Ugrás a fő tartalomra

Közgazdaságtudományi Doktori Program

Miért a Közgazdaságtudományi Doktori Program?

• A közgazdasági programot nemrégiben átalakítottuk, amelynek célja, hogy hallgatóinkat segítsük a jó minőségű folyóiratokban való publikálásban és magas szintű gazdasági elemzések elvégzésében.

Programunk felépítése hasonlít a vezető egyetemek programjaihoz, ennek megfelelő kurzusokkal és disszertációs komponensekkel.

Kiváló oktató-hallgató arányt kínálunk, így minden hallgató megkapja a szükséges figyelmet és támogatást.

Lehetőség van tandíjmentesen, az állami ösztöndíj mellett Corvinus Doktori Ösztöndíjjal tanulni, amely havi 300 ezer forintra egészíti az állami ösztöndíj összegét.

• Egyetemünk oktatói nagy tapasztalattal rendelkeznek mind elméleti, mind empirikus kutatásokban, és szakértő tanácsokat tudnak adni diákjainknak.

• Iskolánk nagyszerű kutatási környezetet biztosít, rendszeres kutatási szemináriumokkal, konferenciákkal és workshopokkal, doktorandusz szemináriummal, valamint az oktatók és nemzetközi szakértők visszajelzéseivel.

Budapesti Corvinus Egyetem

Telegdy Álmos

A Doktori Program Vezetője​

Budapesti Corvinus Egyetem

Csóka Péter

A Doktori Iskola Vezetője​

„A kutatás és az oktatás kéz a kézben jár”

Meleg Ágnes PhD-története

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

A képzésről röviden

Doktori programunk célja, hogy a hallgatókat megtanítsa magas színvonalú gazdasági elemzések elvégzésére, amelyek segítik a döntéshozókat a jó szakpolitikák kialakításában mind kormányzati, mind vállalati szinten. Azt is megtanulják, hogy hogyan kell olyan tanulmányokat írni, amelyeket végül magas színvonalú tudományos folyóiratokban publikálhatnak. A program a Corvinus kutatóinak és újonnan felvett nemzetközi oktatóinak szakértelmére épül.

A program a következő modulok köré szerveződik:

Alapmodul. Az alapmodulban a hallgatók négy tárgyat tanulnak: mikroökonómia, makroökonómia, ökonometria és kauzális adatelemzés. A magas színvonalú mesterképzésről érkező hallgatók elfogadtathatják az alaptárgyakat, ha tanultak hasonlót a mesterszakon. 

Specializáció modul. A program négy specializációt hirdet meg: elmélet, empirikus kutatás, pénzügy, makroökonómia. Egy specializáció teljesítéséhez a hallgatók 3 specializációtárgyat, valamint 3 további kurzust kell teljesítsenek. A második év végén komplex vizsgát tesznek, amely részben a specializációtárgyakra épül.

Kutatási modul. A hallgatók a kurzusmunkáról fokozatosan térnek át az egyéni kutatásra. Belépéskor kapnak egy mentort, aki végig kíséri őket az első évben. A második év elején kapja meg mindenki végleges témavezetőjét (vagy két társ-témavezetőt). A program kezdetétől a hallgatók kutatási szemináriumokon vesznek részt, és a doktori szemináriumon mutatják be kutatási ötleteiket, ahol a Corvinus kutatói és külső szakemberek véleményezik munkájukat. A komplex vizsgán bemutatnak egy részletes kutatási tervet.

A hallgatók a 2. év végén komplex vizsgát tesznek, amelyen számot adnak tudásukról a specializációt illetően, és egy részletes kutatási tervet mutatnak be.

Felvételi információk

A felvételi eljárás általános szabályait az EDSZ 15. paragrafusa tartalmazza, ami ide kattintva érhető el.

A beadandó dokumentumok listája ide kattintva érhető el!

A felvételi döntés a beadott jelentkezési anyagok előzetes véleményezésén és a szóbeli meghallgatás eredményén alapul.

A beadott anyagok elbírálásának szempontjai: a tudományág körébe eső tantárgyak vizsgajegyei, a diplomamunka témája és minősítése, a tudományos (pl. TDK) tevékenység, a motivációs levél (kutatási tervet nem kérünk).

A motivációs levélnek az alábbiakra kell kitérnie:

Miért szeretne ehhez a programhoz csatlakozni, a leendő hallgató motivációi.

Eddigi kutatási tapasztalatai, képességei.

Néhány kutatási téma és módszer felvázolása, ami érdekelné, vagy már foglalkozott vele

Terjedelem: max. 3 oldal

A szóbeli meghallgatás a jelentkező tudományos munkára való alkalmasságát és szakmai motivációját méri fel. Amennyiben a jelentkező nem rendelkezik angol nyelvvizsgával, a szóbeli meghallgatás során a bizottság a jelentkező angol nyelvtudását is ellenőrzi.

A 2024-es felvételi időszakban a szóbeli meghallgatás személyesen történik, de akadályoztatás esetén lehetőség van Microsoft Teams csatlakozásra is.

A felvételi pontszámok összetétele:

Előzetes szakmai eredmények, korábbi kutatások, egyéni teljesítmények, végzettség: max. 40 pont

Motivációs levél: max. 20 pont

Szóbeli meghallgatás: max. 40 pont.

Oktatóink - további részletek a Témavezetők, kutatási témák menüpontban

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

Kapcsolat

Iroda: Főépület 221.2.

E-mail: kgidi_phd@uni-corvinus.hu

Kérjük emailben egyeztess időpontot személyes konzultáció előtt!

Budapesti Corvinus Egyetem

Telegdy Álmos

A Doktori Program Igazgatója ​​​

Budapesti Corvinus Egyetem

Barreto Jozefa

A Doktori Iskola Asszisztense és műhelyvita

Budapesti Corvinus Egyetem

Czumpf Brigitta

Referens - tanulmányi ügyek

Budapesti Corvinus Egyetem

Csóka Péter

A Doktori Iskola Vezetője

Budapesti Corvinus Egyetem

Herman Mónika

Referens - végső disszertáció benyújtás és védés

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 13:38:00