Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

Matematika Tanszék

„A filozófia nagykönyve – az univerzum – szüntelenül nyitva áll tekintetünk előtt, de nem érthetjük meg, hacsak előbb meg nem tanuljuk a nyelvet, melyben íródott. Ez a matematika nyelve és írásjelei a háromszögek, körök, és más geometriai alakzatok, melyek nélkül emberileg képtelenség egyetlen szót is felfognunk belőle; enélkül akár ha sötét útvesztőben kóborolnánk.” (Galileo Galilei: Il Saggiatore, 1623) 

A Matematika Tanszék az egyetem talán legrégebb tanszéke. A közgazdaságtan mint tudomány alapvetően matematika elvekre épül. Az egyetemi matematika oktatás az évtizedek alatt sokat változott, hol több, hol kevesebb matematika tárgy szerepelt az oktatási kínálatban. A Matematika Tanszék oktatási profilja alapvetően két részre osztható. Egyrészt az általános közgazdász képzés keretében mindenki számára kötelező matematikai oktatást végezzük, másrészt a hallgatók egy szűkebb részére speciális matematikai oktatást nyújtunk. Az utóbbi hallgatói kör a modern matematika szinte minden területén jártasságot szerez, míg a hallgatók első, jóval nagyobb csoportja csak a matematikai ismeretek egy jóval szűkebb területét sajátítja el. Az általános közgazdász képzés során bemutatott legfontosabb területek a matematikai analízis, a valószínűségszámítás, illetve a lineáris algebra alapjai. A tanszék által oktatott haladó matematikai tárgyak köre felöleli a differenciálegyenletek, optimális irányítás, sztochasztikus folyamatok, funkcionálanalízis, integrálelmélet stb. matematikai diszciplinákat. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen területek oktatása során mindig szem előtt tartjuk a közgazdasági alkalmazásokat és a matematikai ismeretek azon körét mutatjuk meg amelyek az elméleti és a gyakorlati közgazdaságtan megismeréséhez szükséges. A tanszék oktatási profiljában fontos szerepet játszanak a matematikai közgazdaságtan bizonyos ismereteinek bemutatása. Ilyen például, az általános egyensúlyelmélet, a játékelmélet, illetve például az aukcióelmélet. 

A tanszék tevékenységét négy részre lehet osztani. Egyrészt a matematikai alapoktatás, másrészt a speciális matematikai harmadrészt a matematikai közgazdasági oktatás, és természetesen negyedrészt a kutatás. A tanszék évtizedek óta jelentős kutatási tevékenységet folytat. A kutatási portfólió a tiszta matematikai kutatásoktól a közgazdasági alkalmazásokig terjed. A tanszék és firenzei egyetem Matematika Tanszéke által közösen gondozott nemzetközi folyóirat a PU.M.A. (https://sciendo.com/journal/PUMA), amelyet Szép Jenő és Franco Migliorini alapított 1990-ben. A nemzetközi szerkesztőgárda évek alatt olyan minőséget ért el, hogy a lapot a Mathematical Reviews teljes terjedelmben referálja. 

A tanszék ismertetése nem lenne teljes, ha nem emlékeznénk meg azokról a kiemelkedő tanárokról, akik a tanszék profiljához évtizedes munkásságával hozzájárultak. Szép Jenő, Krekó Béla, Dancs István, Denkinger Géza, Gyurkó Lajos, Halmai Erzsébet, Puskás Csaba hosszú évtizedeken keresztül voltak a tanszék munkatársai, tankönyveikből közgazdászok tízezrei tanultak. Az általuk lefektetett megközelítés, tantárgy és ismeretstruktúra nyugodtan mondhatjuk világszínvonalú oktatást jelentett. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.03.26. - 02:06:47