Ugrás a fő tartalomra

Nemzetközi adózás

Bevezetés

Az alábbi összeállítással a nemzetközi adózás témakörével foglalkozó hallgatók tájékoztatását segítjük. A linkeket Dr. Erdős Gabriella egyetemi docens segítségével gyűjtöttük össze. Az összeállításban bemutatjuk az Egyetemi Könyvtár előfizetésében elérhető elektronikus adatbázisokat, folyóiratokat, e-könyveket, valamint egyéb, ingyenesen elérhető forrásokat. Nyomtatott kiadványaink a katalógusban kereshetőek.

Előfizetett jogi adatbázisaink

AdatbázisRövid tartalom
Jogtár (Wolters Kluwer)Magyar és EU-s joganyagokat, bírósági döntéseket, kiegészítő jogi forrásokat tartalmaz.
Közlönyök OnlineA jelenleg is kiadott közlönyök érhetőek el teljes szöveggel.
Nemzeti JogszabálytárHatályos jogszabályok kereshető gyűjteménye, másodlagos forrás.

Elektronikus jogi folyóiratok, könyvek

A könyvtár nyitó oldalán található három keresőbox közül a Folyóiratok és e-könyvek keresőt érdemes használni. Ebben nyomtatott vagy elektronikus folyóiratra, ill. elektronikusan elérhető könyvekre lehet keresni. A találatok teljes szövegűek. Kereséskor a könyv-, vagy a folyóirat címét kell beírni, pl.: International tax review

A fenti példa értelmezése: adott folyóirat a Business Source Complete adatbázisban érhető el, a megadott időtartamban (1998 júliusától napjainkig), egy hónap embargóval.

A folyóiratok között megtalálhatóak a hazai jogi egyetemek kiadványai is, pl. Miskolci jogi szemle, Jura, IAS (Iustum aequum salutare).

Konkrét e-könyv keresése:

A konkrét dokumentumokon túl kulcsszavas keresésre is alkalmas, ilyen esetben az összes folyóiratot, könyvet kilistázza, melynek a címében szerepel a keresett szó.

Repozitóriumok

Corvinus Repozitórium: adott témában szakdolgozatok, PhD-disszertációk és a Corvinus kutatói által írt publikációk kereshetőek. Példák jogi tartalomra:

Külső források

Linkgyűjtemény nemzetközi adózási jog témakörben:

Link külső forráshozKülső forrás rövid bemutatása
SSRN (LSN)Nyílt hozzáférésű tudományos platform, kutatók számára nyújt ingyenes publikálási, kapcsolatépítési lehetőséget. Maga a platform multidiszciplináris, jogi területen a Legal Scholarship Network (LSN) dokumentumait érdemes figyelemmel kísérni. A megjelent írásokat különböző tematikus e-folyóiratokba rendezi, ezeket a Research Paper Series alatt lehet áttekinteni.
Kluwer International Tax BlogA Kluwer Law International kiadó szakértők által készített blogja a nemzetközi adójogról. Aktuális elemzéseket, kommenteket, rövid összefoglalókat tartalmaz.
OECD.org/taxIngyenesen elérhető adózási kiadványok az OECD-től. A dokumentumok országokra, dátumra kereshetőek vagy téma alapján böngészhetőek.
Worldbank Doing BusinessTevékenységében a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó szabályozások hatását méri és vizsgálja, ezzel is segítve a döntéshozókat, kutatókat. Ezen túlmenően részletes tanulmányokat közöl országokra lebontva, figyelembe véve az ottani üzleti szabályozásokat.
Iromány-lekérdezésAz Országgyűléshez vagy a házelnökhöz benyújtott indítványok és egyes beadványok lekérdező felülete.
Nemzeti Jogszabálytár
Indokolások Tára
A Magyar Közlöny mellékleteként önálló sorozatban megjelenő kiadvány másodlagos közzétételi felülete, mely jogalkalmazást segítő szolgáltatásként működik. A közzétett indokolások kötelező erővel nem rendelkeznek, csupán a jogszabály értelmezését segítik.
Nemzeti Jogszabálytár
Jogszabály-fordítások
Az igazságügyért felelős miniszter által meghatározott jogszabályfordításokat tartalmazó felület.
EurLex24 nyelven, teljes szöveggel elérhető, Európai Uniós jogszabályok gyűjteménye.
Az Európai Unió BíróságaAz adatbázis tartalmazza az EU Bíróság és a Törvényszék ítéleteit. A legjobban esetszám vagy a felek neve alapján kereshető.
USA Modell-egyezményA Modellegyezmény szövege ill. egyéb, nemzetközi adózással kapcsolatos dokumentumok.
Bírósági határozatok gyűjteményeA Kúria által hozott határozatok szövege, anonimizált formában.
Transzferár-esetekIngyenes, teljes szövegű adatbázis nemzetközi transzferár- és adóelkerülési esetjogról, valamint irányelvek, országprofilok. Az eredetileg nem angol nyelvű dokumentumok gépi fordítással olvashatóak angolul.
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 11:04:41