Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem

Kutatók éjszakája a Budapesti Corvinus Egyetemen - 2022

Szeptember utolsó péntekén az Egyetem campusa újra megnyitja kapuit a tudomány és kutatás iránt érdeklődőknek a Kutatók Éjszakája programba csatlakozva.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

A Kutatók Éjszakája alkalmából a Budapesti Corvinus Egyetemen a Programkínálat rovatban található tudományos eseményekre várjuk majd az érdeklődőket.

A tavalyi eseményeinkről itt található beszámoló.

Az idei, 2022-es kedvcsináló összefoglaló programajánlónk itt olvasható, Legózás, vezénylés és Netflix-magatartás: Kutatók éjszakája-programsorozat a Corvinuson címmel. Részletes programkínálatunkhoz görgess lejjebb!

A programok kényelmes áttekintéséhez javasoljuk a Smartevents alkalmazás használatát.

Töltsd le az applikációt:
IOS
Google Play

A részletes programért olvasd be a QR-kódot a Smartevents app-pal!

Programkínálat

Az Egyetem idén szeptember 30-án 15.30 és 21.00 óra között szervezi a Kutatók Éjszakája programját, személyes jelenléttel. Ebben az évben nem hirdetünk meg online és hibrid programokat, mivel azt szeretnénk, hogy az érdeklődők személyesen tapasztalhassák meg, milyen az egyetemi légkör a campuson. 

Hogyan lehet javítani a Lego fröccsöntő gépeinek hatékonyságán? A Corvinuson kielemeztük a gépek átállításának folyamatát, gépi tanulással kerestünk hatékonyságjavító tényezőket. Most pedig a közönség elé tárjuk az eredményeinket. Kitérünk a hatékonyság mérésének kihívásaira, a modellezés folyamatára is. Ne maradj le!

Időpont: 15:30-16:30 és 19.00-20.00
Előadók: Kovács László és Madari Zoltán
Előadás nyelve: angol vagy magyar – résztvevők igénye szerint 
Helyszín: E épület 340.

Milyen személyiségjegyeid vannak, amelyek pénzügyi sikerekre vagy éppen kudarcokra ítélnek? Egy játékos felmérést követően bemutatjuk a legfrissebb tudományos eredményeket arról, hogy milyen kapcsolat van a személyiségjegyek és a pénzügyi döntések között.

Időpont: 15:30-16:30 
Előadók: Kiss Hubert János, Berlinger Edina, Kerényi Péter, Tóth Fanni
Előadás nyelve: magyar
Helyszín: E épület 397.

A cégek növekedésük során családi és nem családi alkalmazottakat vesznek fel; új, specializált munkaköröket, szabályozott, vezetési folyamatokat, és HR-rendszereket hoznak létre. Hogyan csinálják ezt másképp? Bemutatjuk az emberierőforrás-menedzsment szerepét, sajátosságait a családi vállalatokban.

Időpont: 15:30-16:30 
Előadók: Vajda Éva
Előadás nyelve: magyar
Helyszín: E épület 309.

Az előadáson az e-learninghez kapcsolódó megoldási lehetőségeket vesszük számba, és vizsgáljuk meg jelentőségüket, azokra a megoldásokra koncentrálva, amelyek már most is kipróbálhatók. A téma fontos, hiszen a mesterséges intelligencia (MI) megoldások fejlesztése és a terület kutatása komoly népszerűségnek örvend napjainkban.

Időpont: 16:00-16:30
Előadás nyelve: magyar
Előadók: Balkányi Péter
Helyszín: E épület 67.

A politikatudomány egyik legismertebb tézise a medián szavazó tétel: ha a politikai vita egy dimenzió mentén zajlik, akkor megéri középre helyezkedni a szavazónak. Mi történik, ha a közvéleményt több kérdés is megosztja? Az előadásban megmutatjuk, hogy többdimenziós ideológiai tér esetében az egyik ideológiai dimenzió szerint szélsőséges, a többi szerint mérsékelt szavazónak van a legnagyobb befolyása.

Időpont: 16:00-16:45
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Sziklai R. Balázs
Helyszín: E épület 236.

