Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

Események

A Kutatásmenedzsment Iroda elkötelezett az oktatók-kutatók támogatása iránt annak érdekében, hogy kutatási teljesítményükkel minél inkább hozzájáruljanak az Egyetem ismertségének és elismertségének javításához. Egyrészt számos esemény szervezésével előmozdítja az Egyetemen dolgozó kutatók kapcsolatépítését, együttműködését, másrészt lehetővé teszi, hogy a munkatársak neves szakemberektől tanulhassanak. Emellett teret biztosít a kutatási eredmények Egyetemen belüli megosztására és azoknak a nagyközönséggel történő megismertetésére is.

Fulbright tájékoztató nap

A Budapesti Corvinus Egyetemet a Magyar-Amerikai Fulbright Bizottsággal együttműködésben tájékoztató fórumot szervez 2022.03.17.-én 13.30 – 15.30 között a Faculty Clubban a Fulbright Kutatói Csereprogramról.

A tájékoztatón, Jókay Károly úr, a Bizottság elnöke számol be részletesen a pályázati folyamatról, hasznos tudnivalókról, illetve a megcélozható amerikai egyetemekről. Bővebben a programról: http://www.fulbright.hu/

Meet the Editor

A Corvinus Egyetem megújulásának egyik stratégiai célja a kutatási kiválóság és nemzetközi láthatóság fokozása. Ennek elengedhetetlen feltétele a minőségi nemzetközi folyóiratokban megjelenő cikkek számának növelése. Ezt a cél szem előtt tartva a Kutatásmenedzsment elindította a „Meet the Editor” című előadássorozatot, amelynek keretében vezető folyóiratok főszerkesztői (akik maguk is elismert kutatók és tudományos cikkek szerzői) meghívást kapnak a Corvinus Egyetemre, hogy saját ismereteik és tapasztalataik megosztásával elősegítsék azt, hogy az Egyetem munkatársai megismerjék a nemzetközi publikációs gyakorlat írott és íratlan szabályait és így még sikeresebben jelentethessék meg kutatási eredményeiket nemzetközi folyóiratokban.

A 2020. végén indult eseménysorozat eddigi állomásai:

2020. december 8-án a Corvinus Egyetem vendége volt Prof. Dr. Hab. Jiří Klemeš, a Journal of Cleaner Production társ-főszerkesztője. Az előadásról készült összefoglaló “A sikeres publikációk titkai kifürkészhetők” címmel olvasható és a felvétel is megtekinthető.

2021. január 14-én a meghívott előadó Prof. Dr. Stefan Minner, az International Journal of Production Economics főszerkesztője volt. Az előadás összefoglalója a “Sikeres publikálás lépésről lépésre – Beszámoló Dr. Stefan Minner professzor előadásáról” címmel olvasható és a prezentáció diái és a teljes felvétel is elérhető az érdeklődők számára.

A következő előadás tervezett időpontja 2021. október 4. hétfő 17:30. A meghívott vendég David J. Vogel – Professor Emeritus, Haas School of Business, Department of Political Science and Editor, California Management Review (CMR), University of California, Berkeley, USA. 

Meet the Editor-hoz kapcsolódó híreink

Research Brunch

A 2021. őszén induló Research Brunch eseménysorozat rendszeres informális networking lehetőséget nyújt az Egyetem kutatói közössége számára. Napjainkban különösen fontos a kötetlen találkozás biztosítása a hosszú pandémiás helyzet kutatói kapcsolattartásra és együttműködésre gyakorolt negatív hatása miatt.

Az egyetemi helyszínen megvalósuló Research Brunch célja, hogy finom falatok és kávé mellett alkalmat biztosítson az elsősorban elkülönülten, intézeti keretek között alkotó, más intézetek munkatársaival általában kevés kapcsolatot ápoló, egymás munkájáról viszonylag nem sok ismerettel rendelkező) kutatók információ- és tudásmegosztására, együttműködési lehetőségek feltérképezésére és kezdeményezésére. A negyedévente megrendezett esemény remélt eredménye a kutatói kollaborációk számának növekedése és közös publikációk megszületése.

Kutatási Hét

A Kutatási Hét a Budapesti Corvinus Egyetem hagyományőrző rendezvénye, amely évente két alkalommal kerül megrendezésre januárban és júniusban, személyesen vagy online. Az egyhetes rendezvénysorozat során a Corvinus oktatói-kutatói számára szervezett keretek között biztosítunk lehetőséget a szakmai párbeszédre, ahol bemutathatják folyó vagy már lezárult kutatásaikat az Egyetem oktatói-kutatói közösségének, ötleteket meríthetnek mások munkájából, kutatással kapcsolatos témákról és együttműködési lehetőségekről beszélgethetnek. A programot változatos események, workshopok, kutatással kapcsolatos képzések, meghívott külföldi vendégek előadásai színesítik.

