Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Open Access a Corvinuson

Összefoglaló OA

Open Access a Corvinuson

Az EISZ konzorcium több előfizetési megállapodása tartalmaz open access megjelenési lehetőséget, azaz előfizetőként egyetemünk kutatói is jogosultak nyílt hozzáférésű megjelenésre az érintett kiadók folyóirataiban.

Az alábbiakban kiadónkénti bontásban szerepelnek a Budapesti Corvinus Egyetemet érintő EISZ Read and Publish lehetőségek.

Az itt látható ábra szemlélteti a folyamatot. A ábrara kattintva teljes méretben látható a kép. További információ a szolg@uni-corvinus.hu címre írt levélben kérhető.

A szerződések hatálya alá nem eső publikációk esetében az open access megjelenés összegére pályázni lehet az egyetemi kutatástámogatási pályázati rendszerben. Ebben a pályázatban hibrid open access nem támogatható.

Springer Nature

Open access megállapodást kötött az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és a Springer Nature. A Springer Compact modell keretében a résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők 2019-ben és a szerződés hatálya alá eső további években elfogadott cikkei a kiadó több mint 1850 hibrid (Open Choice) lapjában nyílt hozzáféréssel jelennek meg minden további költség nélkül. 2020-tól a Springer Nature open access folyóiratainál is él ez a lehetőség (több mint 600 folyóirat) Az előfizető intézmények a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek több mint 2000 Springer folyóirathoz.
További részletek.
A folyóiratok listája (a táblázatban külön fülön vannak a hibrid (Open Choice) és a gold OA (fully OA) folyóiratok).

Elsevier

Az EISZ konzorcium és az Elsevier kiadó által kötött, open access publikálást támogató szerződésről a kiadó oldalán található részletes tájékoztatás. A lehetőség, amely egyetemünk kutatóit is megilleti, a 2019. július 1-je után benyújtott cikkek esetében él és a levelező szerző esetében résztvevő intézményi affiliáció (esetünkben a Budapesti Corvinus Egyetem) a feltétel. A lehetőség a kiadó táblázatban szereplő folyóirataira terjed ki. 2022 márciusától a cikk elfogadásának dátuma a mérvadó. További információ a szolg@uni-corvinus.hu címen kérhető.

Oxford University Press

Az Oxford University Press és az EISZ konzorcium Read and Publish megállapodásának értelmében a Corvinus Egyetem kutatói open access publikálásra jogosultak közzétételi díj megfizetése nélkül. A lehetőség a kiadó által megjelölt hibrid folyóiratokban elfogadott cikkek esetében él. Az open access megjelenés igényét a levelező szerző jelezheti a cikk elfogadása után. Kérjük, hogy az érintett szerzők mindenképpen az intézményi (uni-corvinus.hu végződésű) e-mail címűket használják.
Részletes ismertető (pdf)
További információ a szolg@uni-corvinus.hu címen kérhető.

Wiley

Open access publikálást és előfizetést magában foglaló szerződést kötött az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és a John Wiley and Sons Inc. A hároméves szerződés (2019-2021) keretében a Wiley folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél (így a Budapesti Corvinus Egyetemen is) affiliációval rendelkező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású open access cikkeket a kiadó lapjaiban. A lehetőséget a levelező szerző tudja kihasználni. Fontos, hogy a cikkek beküldésénél az egyetemi affiliáció szerepeljen és az elbírálás után válassza ki az open access közzététel lehetőségét. További információ a szolg@uni-corvinus.hu címen kérhető.

Akadémiai Kiadó

Open access publikálást és hozzáférést biztosító szerződést kötött az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program és az Akadémiai Kiadó. A kétéves szerződés keretében az Akadémiai Kiadó folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél (így pl. a Budapesti Corvinus Egyetemen) affiliált szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak open access cikkeket a kiadó lapjaiban. A lehetőség az eredeti közleményekre és az összefoglaló cikkekre vonatkozik. A benyújtáshoz szükséges open access nyilatkozat (pdf)

Az Akadémiai Kiadó MeRSZ online könyvtárára is tartalmaz ingyenes publikációs lehetőséget, amelyben teljes értékű, saját ISBN és DOI számmal rendelkező, az MTMT-ben rögzíthető, hivatkozható publikációt lehet megjelentetni a MeRSZ-en. A szerzőkkel a kiadó hivatalos felhasználási szerződést köt, a dokumentumletöltések után royaltyt fizet. A kéziratleadás részletei. További információért kérjük, forduljon közvetlenül a kiadóhoz a mersz@akademiai.hu e-mail-címen.

Vágólapra másolva
GEN.:2022.06.29. - 07:00:15