Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

“A lényeg, hogy a hallgatók ne csak tankönyvből, papírszagúan ismerjék meg a valóságot”

2023-10-11 16:38:00

A Corvinus Science Shop is ott volt a Planet Budapest 2023 expón két közösségi partnerrel, a Rakun Dobozközösséggel és a Profilantrop Egyesülettel.

“A lényeg, hogy a hallgatók ne csak tankönyvből, papírszagúan ismerjék meg a valóságot. A science shopos partnerség egy kölcsönös tanulási folyamat a közösségi partner és a hallgatók között” – erről beszélt Matolay Réka, a kompetenciaközpont vezetője a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón. Az előadás mellett két közösségi partner, a Rakun Dobozközösség és a Profilantrop Egyesület alapítói voltak a kerekasztal-beszélgetés résztvevői a science shopos Matolay Réka és Frigyik Márta mellett. 

Ezt a kölcsönös folyamatot emelte ki a Profilantrop alapító tagja és projektvezetője, Mester Attila is. “Ezt a közös gondolkodást mi is szeretjük, hiszen az ökoszisztémák fennmaradásában is nagyon fontos a sokszínűség” – mondta. A projektjeikbe ráadásul nemzetközi hallgatók is bekapcsolódtak, így különböző kultúrákból érkezhettek impulzusok a közös munka során. 

A Rakun Dobozközösség számára az új fizikai megjelenés volt a közös munka végterméke, melynek kidolgozásába két egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Corvinus is bekapcsolódott. A MOMÉ-s diákok készítették el a fenntartható Rakun dobozok éttermi megjelenéséhez a display terveket, a corvinusos hallgatók pedig piackutatást csináltak, melynek során 140 éttermet kérdeztek meg. “Ha nem én beszélek a partnerrel, hanem egy harmadik, külső szereplő, akkor a leendő partnerek is őszintébben mondják el a véleményüket” – értékelte a közös munkát Dr. Horvátth Sarolta, a Rakun ügyvezetője. 

Azért is más egy science shopos projekt Frigyik Márta szerint, mert a másik oldalon valós problémák és valós emberek vannak, ez pedig motivációban és mélységben is más szintet jelent, mintha egy fiktív esetet oldanának meg a hallgatók. “Ez a közös munka a hallgatóktól is másfajta hozzáállást igényel, hiszen ennek komoly tétje van”. 

Mit csinálnak ők pontosan? 

A program második részében a Profilantrop Egyesület regeneratív fejlődést bemutató játékát is megismerhették a résztvevők a regeneratív spirál modelljén keresztül. Ez a játék egy olyan közösségi tervezési eszköztár, mellyel bárki hatékonyan tervezheti meg a saját alulról jövő közösségi kezdeményezését. A játék végig vezet azon, hogyan juthatunk el a talaj előkészítésétől kezdve a tájon, az együtt érzékelésen, az identitáson és az együtt tervezésen át a regenerációig.  

A Profilantrop Egyesület célja az emberi közösségek és kultúrák egészséges együttélésének segítése a társadalomtudomány eszközeivel. Adományboltot működtetnek, valamint többek között ESC és Erasmus+ önkéntes projekteket valósítanak meg a regeneratív fejlődés és a szolidáris gazdaság témakörökben. 

A Rakun Dobozközösség a vendéglátás megreformálását tűzte ki célul a műanyag, egyszer használatos ételhordók száműzésével. A dobozközösséghez csatlakozók acéldobozban vihetik haza vagy rendelhetik házhoz az ételt a rendszerhez csatlakozott vendéglátóhelyekről, a kiürült dobozt pedig az étteremnek vagy az étterem futárjának adhatják vissza, akik elmosás után újra tudják használni azt. A Rakun októberi, a Pécsi Tudományegyetemmel közös kedvezményes akciójához a Corvinus polgárai is csatlakozhatnak, erről ebben a cikkben írtunk

A Corvinus Science Shop azért jött létre, hogy az egyetem az oktatáson és a kutatáson keresztül közvetlenül kapcsolódjon a társadalomhoz. Ennek megfelelően közösségi partnereik civilszervezetek, alapítványok, egyesületek, szociális szövetkezetek és társadalmi vállalkozások közül kerülnek ki.  

A partnerség másik oldalát az egyetemi polgárság jelenti, a Science Shop pedig összekötő szerepben jelenik meg. Ezek az együttműködések elsősorban kurzusprojektekben valósulnak meg, ahol a hallgatók a tárgyak keretében a közösségi partner egy-egy, a témához kapcsolódó problémájára keresnek megoldásokat. Emellett számos szakdolgozat és TDK-dolgozat is született már a hallgatók és a közösségi partnerek közös munkájából. 

Szerző: Kovács Máté

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 09:22:05