Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Ismerd meg a tanulmányi ösztöndíjat!

2022-06-09 16:43:57

Akár 70 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kaphattak azok a hallgatók, akik most felvételiznek a Corvinusra.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Ki és hogyan pályázhat rá? Milyen átlagtól jár az ösztöndíj? Cikkünkben az adatok mögé nézünk és személyes történetekkel mutatjuk be a Corvinus új tanulmányi ösztöndíjrendszerét.

Hogyan számolják? 

A pályázat elbírálásánál az előző félév ösztöndíj átlagát veszik alapul. Az állami rendszerben kezdő hallgatóknál a csoportjukhoz tartozó mediántól jobban teljesítő hallgatók kaphatnak ösztöndíjat. Az új rendszerben viszont az ösztöndíj átlag alapján állítanak rangsort, és a hallgatók legjobb 20 százaléka kap biztosan ösztöndíjat.

Hallgatóink tapasztalatai 

Krisztina ötös átlagra 22 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kapott tavaly tavasszal harmadéves, nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatóként. Testvére elsőévesként szintén színötös lett, ő 70 ezer forintot kapott kereskedelem és marketing szakon. A különbség oka nem a szak, hanem az alapítványi finanszírozás: Krisztina 2018 szeptemberében kezdett az állami rendszerben, testvére már a modellváltás után jelentkezett a Corvinusra.  

„Mindketten készültünk arra, hogy gazdagok leszünk a tanulmányi ösztöndíjból, hiszen 5.0-ra lehoztuk a félévet” – mondja Krisztina nevetve. Korábban a maximálisan kifizetett összeg 30 ezer forint körül alakult, ami szaktól függően – ahogy Krisztina esetében is – akár kevesebb is lehetett. Az új ösztöndíj már 70 ezer forintot ígér, ha igazán jól teljesítesz.  

„A régi rendszerben nem feltétlenül éri meg a ráfordított idő és stressz, hogy egy négyest kijavítsunk ötösre” – mondja Krisztina. A járvány miatt ő is otthon volt, így kevesebbet költött, Pesten ugyanakkor „egy bulis este, egy fancy vacsora és egy kolis reggeli” el is vitte volna az összeget„Persze a kötelező tárgyaknál megéri javítani, mert beleszámítanak a diploma minősítésébe, de 70 ezres ösztöndíjnál már a többi tárgyból is érdemes”. 

Krisztinának az ötöshöz heti 25 munkaóra kellett, ebből a legnagyobb részt a speciális pénzügyi-matematikai (SPM) tárgyak tették ki. A korábbi félévei is jól sikerültek, egy félévet leszámítva mindig kapott ösztöndíjat. Az első két félévben 4,52-es és 4,56-os átlagra alig 300 forinttal kapott kevesebbet, mint most ötösként.  

Az új rendszerben a havi maximum ösztöndíj 70 ezer forintra emelkedett. Az utolsó félévben több mint 434 millió forintot fordított az Egyetemet fenntartó Alapítvány tanulmányi ösztöndíjra, erre az összegre 3.533 hallgatónk pályázott. Az állami ösztöndíjra 194-en pályáztak, ennek keretösszege pedig 5,4 millió forint volt. Az egy pályázóra jutó keret csaknem négy és félszeres volt az alapítványi esetén. 

Az állami ösztöndíjat elnyerők kb. 8.400 és 19.200 forint között összeget kapnak, míg az alapítványi minimuma kb. 40 ezer forint, maximuma pedig 70 ezer forint. Az ehhez szükséges legkisebb tanulmányi átlag az első esetében 4,3, az utóbbinál pedig 4,43 volt.  Így az alapítványi ösztöndíj esetén az egy pályázóra jutó keret csaknem négy és félszerese volt az államiénak.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 15:13:10