Workshopunkon a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) mentén mutatunk rá az egyes célok üzleti relevanciájára és a vállatok alapvető felelősségére a témában.
Egy vállalat üzleti működése akkor lehet fenntartható, ha a gazdasági megfontolások mellett szerepet kapnak a környezeti és társadalmi szempontok is. A vállalatoknak tehát törekedniük kell arra, hogy döntéseikben és üzleti tevékenységük során felelősségteljesen, etikusan és átláthatóan járjanak el. Az esetlegesen okozott környezeti- és társadalmi mellékhatásokat minimalizálják, illetve kompenzálják azt.
De nem csak mesélünk, hanem kérdezünk is! Sőt, a végén felmerül az a kérdés is: felelsz vagy mersz? Elég bátor vagy, hogy benézz hozzánk?
 

Időpont: 16:00-16:45 és 17:00-17:45
Előadás nyelve: magyar
Előadók: Kasza-Kelemen Kata, Ásványi Katalin
Helyszín: E épület 303.

Előadásunkban azt mutatjuk be, hogy a feladatorientált- és kapcsolatorientált vezetői stílusok milyen hatással vannak a cégek digitális átalakulására: a kapcsolódó stratégiára és tevékenységekre.
A legújabb ipari forradalom ugyanis jelentősen átalakítja az üzleti világot és sok vállalatot digitális transzformációra ösztönöz. A digitális transzformáció kapcsán azt feltételezzük, hogy a vállalat a szervezeti működés több területén (pl. stratégia, szervezet, technológia) változtat, hogy azok a digitális megoldások vállalati intézményesítését támogassák. A szakirodalom szerint pedig a vezetői stílus kulcsfontosságú a vállalatok transzformációs törekvéseiben.
 
Az eredményeket a Versenyképesség Kutató Központnak a hazai feldolgozóipari vállalatokra vonatkozó felméréseinek adatai alapján ismertetjük. Eszerint a digitális transzformációs stratégiára mind a feladat-, mind a kapcsolatorientált vezetési stílusok pozitívan hatnak. A digitális transzformációs tevékenységeket viszont csak a feladatorientált stílus segíti elő. Hogy pontosan hogyan, azt az érdeklődők részleteiben megtudhatják az előadáson.
 

Időpont: 16:00-16:30
Előadás nyelve: magyar
Előadók: Dióssy Kitti
Helyszín: E épület 305.

A BCE Gazdálkodástani Doktori Iskola designkommunikáció, DIS.CO doktori műhelyének új és régi doktori hallgatói és témavezetői alkotói, tervezői párbeszédeken keresztül azt mutatják meg, hogyan lehet tervezőként rátekinteni bármilyen hétköznapi és tudományos kérdésre. Hogyan jöhet létre a tervezői „hiperfókusz” az anyag-anyagtalan, állandó-változó, túlélés-fennmaradás-fejlődés holisztikus viszonyrendszerében.
design
kommunikáció
designkommunikáció
disco
techno, impro, freestyle
anyag- anyagtalan
állandó- változó
túlélés – fennmaradás – fejlődés
 

Időpont: 16:00-17:00
Előadás nyelve: magyar
Előadók: Litkai Gergely, Horváth Dóra, Cosovan Attila, Bollók Máté, Dinnyés Attila, Molnár Zsófia, Bencze Máté, Merkl Márta, Fekete Balázs, Megyeri Gábor, Galla Daniella Dominika, Szász Veronika Sára
Helyszín: E épület III.

Örüljünk-e a mesterséges intelligenciának a turizmusban? A technológia az elmúlt években fokozatosan utat tört magának a turizmus ágazatban, és egyre inkább csökkenti a manuálisan (emberi személyzet által) végzendő folyamatokat. Az innovatív technológia egyre szélesebb körű alkalmazásának köszönhetően várhatóan a turizmus a jövőben jelenleg elképzelhetetlen magasságokba jut, azonban fontos mérlegelni az MI-alapú szolgáltatások terjedésével kapcsolatos kockázatokat is, mielőtt nagyobb teret adunk a technológiának.
A workshop során az aktuális tapasztalatok alapján igyekszünk választ találni a jövőbeli esetleges kihívásokra. További kérdés, hogy a technológiai fejlődés hogyan lép interakcióba a fenntarthatósággal. Találjuk meg együtt a válaszokat!
 

Időpont: 16:00-16:45
Előadás nyelve: magyar
Előadók: Kökény László, Jászberényi Melinda, Miskolczi Márk
Helyszín: E épület 3002.

