Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„A tartalmi kibontakozásra kell fókuszálnunk”

2022-12-12 14:00:57

Nagy utat tett meg a Corvinus Egyetem az elmúlt 3 évben, de a szervezeti változások lezárásával új szakaszába érkezik az intézmény megújulási folyamata. Barta Márton stratégiai vezetővel beszélgettünk új szakokról, javuló kutatási eredményekről, a Főépület közösségi tereiről és a jövő tanévben bemutatkozó Ménesi Campusról.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

„Az szerettük volna, hogy stratégia egy élő dokumentum, a cselekvést szervező alapvetés legyen. A Szenátus és a fenntartó is félévente jelentést kap az intézményfejlesztési terv megvalósításáról. Beszélgetünk a tanulságokról, amikor kell, alakítunk rajta, azzal együtt, hogy az átfogó stratégiai cél, a nemzetközi kiválóság elérése állandó” – mondja rögtön az interjú elején Barta Márton, a Corvinus Egyetem stratégiai vezetője.  

Az első évek jelentős strukturális átalakításokkal teltek, ennek keretében megszüntették a karokat, átalakították a teljes szakportfóliót, valamint olyan lényeges és korábban nem létező szervezeti egységek jöttek létre, mint például a HR. Mindemellett, átalakult az intézeti struktúra és a Szenátus is. 

„A Szenátus átalakításával lezártunk egy szakaszt az intézmény megújításának folyamata során, hiszen újabb hasonlóan nagy léptékű szervezeti átalakítás nem várható az Egyetem életében. Úgy látjuk, hogy létrejött az életünket meghatározó keret, innentől kezdve pedig csak a tartalmi kérdésekre tudunk fókuszálni” – fogalmaz a stratégiai vezető azzal kapcsolatban, hol tart most az Egyetem a megújulási folyamatban. 

Barta Márton hangsúlyozza, hogy még az út elején tart az Egyetem: „Számos döntésünknek egyelőre nem láthatjuk az eredményét. Egy új szakot akkor tudunk majd igazán értékelni, ha elvégezték hallgatók, akik elhelyezkedtek a munkaerőpiacon. Folyamatosan monitorozni fogjuk a folyamatokat, hiszen rengeteg teendőnk van még ahhoz, hogy valóban európai szinten is kiemelkedő egyetem legyen a Corvinus”. 

Nagy az érdeklődés az új szakok iránt 

Oktatási területen a megújulás első három évének jelentős eredményeként emeli ki a szakportfólió revízióját. A változások logikája az volt, hogy generalista alapszakokat és specialista mesterszakokat alakítson ki az Egyetem, valamint teljesen új, jövőorientált képzések is elinduljanak. 

Idén szeptembertől a Philosophy, Politics, Economics (PPE) alapszakra is jelentkezhetnek a hallgatók, valamint 2023 őszétől indul először a Data Science in Business alapképzés is, továbbá a Politikai gazdaságtan mesterképzés. „A nyílt napon teltház várta az új szakokról szóló tájékoztatókat, amikor pedig középiskolákba megyünk prezentálni, szintén jelentős érdeklődést tapasztalunk. Pontos képet a jelentkezési adatokat követően kapunk, de az eddigi visszajelzések biztatóak” – mondja az induló szakokról Barta Márton. 

Megvalósítás alatt áll az egyéves mesterszakok elindítása is, már 2023 őszén indulnak olyan képzések négy szakon (ellátásilánc-menedzsment, közgazdálkodás és közpolitika, marketing, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás), ahol egy speciális validációs eljárással egy év alatt is végezni tudnak a hallgatók. „2024-től várhatóan még több szakon indítunk egyéves mesterképzéseket, ahol már nem lesz szükség korábban megszerzett kreditek beszámítására – ehhez azonban jogszabályi feltételek teljesülésére is szükség van”. 

A Corvinus Teaching Excellence (CTE) kidolgozása is az oktatás megújításához kapcsolódik. A program a pilot második szakaszánál tart, idővel pedig ennek segítségével ismeri el az Egyetem a kiemelkedő oktatási teljesítményt. A stratégiai vezető szerint a CTE kiváló példája annak, hogy akkor tud igazán sikeres lenni egy fejlesztési projekt, ha van idő és energia a bevonásra, a visszajelzések integrálására.  

Kutatási eredmények, új nemzetközi kollégák, AACSB-akkreditáció 

Az Egyetem publikációs outputja folyamatosan javul, és a stratégiai vezető szerint erre kifejezetten büszke lehet az intézmény: „Szerintem jól mutatja a Corvinuson kutató kollégákban rejlő potenciált, hogy az elvárások pontos meghatározásával, valamint ösztönző és támogató rendszer kialakításával rövid időn belül jelentős eredményeket tudott elérni az Egyetem”.  

Barta Márton szerint a következő cél a nemzetközi társszerzőkkel való publikációk számának növelése, valamint több nemzetközi kutatási pályázat elnyerése lesz. 

„Idén kilenc külföldi oktatót vettünk fel, és több olyan magyar kolléga is kezdett nálunk dolgozni, aki külföldről tért haza a Corvinus kedvéért” – mondja Barta Márton, majd rögtön hozzáteszi, hogy a toborzás sokkal nehezebb folyamatnak bizonyult, mint az elején számítottak rá. 

