Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Így lehet pozitív társadalmi hatása a TDK-dolgozatodnak

2024-02-23 12:30:00

A Corvinus Science Shop közösségi partnerei idén is számos kérdést, problémát vetnek fel, amelyekre akár te is kereshetsz válaszokat egy TDK-kutatásban.

Budapesti Corvinus Egyetem

Szeretnél olyan TDK-dolgozatot vagy akár szakdolgozatot írni, amelynek a tudományos eredményen túl közvetlen társadalmi hatása is van? Dolgoznál együtt nonprofit szervezettel, társadalmi vállalkozással valamilyen gyakorlati probléma feltárásán? 

A Science Shop TDK-témái remek lehetőséget nyújtanak ehhez! Jelenleg több mint tíz közösségi partner közül választhatsz, mint például a Cargonomia, a Zsámboki Biokert, a Levegő Munkacsoport, a NestingPlay, az OncoVR, a Rakun Dobozközösség, a Szuno, a Tűzcsiholó Egyesület, a Watchdog, a Maacraft, a Magyar Természetvédők Szövetsége vagy Beeco, de közvetlenül a Corvinus Science Shoppal együttműködve is készíthetsz kutatást. Ha pedig megvan az érdeklődési területed, és partnert, terepet keresel hozzá, akkor azt segít találni a Science Shop.  

A Zsámboki Biokerttel utánajárhatsz például annak, hogy merre tart a biogazdálkodás és bioélelmiszerek megítélése, de kutathatod az ökogazdaságok üzleti modelljét is. A Levegő Munkacsoport partnereként megvizsgálhatod, hogy hogyan növelhető a fiatalok bevonása a városi levegő minőségének javításában. Lehetnek a csomagolásmentes boltok is a középpontban a Beeco vagy a Rakun Dobozközösség partnereként. 

A környezet- és természetvédelmi témák mellett szociális, társadalmi felelősségvállalási kérdésekkel is foglalkozhatsz. A NestingPlay például arra keresi a választ, hogy mekkora a gazdasági, pénzbeli vesztesége annak, hogy a 6-12 éves korosztályban nem inkluzív a foci. Az OncoVR pedig a virtuális valóságnak a gyerekek orvosi kezelésében való alkalmazását vizsgálná meg üzleti szempontból termék- és szolgáltatáspiacon is. 

A Science Shop oldalán további izgalmas témákat is találsz, itt tudsz közülük válogatni. Amennyiben megtetszett bármelyik téma, Frigyik Mártát, a Science Shop munkatársát, a kapcsolódó TDK-szekció koordinátorát keresheted a marta.frigyik@uni-corvinus.hu címen. 

Ha érdekel a Science Shop munkája és a közösségi partnerekkel való együttműködés, akkor pedig az alábbi cikkünket ajánljuk, melyből megtudhatod, miért fontos, hogy “a hallgatók ne csak tankönyvből, papírszagúan ismerjék meg a valóságot”. 

Frissítés: időközben néhány új téma is érkezett, melyek közül válogatni lehet:

Maacraft 

Melyek a diverz és virtuális csoportok munkavégzésének, fejlesztésének, működtetésének jellemzői? Hogyan érdemes diverz és virtuális csoportokat építeni, azokban dolgozni, hogy az a csoport előnyére váljon? 

MTVSZ-KESZ 

Milyen akadályai és ösztönzői a társasházi naperőmű beruházásoknak Magyarországon? 

Beeco 

Milyen üzleti modellel rendelkeznek a csomagolásmentes boltok és milyen fejlesztési irányok rajzolódnak ki ma Magyarországon? Hogyan érdemes egy minősítési rendszer jellemzőit kialakítani, megalapozni? Milyen vásárlói szándék, mekkora vásárlóerő működik ma Magyarországon a fenntarthatóságot képviselő cégek termékei esetében? 

Beeco 

Beecoin – gamifikált motiváló eszköz – bevezetéséhez milyen értéket, árat adjunk, mitől lesz motiváló az öko-iránytű felhasználói számára? Milyen zöld küldetéseket jutalmazzon a leginkább? 

Aura Egyesület 

Milyen akadályozó és elősegítő tényezői vannak a megváltozott munkaképességű emberek, azon belül autizmussal élő személyek alkalmazásának a vállalatoknál? Hogy történt az autizmussal élő munkavállalók integrálása például az SAP gyakorlatában? 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 06:51:14