Gyakorlati bemutató egy minigyárban arról, hogy miképpen lehet a tevékenységünket hatékonyan végezni. A modern kori termelési rendszerek története közel 100 éves múltra tekint vissza. A program során ezt az időutazást szeretnénk bemutatni, egészem a mai kor követelményeiig.
 

Időpont: 16:00-17:00 és 18:00-19:00
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Ászity Sándor
Helyszín: C épület 2.emelet BIK labor

A program regisztrációköteles. Regisztrálni itt lehet.

Magyarországon a koronavírus járvány kezdete óta széles körben ismert és elfogadott vélemény az, hogy nemzetközi összehasonlításban nálunk a halálos áldozatok száma kiemelkedően magas volt az elmúlt két lezárt naptári évben – azaz 2020-ban és 2021-ben. Voltak olyan hetek – például 2021 decemberében -, amikor Magyarország világelső volt a népesség arányosan számolt, koronavírussal összefüggő halálozásban. Az alábbi, rövid elemzésben arra teszünk kísérletet, hogy a magyar adatokat összeurópai (30 országra kiterjedő) összehasonlításban vizsgáljuk. Minden emberélet, amit a világjárvány során elvesztettünk, pótolhatatlan veszteség, de nagyon nem mindegy, hogy ezek a veszteségek más országokhoz képest mekkorák. A végeredményt előre bocsátjuk: A két év során elvesztett emberéletek száma megfelel annak, amit hazánk Európán belüli, viszonylagos fejlettlensége és az 1945–1990 közötti szocialista tervgazdaság negatív öröksége alapján akár előre is megjósolhattunk volna.
 

Időpont: 17:00-17:30
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Kovács Emese
Helyszín: E épület 67.

Az előadásban kvízkérdéseken keresztül hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a Föld lakossága – beleértve Magyarországot is – rendkívüli módon öregszik, valamint hogy az életkor növekedése egyben lehetővé teszi a későbbi nyugdíjba vonulást is. Ugyanakkor az idősebb munkavállalók erős kordiszkriminációval szembesülnek Magyarországon, ahogy ezt kísérleti eredményeinken keresztül bemutatjuk. Annak ellenére létezik ez a jelenség, hogy a társadalmak öregedése hatást gyakorol a gazdasági tendenciákra is. Gyere el és tudd meg, milyen tanulságok vonhatók le a kísérletünkből.
 

Időpont: 17:00-17:45
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Berde Éva, Mágó Mánuel László
Helyszín: E épület 305.

Programunk a családi vállalati kormányzás egy fontos eszközére, a családi alkotmányozásra fókuszál. A családi alkotmány fogalma szélesebb körben kevésbé ismert, pedig a családi tulajdon és a vállalati rendszer hosszú távú fennmaradásának szempontjából központi jelentőségű.
 

Időpont: 17:00-17:40
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Wieszt Attila
Helyszín: E épület 309.

„Háborúzunk a koronavírussal.”
„Ádáz csatát vívnak a focicsapatok a kupáért.”
„Harcolnak a képviselőjelöltek a szavazatokért.”
A fenti mondatokat számtalanszor halljuk mindennapokban, de belegondolunk-e, hogy mi áll a szavak mögött? A kognitív nyelvészet szerint mindegyik példában a háborús metaforát azonosíthatjuk: a koronavírus ellen tett intézkedések, a sport és a politikai kampányok gyakran a háború nyelvezetéből merítenek.
De hogyan is tanulmányozza az irodalomórán költői képnek nevezetett metaforákat a kognitív nyelvészet? Miképpen szövik át a metaforák hétköznapi nyelvhasználatunkat és hogyan befolyásolnak vagy akár manipulálnak bennünket?
A 2022-ben alakult Corvinus Metafora Műhely (CMM) tagjai a Háború és metafora – Metafora workshop kezdőknek és haladóknak című workshop keretében saját kutatásaik tükrében mutatják be a résztvevőknek a háborús metaforák előfordulását és jelentőségét nyelvhasználatunkban és gondolkodásunkban.
 

Időpont: 17:00-18:00
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Benczes Réka, Szabó Lilla Petronella, Béni Alexandra, Virág Ágnes
Helyszín: E épület 340.