Szerinte az intézmény szép lassan beletanul a folyamatba, hogyan kell jó kollégákat Magyarországra csábítani, külön kiemelte a Közgazdaságtan Intézetet, akik élen járnak ilyen tekintetben. Mi a titkuk? „Kitartóak voltak és eltökéltek. Ez egy hosszú építkezési folyamat, de lassan rendszerszerűvé válik a nemzetközi akadémiai toborzás”. 

A nemzetköziesítés további eleme ezeken felül a mostaninál több, a Stipendium Hungaricum programon kívüli külföldi hallgató megnyerése lenne, ebben a tekintetben a stratégiai vezető szerint még nem ért el áttörést az Egyetem: „A nemzetközi hallgatói toborzás fejlesztésének fókuszában a régiós középiskolai hálózat felépítése és a kettősdiploma-programok bővítése áll, valamint az, hogy a képzések megújításában a nemzetközi partnerintézmények igényei jobban megjelenjenek, így több cserehallgató tud majd a Corvinusra érkezni”. 

A 2022-es év nagy eredményeként az AACSB akkreditáció megszerzését is kiemelte Barta Márton. 

Indul a megújult hallgatói véleményezés 

A hallgatói szolgáltatásokkal kapcsolatban számos területen előrelépett az Egyetem, Barta Márton a folyamatok digitalizációját emelte ki ezek közül. Két éve elérhető a díjnyertes MyCorvinus mobilapplikáció, mely az idei év újdonságaként kibővült a hallgatók között nagyon népszerű Intézd Online funkciókkal is. Teljesen megújul a hallgatói véleményezési rendszer, a jövő évben pedig jelentős fejlesztések várhatóak a Neptunnal kapcsolatban. „Azt szeretnénk, ha a Neptunban javíthatnánk az ügyintézéssel kapcsolatos hallgatói élményen, különös tekintettel az ösztöndíjjal és az Erasmusszal kapcsolatos ügyekre”. 

Fejlesztés alatt áll a Corvinus Navigátor applikációja is, amely a hallgatói életpálya tervezésében nyújt majd segítséget a diákok számára. A projekt a második, a mentorálásra fókuszáló pilot szakaszban tart jelenleg, így már több mint 1000 hallgató számára érhető el ez a szolgáltatás. 

Induló Ménesi Campus, megújuló közösségi terek a Főépületben 

Az Egyetem életében a következő tanév nagy változása lesz, hogy elindul a Ménesi Campus működése. A megújuló épületegyüttes a Gellért-hegy oldalában nem a Főépület riválisa, sokkal inkább kiegészítője szeretne lenni. „Egy olyan, jövőorientált Campust kap az Egyetem, amelynek minden tere a kreatív kooperációt támogatja. Itt kap majd helyet az Egyetem vállalkozásinkubációs programja, és az újonnan induló Data Science képzésre is itt tudnak majd járni a hallgatók. 

A stratégiai vezető azt is kiemelte, hogy végre lesz egy olyan Campusa az Egyetemnek, amelynek van kertje, elindul a Sportközpont, valamint négyszintes, 180 fő befogadására alkalmas kollégium is helyet kap az épületben. Az itteni helyekért nagy verseny várható, hiszen ez lesz a Corvinus egyetlen dunai panorámával rendelkező kollégiuma. 

A következő időszak legnagyobb infrastrukturális fejlesztése a Főépület közösségi tereinek megújítása lesz. A cél, hogy létrejöjjenek otthonos, a munkára és kikapcsolódásra egyaránt alkalmas közösségi terek az Egyetemen, hiszen egy 2020-as kutatás során egyértelműen kiderült, hogy a legtöbb hallgató ezt hiányolja az intézmény infrastruktúrájából. 

2021 folyamán készült el közösségi tervezésben – a hallgatók és a kollégák ötleteit, elképzeléseit integráló – az egész épület közösségi funkcióit átgondoló térhasználati koncepció. Ezek után tervpályázaton kiválasztották azt az építészirodát, amelyik két szakaszban, 2022 végéig, illetve 2023 tavaszán elkészíti a végleges terveket. 

„Azt gondolom, hogy Budapest egyik legszebb épületéről van szó, ezért felelősségünk van abban, hogyan újítjuk fel” – mondja Barta Márton. Szeretnének kortárs megoldásokat alkalmazni kellő érzékenységgel és jó ízléssel. „Azt szeretnénk, ha az újdonságok nem elfednék, hanem kiegészítenék a műemléképület csodálatos adottságait.”  

Külön kiemelte, hogy jelenleg nincs szimbolikus találkozó- és akár diplomaosztó utáni fotózkodásra is alkalmas pont az Egyetemen, ezt a felújítás során egy izgalmas, esztétikailag az épülethez illeszkedő megoldással szeretnék pótolni. 

„Amennyiben a fenntartó biztosítja a megfelelő forrásokat, nyáron meg tudjuk újítani az északi és déli bejáratot, valamint az Egyetem „főutcáját, a földszinti Zsibongót”” – mondja a stratégiai vezető, milyen célt tűztek ki 2023-ra. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 01:29:41