba a hálózati struktúra szervezeten belüli megjelenését, és a szakértői szereplők megtalálását emeljük be.

11:00-12:30 – A Vezetéstudomány folyóirat éves díjazott cikkeinek bemutatkozása

Program szervezői

Dr. Aranyossy Márta marta.aranyossy@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Vállalkozás és Innováció Intézet / Innováció és Üzleti Inkubáció Tanszék
Egyetemi docens / Associate Professor
E épület, 358
Telefon: +36 1 482 5432 • Mellék: 5432

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E340

Program rövid leírása:

A Vezetéstudomány minden évben odaítéli a legjobb cikkeknek járó okleveleket – ezúttal a 2021. évben megjelent cikkek közül díjazzuk a legjobbakat. A program során a szerzők bemutatják díjazott kutatásukat, kiváló cikküket és lehetőség van a szerkesztőbizottság tagjaival is beszélgetni a folyóirat publikációs irányelveiről.

13:30-15:00 – António Marques Bessa’s methodology on Foreign Policy Analysis

Program szervezői

Dr. Morgado Nuno nuno.morgado@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Fenntartható Fejlődés Intézet / Gazdaságföldrajz és Városfejlesztés Tanszék
Adjunktus / Assistant Professor
C épület, 317
Telefon: +36 1 482 7378 • Mellék: 7378

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: személyes
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

This session aims at presenting the contribution of the Portuguese political scientist António Marques Bessa to foreign policy analysis. In this line, the objectives are conceptual and operational, towards building a methodological guideline to analyze not only foreign policy but also international politics.The structure of the session includes (1) considerations in epistemology, (2) theoretical fundaments for foreign policy analysis, and (3) specific methodological steps.

15:30-17:00 – Expect the unexpected – AI and the future of work and society

Program szervezői

Dr. Vicsek Lilla Mária lilla.vicsek@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Társadalom- és Politikatudományi Intézet / Szociológia Tanszék
Egyetemi docens / Associate Professor
C épület, 525
Pintér Róbert robert.pinter@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Adatelemzés és Informatika Intézet / Infokommunikáció Tanszék
Adjunktus / Assistant Professor
Sóház, 22
Telefon: +36 1 482 7494 • Mellék: 7494
Dr. Köves Alexandra alexandra.koves@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Operáció és Döntés Intézet / Döntéselmélet Tanszék
Egyetemi Docens / Associate Professor
E épület, 143
Telefon: +36 1 482 5372 • Mellék: 5372
Dr. habil. Bokor Tamás tamas.bokor@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék
Habilitált egyetemi docens / Habilitated Associate Professor
E épület
Telefon: +36 1 482 7377

Program nyelve: angol
Megrendezés formája: hibrid
Terem: Főépület, E338

Program rövid leírása:

Expectations about the future of artificial intelligence abound. How do we regard these and what role can they play in the lives of individuals and the economy and society? We will be discussing these issues based on two OTKA research projects currently ongoing at the Department of Sociology at the university. In the first 30-40 minutes we will give a glimpse of some of the most interesting results of the projects, and in the second half, we have invited experts from our university to have a discussion about the research and about the future of AI. What kind of questions will we be looking at? 1. Why is it problematic if we just focus on the effects of a technology, and as a consequence formulate the problem with work as how will AI affect the future of work? 2. What do Hungarian youth think about their future work in connection with AI? 3. How do they regard universal basic income as a solution to technological unemployment? 4. How do Hungarian AI researchers and developers conceive the future with AI and how do they see their own role? 5. How do experts from academia, the civil sphere and business imagine a future that AI shapes, and what are the policy implications of their views? 6. How do marketing creatives and journalists envision the future of their profession with respect to generative AI solutions such as ChatGPT? Besides giving a descriptive account of expectations, we will look at what mechanisms influence them and what the consequences are.

The research projects:

1. Visions on Artificial Intelligence and Society OTKA research project (2019-2024)

2. Sociology of AI expectations: visions about the roles of AI in society and in the labour market OTKA research project (2022-2025)
Head of the research projects: Lilla Vicsek (CUB Department of Sociology)
Participants include (among others): Alexandra Köves (CUB), Róbert Pintér (CUB), Dennis Nguyen (UU), Tamás Bokor (CUB), Katalin Fehér (UPS), Tamás Tóth (UPS), Ágnes Horváth (CUB), Boglárka Herke (CSS), Zsófia Bauer, Pataki Gyöngyvér (CSS)

15:30-17:00 – “Lezárt agyam kulcsát eldobom” – szituatív eszképizmus egy party játékon keresztül

Program szervezői

Kisfürjesi Nóra nora.kisfurjesi@uni-corvinus.hu Marketing Intézet / Marketingmenedzsment Tanszék
Ph.D. hallgató / Ph.D. Student
E épület, 357
Dr. Csordás Tamás Viktor tamas.csordas@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Marketing- és Designkommunikáció Tanszék
Egyetemi Adjunktus / Assistant Professor
E épület, 337
Telefon: +36 1 482 5390 • Mellék: 5390
Dr. Mitev Ariel Zoltán ariel.mitev@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet / Marketingmenedzsment Tanszék
Egyetemi Tanár / Professor
E épület, 355/A
Telefon: +36 1 482 5523 • Mellék: 5523

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes – regisztrációhoz kötött
Terem: Főépület, E336

Program rövid leírása:

A program során participatív módszerrel, a hallgatósággal közösen vizsgáljuk az aktív eszképizmust. Tesszük ezt úgy, hogy a kutató a hétköznapi tevékenységéről (kutatás) egy alternatív tevékenységre (party társasjáték) váltunk. Játsszunk – komolyan!Ahhoz, hogy a játékélményt minden résztvevő számára lehetővé tegyük, fontos tudnunk, mennyi party eszközzel készüljünk. Kérlek, segíts minket azzal, hogy ezen a linken regisztrálsz: https://forms.office.com/e/Qzr5XzXDwp

Június 16. Péntek

09:00-10:30 – Kutatásmenedzsment programja

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Faculty Club

Program rövid leírása:

Egyeztetés alatt

11:00-12:30 – Kutatásmenedzsment programja

Program nyelve: magyar
Megrendezés formája: személyes
Terem: Faculty Club

Program rövid leírása:

Egyeztetés alatt

12:30-14:00 – Záró ebéd

Megrendezés formája: személyes – regisztrációhoz kötött
Terem: Faculty Club

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.22. - 03:58:37