Mivel jár munkába? Milyen gyakran eszik húst? Szelektálja-e a szemetet? Van-e olyan helyzet, amikor elfogadhatónak tartja a lopást? És vajon mi köze lehet ezeknek a kérdéseknek egymáshoz? Az interaktív előadásból megtudhatjuk, hogyan tekintenek a közgazdászok a fenntarthatóság problémájára, és hogyan viszonyulnak mindehhez a mai egyetemista fiatalok. A környezetbarát magatartás mozgatórugóinak megértésével az átlagember és az oktatási rendszer is hatékonyabban járulhat hozzá a fenntartható életvitel előmozdításához.
 

Időpont: 17:00-17:30
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Széchy Anna
Helyszín: E épület 395.

Nézd meg, hol állt egykor és most a Marx-szobor és tekintsd meg a budai panorámát a Corvinus tetejéről!

Vajon kik ismerik legjobban az Egyetem falait? Fedezd fel hallgatóinkkal az egykori Fővámpalota titkait, nézd meg, hova álltak be az áruval megpakolt vonatok, hol mondott beszédet 1990-ben Károly akkori brit trónörökös és milyen érzés testközelből látni az életnagyságúnál is nagyobb Marx-szobrot. Less bele távcsövünkbe, mellyel megcsodálhatod Budapest ikonikus budai panorámáját, a Szabadság-híd pillérjeit és vess egyedülálló pillantást a Ménesi útra, ahol a jövő corvinusos campusa épül! A több mint 100 éves Közgáz Campus hamarosan egy új, budai épületegyüttessel bővül, mely teret ad az innovációnak. Talán még itt is vendégül láthatjuk az amerikai elnököt egy napon, ahogy a Fővám téri épületben anno, 1989-ben George Bush-t.

 

Időpont: 17:00-18:00 és 19:00-20:00
Előadás nyelve: magyar
Helyszín: E épület 3. emelet Info pult

A program regisztrációköteles.

A vezénylés azon kevés szakmák egyike, amely a vezetési dinamikákat tisztán jeleníti meg. A karmesterek – csak úgy, mint a politikai és üzleti élet szereplői – eltérő vezetői szerepfelfogással, karakterrel, jellemvonásokkal és stílussal rendelkeznek, mégis hatékonyak és sikeresek tudnak lenni. Sikerük kulcsa abban a kapcsolatban rejlik, amit követőikkel (a zenészekkel és a közönséggel) alakítottak ki. Mit tanulhatunk tőlük? Hogyan vizsgálható ez a kapcsolat? Mit mutatnak a legfrissebb kutatási eredmények a politikai vezetőinkkel kapcsolatban?
 

Időpont: 17:00-18:00
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Metz Rudolf Tamás
Helyszín: E épület 397.

Feltárjuk a Közép-Európa nemzetgazdaságai közötti hasonlóságokat és különbségeket. A Budapesti Corvinus Egyetem 2018-ban konzorciumi tagként nyert el egy jelentős európai uniós kutatási pályázatot, aminek keretében több éves együttműködés kezdődött a Corvinus, valamint – a többi között – a londoni University College of London, a prágai Károly Egyetem és a krakkói Jagello Egyetem között. A programban e munkák eredményeit mutatjuk be – ne hagyd ki!
 

Időpont: 17:00-18:00
Előadás nyelve: angol
Előadók: Kollai István, Tétényi András, Vigvári Gábor
Helyszín: E épület 399.

Az előadás a tudománykommunikáció kortárs művészeten alapuló formátumaival foglalkozik. Ki a hiteles személy, intézmény a tudás közvetítésében? Hogyan lesz a tudásközvetítésből nyilvános rituálé? Gátolja-e a moralizálásra épülő nyilvánosság a tudás valódi átadását? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, művészeti szempontok bevonásával.
 

Időpont: 17:00-18:00
Előadás nyelve: magyar
Előadók: Bajusz Orsolya
Helyszín: E épület 3002.

We try to highlight the reasons behind the complex crisis in Latin America and giving scenarios for its future. In the last two years the voters of Latin American elections turned to leftist, socialist, sometimes communist parties and politicians with the aim to solve the existential social crisis caused by the COVID-pandemic, the “secondary” effects of the Russian-Ukraine war and bad political management in most of the countries. The most recent election is on the 2nd of October in Brazil, where the controversial incumbent President Jair Bolsonaro faces the former president Inacio Lula da Silva.
 

Időpont: 17:30-18:30
Előadás nyelve: angol
Előadók: Nagy Sándor Gyula, Lehoczki Barnadett
Helyszín: E épület III.

