Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A jövő vezetőit, tudósait képzik a Corvinus új szakjain

2022-09-23 11:46:33

A Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendő képzések itthon csak a Corvinuson indulnak.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az idei téli felvételi időszakban két olyan új alapszakra és egy új mesterszakra lehet majd jelentkezni, amelyek Magyarországon kizárólag a Budapesti Corvinus Egyetemen indulnak a jövő tanévtől. Mindkét alapszakot – a PPE-t (Philosophy, Politics, Economics) és az üzleti adattudományt (Data Science in Business) –, valamint a politikai gazdaságtan mesterképzést is angol nyelven fogják oktatni.

Tovább növeli a Budapest Corvinus Egyetem az angol nyelvű képzéseinek arányát, és olyan szakokkal bővíti kínálatát 2023 őszétől, amelyek Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban már joggal népszerűek, itthon viszont még nem érhetők el. A Corvinus alapszakjainak több mint fele, a mesterképzéseknek pedig csaknem kétharmada angolul vagy angolul is indul, így a magyar diákoknak nem kell külföldre menniük ahhoz, hogy nemzetközi színvonalú angol nyelvű oktatásban részesüljenek.

Alapképzések: PPE tematikus specializációval, valamint üzleti adattudomány 3 havi szakmai gyakorlattal

Magyarországon elsőként hirdeti meg a Corvinus a gazdaság, a társadalom és a politika egymással összefüggő kérdéseit filozófiai megalapozással tárgyaló PPE (Philosophy, Politics, Economics) alapképzést, hat félévben.  Az egyetem régiós különlegességként hatféle tematikus specializációs lehetőséget ajánl, például a gazdaságpolitika és a globalizáció összefüggései, a modern politikai problémák vagy a modern társadalmi problémák irányába. A Corvinus célja, hogy a PPE alapszak lehetőséget nyisson a hallgatóknak megfontolt döntést hozni arról, milyen diszciplínában vagy részterületen szeretnének továbbtanulni. 

A PPE szak angolszász képzési hagyományokat követő szemléletet honosít meg, amely a három szakág erős corvinusos hagyományaival megbízható módszertani alapokat ad mindazoknak, akik a politika, a gazdaság, a tudomány irányába szeretnének továbblépni elemzőként, vezetőként, tudósként

– mondta Vas Réka, a Corvinus oktatási rektorhelyettese.

Bár manapság egyre nagyobb a kereslet az adatelemzésen alapuló szakértői munkára, üzleti adatok professzionális elemzéséhez szükséges egyetemi alapképzés eddig nem létezett a régióban. Ezt az űrt tölti be a Corvinus új képzése, az üzleti adattudomány (Data Science in Business). Ennek célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik ismerik az adatelemzéshez és modellezéshez szükséges módszertani, informatikai és üzleti hátteret, képesek ezeket ötvözni és a problémák megoldásában önállóan alkalmazni.

Az üzleti adattudomány alapszakon végzett hallgatók rendelkezni fognak gazdálkodási és döntéselméleti, matematikai-statisztikai, informatikai ismeretekkel és mindezeket horizontálisan is egybe tudják majd kapcsolni. A nyolc féléves, minimum 12 hét szakmai gyakorlatot tartalmazó képzéssel olyan versenyképes tudást szerezhetnek a hallgatók, amivel a vállalati adatokból releváns információt és tudást nyerhetnek ki, és ezzel valódi értéket teremtenek a gazdasági élet szereplőinek

– emelte ki Vas Réka.

Mesterképzés: politikai gazdaságtan – a politikai és a makrogazdasági folyamatok összefüggéseinek mély megértéséhez

Szintén csak a Corvinuson lehet elérni a magyar felsőoktatási piacon a politikai gazdaságtan mesterképzést. Az egyetem a szakra a közgazdaságtudományi és társadalomtudományi alapszakokról – illetve később a majdani PPE-alapszakról is – várja azoknak a hallgatóknak a jelentkezését, akik négy félévben komplex tudásra vágynak, és vezetők szeretnének lenni gazdasági vagy politikai területen. Három specializáció választható: vagy közép- és kelet-európai, vagy uniós, vagy nemzetközi fókusszal.

A politikai gazdaságtan mesterdiplomát megszerző szakemberek a várható piaci igényeknek megfelelő, célzott és strukturált ismeretek birtokában képessé válnak a gazdasági és politikai események és jelenségek komplex értelmezésére, elemzések készítésére, valamint társadalmi rendszerek és rezsimek mély összehasonlító elemzésére

–  mondta az oktatási rektorhelyettes.

A Budapesti Corvinus Egyetem megújulásának részeként az elmúlt három évben nyugat-európai mintára kezdte el átalakítani képzési portfólióját. Az elkövetkező években a mostaninál kevesebb szakkal indított, generalista tudást adó alapszakos képzési portfólió, illetve specialista mesterszakos képzési portfólió létrehozása a cél, hangsúlyos angol nyelvű képzésekkel, a munkaerőpiac igényeire reflektáló szakok indításával.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 08:02:40