A Kutatásmenedzsment iroda a Kutatási Hét szervezésében és népszerűsítésében is számít az oktatók és kutatók aktív részvételére. A programok időbeosztását közösen alakítjuk ki az előadókkal, akiket egyúttal arra is kérünk, hogy bátran osszák meg a programjuk leírását a saját szakmai közösségükben és egyéb fórumokon is. Ezáltal szeretnénk biztosítani azt, hogy a színes szakmai előadások és workshopok célzottan is eljussanak minél több érdeklődőhöz, és gyümölcsöző párbeszédek indulhassanak el a kollégák körében.

Kutatók éjszakája

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája minden évben várja a tudomány iránt érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy látványos interaktív, sokszínű programokkal szemléltesse a tudomány fontosságát és a bepillantást engedjen a kutatói életpályába. A „tudomány és társadalom párbeszédénének” (science-society interface) legjelentősebb olyan hazai eseménye a Kutatók Éjszakája, amelyen az egyetem kutatói a legszélesebb közönségnek mutatják meg magukat és népszerűsítik tevékenységüket.

A rendezvénysorozat sokszínű és izgalmas formában ismerteti, hogy mi a tényleges társadalmi haszna a kutatók munkájának, valamint népszerűsíti a kutatói karriert a fiatalok és szüleik körében. A programok lehetőséget nyújtanak interaktív események megrendezésére, ahol a kutatók a közönséggel jó hangulatban beszélgethetnek az aktuális kutatási témákról. Ugyancsak megnyithatják „ajtóikat” a kevésbé szakavatottak számára a társadalomtudományi „laborok” (kutatóközpontok), ahol az érdeklődők játékos formában is megismerkedhetnek a kutatók munkájával.

A Budapesti Corvinus Egyetem 2016 óta vesz részt a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozaton egyre növekvő résztvevői számmal.

20162017201820192020 (online)
185186225280közel 1.000
Regisztrált résztvevők száma

További információért látogasson el a Kutatok Éjszakája honlapjára és közösségi oldalaira:

Corvinus Research Lectures

A Corvinus Lectures a legkiválóbb nemzetközi kutatók szakértelmét kívánja bevonni az egyetemi életbe, évi 1-2 meghívottal. A pandémiás helyzet miatt a programsorozat indulása 2022-ben várható. Az első vendégünk, Professor Nicholas Bloom (Stanford University, USA), aki már korábban elfogadta a meghívásunkat, 2022. első felében tartja meg nagy érdeklődésre számot tartó előadását a Corvinus Egyetemen.

A vendégelődó egyik kutatási területe a WFH (Working from Home), amely téma a Covid-19 életünkre gyakorolt hatása miatt most különösen aktuális. A legutóbbi években megjelent munkái az egyetemi társadalom és a nagyközönség figyelmére is joggal tartanak igényt, mert megalapozott kutatási eredményeit egyszerre kommunikálja szakmai pontossággal és mindenki számára érthetően és érdekesen. Érkezéséig az alábbi anyagok előzetes megtekintését javasoljuk:

2020:

Go Ahead, Tell Your Boss You Are Working From Home | Nicholas Bloom | TEDxStanford

Nick Bloom webinar on “Working from Home: Will it Persist”

2021:

Legfrissebb cikkek és videók.

Kutatástámogató Kerekasztal

A Kutatásmenedzsment Iroda az oktatók és kutatók módszertani tudásának a bővítésére, a jógyakorlatok megosztására Kutatástámogató Kerekasztalokat szervez. Ezek keretein belül minden alkalommal egy adott módszer köré építve, de különböző tudományterületek ötvözve szakmai beszélgetést és vitát kezdeményezünk, amelynek során az egyes területeken járatos kollégák bemutatják kutatótársainak az általuk használt módszereket és megosztják korábbi tapasztalataikat. A Kerekasztal résztvevői számára ezáltal lehetőség nyílik az egyes módszerek lehetőségeinek és buktatóinak a megismerésére és annak eldöntésére, hogy azokat a saját kutatási területükön hogyan alkalmazhatják.

Terveink szerint évente 3 alkalommal kerül sor Kerekasztal beszélgetésekre.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.09.28. - 13:53:25