A CORVINUSRA KÉSZÜLSZ? Találkozz egyetemistákkal és oktatókkal, akik jó ügyekért dolgozó vállalkozásokat kutatnak. Tudd meg, mi lehet vonzó neked ebben.

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSBAN DOLGOZOL? Ismerd meg friss kutatásunk, és vesd össze a tapasztalataiddal.

Különleges kutatási folyamatban vizsgáltuk, hogy milyen, ha egyszerre old meg társadalmi/ökológiai problémákat és tesz szert piaci bevételre egy vállalkozás. Hogyan passzítható össze a két cél és mivel jár ez a kettősség a társadalmi vállalkozásokban? S vajon mennyire különleges egy ilyen vállalkozást vezetni?

A Corvinus Science Shop 11 kutatóval – egyetemistákkal és egyetemi oktatókkal – vizsgálja idén e kérdéseket az Ashoka Magyarország kezdeményezésére azzal a céllal, hogy hasznosat nyújtson hazai társadalmi vállalkozásoknak. Most premier előtt, informális keretben mutatjuk be, hogy mire jutottunk.

Azaz:

A Corvinusra készülsz tanulni, kutatni? Találkozz egyetemistákkal és oktatókkal, akik jó ügyekért dolgozó vállalkozásokat kutatnak. Tudd meg mi lehet a számodra vonzó a társadalmi vállalkozásokban, és hogyan kapcsolódhatsz majd mindehhez a Corvinus-on.

Társadalmi vállalkozásban dolgozol vagy alapítanál egyet? Tudd meg elsőkézből, hogy mire jutottunk friss kutatásunkban, és vesd össze a saját tapasztalataiddal. Gazdagítsd az eredményeket a véleményeddel – köszönjük.

17.00-19.00 között bármikor, 20, 40 vagy 60 percre várjuk a résztvevőket.

Időpont: 17:00-19:00

Előadás nyelve: magyar
Előadók: Matolya Réka, Farkas-Kis Máté, Héra Boglárka, Kiss Julianna, Krátki Noémi, Nagy Ákos, Papik Réka, Révész Éva, Rozványi Anna, Sági Laura, Toarniczky Andrea
Helyszín: E épület 27.

Hogyan lehet legóval, játékosan komoly problémákat megoldani? Hogyan használható fel a legó a kreatív ötletek létrehozásában, akár rövid időkeretek között? A workshop résztvevői a gyakorlatban tapasztalhatják meg a Lego Serious Play innovatív világát és felhasználási lehetőségeit.

Időpont: 18:00-18:45 és 19:00-19:45 és 20:00-20:45

Előadás nyelve: magyar
Előadók: Borbásné Szabó Ildikó, Fehér Péter, Varga Krisztián
Helyszín: E épület 67.

A program regisztrációköteles. Regisztrálni itt lehet. 

Az előadás azt mutatja be, hogy a visegrádi országok kormányai milyen ágazatoknak, és mely cégeknek juttatnak állami támogatást, és hogy ez a gyakorlat hogyan gyengíti vagy erősíti ezeknek az országoknak a külföldi tőkétől való függését.

Időpont: 18:00-18:45

Előadás nyelve: magyar
Előadók: Medve-Bálint Gergő
Helyszín: E épület 303.

A pszichológusok régóta mérik a nem-kognitív képességeket (~személyiségi jegyeket). A közgazdászok meg preferenciákról beszélnek. Hol találkozik ez a két tudományág, amikor a mérésről van szó? Miben hisz egy közgazdász, és mit tanulhat a pszichológusok méréseiből? Avagy iskolákban jártunk, kísérleti játékokat játszottunk és ebből sokat tanultunk. Ezeket most elmeséljük.

Időpont: 18:00-18:45

Előadás nyelve: magyar
Előadók: Horn Dániel
Helyszín: E épület 305.

Gondolkodtál azon, miért ragadsz órákra a Netflix előtt? És vajon a Lime rollereket miért dobálják szét mások? És hogy ezek gyökere ugyanott keresendő? Újszerű fogyasztói magatartással ismerkedhetsz meg, ami a Netflix és a Lime rollerek sikerét is hajtja.

Időpont: 18:00-18:30 (magyar) és 19:00-19:30 (angol)

Előadás nyelve: magyar és angol
Előadó: Kisfürjesi Nóra
Helyszín: E épület 309.

