Ugrás a fő tartalomra

Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskola

Milyen képzési, kutatási területeket fed le a doktori iskola?

A Közgazdasági Doktori Program fő profilja a modern közgazdaságtan, de túl is terjed azon. Befogadja a matematikai pénzügyi, az operációkutatási, az agrárközgazdaságtani és közpolitikai elemzésre szakosodó, a fenti területeket elmélyült közgazdaság-elméleti és módszertani ismeretek birtokában kutatni kívánó hallgatókat is. A Közgazdasági Doktori Program képzési szerkezete, tantárgystruktúrája a közgazdaságtan nemzetközi gyakorlatát követve magában foglalja a mikro- és makroökonómiát, ökonometriát és statisztikát, valamint matematikai közgazdaságtani és matematikai alapokat.

A gazdaságinformatika nagyobb részterületei a vállalati architektúra szemléletében érintik az IT valamennyi értékalkotó tevékenységét. Ide tartozik az üzleti logika leképezése, az informatikai rendszerek tervezése, implementálása, az információrendszerek menedzsmentje, benne az adat- és tudásvagyon menedzsmentje, az információs társadalom és szabályozási kérdései, az alkalmazási területekhez kapcsolódó intelligens megoldások kutatása és fejlesztése. Kiemelt kutatási területünk a digitális transzformáció, a mesterséges intelligencia és az innovatív infokommunikációs technológiák lehetséges alkalmazásainak területe, az Ipar 4.0 informatikai vonatkozású kérdései, valamint az adattudomány és az adatmenedzsment kutatási kihívásai. 

Milyen programok/specializációk vannak a doktori iskolában?

A DI-ban két program működik, a közgazdasági és a gazdaságinformatikai. Utóbbinak két specializációja van, az üzleti adatelemzés és modellezés, valamint az információmenedzsment és üzleti informatika specializáció.

Milyen témákat lehet kutatni, van-e megkötés?

A témákra megkötés nincs, a hallgatók választhatnak a doktori.hu-n megtalálható témakiírásokból, de ha azok között nem találnak az érdeklődési körüknek megfelelőt, akkor saját témajavaslatot is tehetnek.

Milyen nyelven folyik a képzés?

A képzés nyelve a magyar és az angol, a külföldi hallgatók egyre növekvő aránya miatt azonban az angol használata sokkal jelentősebb.

Ugyanazt a témát kell-e kutatnom, mint amivel jelentkeztem?

A felvételt követően a témán lehet változtatni, de legkésőbb az első szakasz végére véglegesíteni kell a kutatási témát.

Milyen kötelező tárgyakat kell tanulnom?

A DI-ban az első két év során legalább 8 tárgyat kell elvégezni, ezek közül kötelező tárgyak:

Közgazdasági program:

  • Matematikai alapok (felzárkóztató tárgy)
  • Haladó mikroökomia
  • Haladó makroökonómia.
  • Ökonometria.


Gazdaságinformatikai program:

  • Kvalitatív kutatásmódszertan 1.
  • Kvantitatív kutatásmódszertan 1.
  • Academic writing
  • Kutatásmódszertan az információrendszerek területén 
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.16. - 03:47:12