Tényleg befolyásolja a sikeres problémamegoldást a matematikai képzettség magasabb foka és a számszerűsítés? Mely matematikai területekre és kompetenciákra vezethetők vissza azok a számszerűsített adatreprezentációk, amelyeket különböző döntési, problémamegoldási helyzetekben használunk (akár egyénileg, fogyasztóként, akár vállalati szinten)? És ezek mennyire gyakorolnak ránk hatást, tudatosan és tudattalanul? A kapcsolat szoros.
Farkas-Kis Máté ezt a kapcsolatot vizsgálja. A kutatásába bevont egy nemzetközi munkaerő-kiválasztásban tapasztalt szervezetet, a Profiles International Hungary-t, amely egyedülálló módon méri a teljes személyiséget a kompetenciák szintjén, és megmutatja, mennyire rátermett egy adott személy egy adott munkakörben. A piaci gyakorlat fényében beszélget erről a kérdésről Hevesi Liával, a cég tanácsadójával.
Ne feledjük: az ókortól kezdődően a számok, a számszerűsítés, a számvitel a menedzsmentfeladatok kontrollját és az ezzel kapcsolatos döntések támogatását voltak hivatottak szolgálni. Ennek érdekében a matematika megjelent az oktatásban, és ma is az a tantárgy, melyet jellemzően a leghosszabb ideig tanulnak a diákok, kötelező jelleggel. A matematikai kompetenciák mindenkiben ott vannak, csak hagyjuk feledésbe veszni, illetve tönkretesszük azt az oktatási évek alatt. Ismerjük meg, a mindennapi életben mire és mennyire jól használja az átlagember a matematikai ismereteit.

Időpont: 18:00-18:45

Előadás nyelve: magyar
Előadó: Farkas-Kis Máté, Hevesi Lia
Helyszín: E épület 334.

A technológiától való szorongás, a félelem, hogy a ‘gépek elveszik a munkát’, az energiaválság és az ökológiai katasztrófától való szorongás társadalmi szinten keveredik a techno-optimizmussal, azaz a hatékonyabb, és az emberi munkát, életet megkönnyítő megoldásokba vetett bizalommal.
A gazdasági-társadalmi rendszerekben hirtelen beálló sokk, mint például a pandémia, a háború vagy a hirtelen jött technológiai változás (például az automatizáció kiszorító hatása) ráadásul számos váratlan következménnyel jár, ami további szorongásokat kelt, és alapvetően rázza meg egyes társadalmi csoportok életét.
A sokk következményeként ugyanakkor előtérbe kerülnek a mélyben már jelen lévő strukturális változás folyamatai – melyek gyökere nem a sokk maga. Mi ez a felszín mögött meghúzódó folyamat, hogyan írható le, és vajon hasonlítható-e a 19.századi ipari forradalom által kiváltott változások morfológiájához, illetve mértékéhez?
A Polányi Károly-féle kettős mozgás (double movement) elméletéből kiindulva az előadás keretbe foglalja a nagy változások és a felszíni folyamatok mibenlétét, kölcsönhatását és kitekintést ad a lehetséges új irányok felé.

Időpont: 18:00-19:00

Előadás nyelve: magyar
Előadó: Faludi Julianna
Helyszín: E épület 395.

A klímaválság okairól, várható hatásairól egyre többet hallhatunk. Most arról tervezünk beszél(get)ni: milyen intézményi megközelítések, értékek segíthetnek a növekedéscentrikus megközelítés meghaladásában, az életminőség javításában, a globális anyag- és energiaáramok csökkentésében?

Időpont: 19:00-20:30

Előadás nyelve: magyar
Előadó: Veress József, Veress Tamás
Helyszín: E épület 303.

Talentum vagy tudatosság? Szerencse vagy alapos környezetelemzés? Mit gondol a modern menedzsmenttudomány az uralkodói döntésekről? Alátámasztja-e a sikereket, kimutatja-e a kudarcok okait? Utánajárunk előadásunkban néhány kitüntetett példán keresztül!

Időpont: 19:00-19:45
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Szabó Gyula Márton
Helyszín: E épület 305.

A digitalizáció térhódításával az üzleti intelligencia rendszereknek, és az ezekből kinyert adatok alapján hozott döntéseknek a jelentősége felértékelődött és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezeket a fenntarthatóság szolgálatába állítsuk. Ugyanakkor miközben szinte már mindent próbálunk a számszerűsítés útján megmagyarázni, elfeledkezünk róla, hogy a döntéshozatali folyamatokban a számok értelmezése nem olyan egyértelmű. A számokkal való viszonyunkat egyrészt meghatározzák azok a döntéspszichológiai jelenségek, amelyek hozzájuk kapcsolódnak (gondoljuk például csak a lehorgonyzásra), másrészt a saját élményeink. S ezek az élmények legnagyobb részben a matematikaoktatás során keletkeznek.
 
Az utóbbi évtizedek kutatásai rávilágítottak arra, hogy létezik egy úgynevezett matematikai szorongás, amely miatt sokan már attól kényelmetlenül érzik magukat, ha számokat látnak. De mélyebbre nézve, hogyan tud mindez kihatni a XXI. században a fenntartható fejlődésre és a döntéshozatalra? Kutatásom egy közel 650 fős mintán azt próbálja vizsgálni, hogy az oktatási évek alatt hogyan változik meg a viszonyunk a matematikával s ez miként hat arra, hogy inkább emocionális, mint racionális döntéshozónak tartjuk magunkat. Az egyértelműen látszik, hogy kisgyermekkorban a számokhoz való kapcsolódásunk sikeres, játékos és szinte senki sem marad le. Azonban ez nagyon gyorsan változik meg, aminek az eredménye, hogy mire felnőtté válunk kialakul az általános vélekedés, hogy vannak a humán módon gondolkodók és a racionális módon gondolkodók. S ez a szétválasztás legtöbb esetben a matematikai narratíva mellett történik, amivel becsapjuk önmagunkat.

Időpont: 19:00-19:45
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Farkas-Kis Máté
Helyszín: E épület 334.

A 90-es évek rendszerváltó nemzedéke napjainkra elérte a nyugdíjas kort, aktuális a generációváltás. A családi vállalkozások utódlásával foglalkozó kutatások a vállalati belső faktorokra, a professzionalizálódásra, utódok és külső menedzserek bevonására, szocializációs, irányítási és családi helyzetekre fókuszálnak elsősorban. Az utódlási lehetőségeket azonban az adott gazdaságban rendelkezésre álló intézményi környezet – az öröklési szabályok, a formális közvetítő rendszer, az utódláshoz kapcsolódó adózási szabályok – határozza meg és jelentős hatása van a családi vállalkozások hosszú távú fennmaradására és a generációk közötti vagyonátadásra.
 
Jelen előadásomban az új Ptk. (2013. évi V. tv.) relatíve új jogintézményének, a bizalmi vagyonkezelésnek és alternatív jogintézményeinek a családi vállalkozások utódlásában és a transzgenerációs vagyonátadásban betöltött szerepét és feltételeit elemzem. Bemutatom a vállalkozás tulajdonosai és a menedzserei közé ékelődő bizalmi vagyonkezelés alkalmazásának a lehetőségeit, előnyeit és kockázatait, a bizalmi vagyonkezelés implementálásának a folyamatát. Arra keresem a választ, hogy az intézmény valóban egy reálisan megvalósítható alternatíva a jelenkori vállalati utódlási problémák és hiányosságok pótlására?
 
Időpont: 19:00-19:30
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Hajdu Tibor Zoltán
Helyszín: E épület 3002.

A váltóforgalmazás visszaállításának lehetőségéről és szükségességéről szól a Közgazdasági Szemle szeptemberi számának tanulmánya, címe: Váltóalapú likviditásteremtés.

Hazánkban 2018-ban lépett életbe a váltójogi törvény. Ez megteremtette a váltóhasználat önálló jogszabályi hátterét, megerősített egy történelmileg bevált pénzügyi eszközt. A váltó így szolgálná a kkv szektort, az állami beruházások megvalósítását, az inflációs hatásokat késleltetve megkönnyítené az árstabilitás fenntartását, s mindezt költségvetési tehernövelés nélkül!
Kérjük, Ön is vegyen részt a vitában, szóljon hozzá. A háttértanulmány az alábbi linkre kattintva tölthető le.

Vitaindítót tart:
Szalay Zsuzsanna, a BCE Üzleti Gazdaságtan Tanszékének egyetemi adjunktusa, az MKT Társadalomgazdasági Szakosztályának titkára;
Novák Zsuzsanna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pénzügyek Tanszékének egyetemi docense,
Szathmáry Géza nyugdíjas ügyvéd, az MNB és a Magyar Külkereskedelmi Bank korábbi jogtanácsosa (aki anno aktívan részt vett a forgalmazásban)

Időpont: 19:00-20:45
Előadás nyelve: magyar
Helyszín: E épület III.

A világjárvány idején az otthoni munkavégzés lehetősége sok kisgyermeket nevelő szülő számára hatalmas esélyt és kiváltságot jelentett. Az előadás azt a kérdést vizsgálja, hogy a kisgyermekes anyák hogyan tudtak zsonglőrködni a feladatok elvégzésével a hirtelen rendelkezésre álló rugalmas munkaidő és a kisgyermekek otthoni iskoláztatásának körülményei között. Azt is megvizsgálja, hogy az otthoni munkavégzés milyen mértékben segíti a munka és a magánélet új egyensúlyának megteremtését, és elemzi a technológia szerepét a nők és férfiak közötti szakadék áthidalásában a fizetett munka és a gondozási munka területein.
Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy bár a rugalmas munkavégzés lehetővé tette az anyák számára, hogy a világjárvány okozta megnövekedett otthoni gondozási és házimunkát kontrollálni tudják, valójában a rugalmasság konzerválta azt a korábbi helyzetet, amelyben a nők fizetett munkája kevésbé volt fontos, mint a család többi tagjának feladata, azaz a férfiak munkája vagy a gyermekek iskolai feladatai. A jól ismert magyarázatok mellett, amelyek az intenzív anyaság korlátozó hatását emelik ki, eredményeink az infrastruktúrák (wi-fi vagy laptop elérhetősége, zavartalan munkakörülmények) és a gyermekek digitális készségeinek fontosságát hangsúlyozzák. Eredményeink azt is mutatják, hogy a megkérdezett anyák hajlamosak visszafogni a fizetett munkát, amelyet gyakran aszinkronban, éjszaka vagy hajnalban végeznek el. Ez akár ahhoz a paradox helyzethez is vezethet, hogy a nők korábban otthon végzett, nem fizetett munkája most nagyon is láthatóvá, míg a fizetett munkája láthatatlanná válik. Az egyenlőtlenség dacára szinte minden megkérdezett anya meg akarta tartani az otthoni munkavégzés lehetőségét a járvány utáni időszakban is. A további részletekért érdemes ellátogatni az előadásra.

Időpont: 19:30-20:00
Előadás nyelve: magyar
Előadó: Nagy Beáta
Helyszín: E épület 236.

FooDization explores how food firms employ digital data to innovate their production process and how cleaner production innovation influences value proposition. Food is essential for life, but its production causes the overexploitation of natural resources. Customers’ awareness of sustainable food production is only poorly growing. Still, the ecosystem is sending explicit signs requiring an urgent shift towards cleaner food production, which also must capture the consumer’s preference. Sustainable economic growth is impossible without significant changes in firms’ and customers’ behaviour. Digital transformation is pivotal to cleaner production. The most helpful for firms is to exploit the digital data generated by digital technologies about using natural resources during food production to reduce environmental impact. Yet, we still lack a clear understanding of how food production firms exploit digital data to foster cleaner production innovations and shape the value proposition.

Időpont: 20:00-20:30
Előadás nyelve: angol
Előadó: Moreno Frau
Helyszín: E épület 309.

Budapesti Corvinus Egyetem

Programregisztráció előadóknak

Jelentkezzen előadónak!

Várjuk azon oktató-kutató kollégák jelentkezését, akik szívesen részt vesznek az eseményen előadóként, és megmutatják kutatásuk, programjuk eredményeit a nagyközönségnek.

Jelentkezzen Ön is előadónak, hogy ezáltal is növelhessük a Budapesti Corvinus Egyetem kutatási láthatóságát a nemzetközi szervezésű rendezvénysorozat keretében.

Jelentkezni 2022. szeptember 9-ig az alábbi adatlap kitöltésével a rendezvények pontos tartalmának, adatainak megadásával lehet.

Javasoljuk, hogy az egyes programok időtartama 30-60 perc közé essen.

Galéria - Kutatók éjszakája 2021

Nagy méretben történő megtekintéshez kattintson a kívánt képre!

Kapcsolat

Kérdése van? Információra van szüksége?

Írjon nekünk az alábbi gombra kattintva!

Kövess minket!

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.

Budapesti Corvinus Egyetem
1093 Budapest Fővám tér 8.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.02.02. - 01:09:35