Ugrás a fő tartalomra

Pannónia Ösztöndíjprogram

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen külföldi egyetemekre lehet pályázni?

Tanulmányokat olyan külföldi felsőoktatási intézményben lehet végezni, amelyekkel az Egyetemnek érvényes hallgatói mobilitási partnerszerződése van. Jelen pályázatban megpályázható intézmények: https://corvinus.mobilitymanager.hu/intezmenyek/

Milyen típusú mobilitási lehetőségeket lehet megpályázni?

A Pannónia Ösztöndíjprogramban jelen pályázat során kizárólag a hosszú távú tanulmányi célú mobilitás elérhető. Rövid távú tanulmányi célú mobilitás, pl. nyári /téli egyetem részvétel a pályázatban nem elérhető.

Lehet pályázni kiválósági ösztöndíjra?

Jelen pályázat során nem lehet kiválósági ösztöndíjra pályázni.

Lehet pályázni kutatási célú mobilitásra?

Jelen pályázat során nem lehet kutatási célú mobilitásra pályázni.

Lehet külföldi szakmai gyakorlatra pályázni?

Jelen pályázat során nem lehet külföldi szakmai gyakorlatra pályázni.

Az elnyert helyhez automatikusan jár ösztöndíj?

Külföldi részképzésen való részvételt támogató ösztöndíjra az a hallgató lehet jogosult, aki azt megpályázza a MOBility Manager pályázati felületén, az erre kijelölt mezőben: „Pályázom külföldi részképzésen való részvételt támogató ösztöndíjra.”

Mennyi időre szól az ösztöndíjprogram támogatása?

A pontos elnyert összeg kiszámítása attól függ, hogy a hallgató mely országban milyen hosszú fizikai mobilitást valósít meg.

Lehet majd esélyegyenlőségi támogatásra pályázni elnyert hely esetén?

A Pannónia Ösztöndíjprogramban nem elérhető az esélyegyenlőségi pályázat. A pályázati kiírásban szereplő támogatási összegek állnak rendelkezésre.

Rövid és hosszú távú mobilitások az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára

A rövid és hosszú távú mobilitásokat egyaránt kínáló Pannónia Ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön. Mindezt Európán belül és kívül, a világ bármely országában! 

A Pannónia Ösztöndíjprogram támogatja a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési törekvéseit és a minőségi mobilitási tevékenységek megvalósítását annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatás megőrizze versenyképességét, és kinyílhasson a világ az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára. A 2024-ben induló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, ami 8000 felsőoktatási hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít külföldi mobilitási lehetőséget. Közülük 200 hallgató tanulhat a világ legjobb egyetemein kiválósági ösztöndíjjal.

Milyen tevékenységeket támogat a program?

A Pannónia Ösztöndíjprogram az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára egyaránt biztosít mobilitási lehetőséget.

Hallgatói ösztöndíjak

  • Hosszú távú hallgatói mobilitás: Tanulmányi vagy szakmai gyakorlat (2-12 hónap), illetve kutatási célú (2-3 hónap, csak mester-, doktori- és osztatlan képzésnél) mobilitás.
  • Rövid távú hallgatói mobilitás: Tanulmányi vagy kutatási célú (2-30 nap) mobilitás, illetve konferenciarészvétel vagy nyári egyetem.
  • Kiválósági ösztöndíj: A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára elérhető mobilitás, ami meghatározott képzési területeken, a nemzetközi felsőoktatási rangsorok 250 legjobb egyetemén valósul meg. A résztvevők a havi ösztöndíjtámogatás mellett lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek (1-6 hónap, csak mester- doktori- és osztatlan képzésnél).

Oktatók, kutatók és munkatársak mobilitása

  • Képzési, oktatási vagy kutatási célú mobilitás (2-60) nap.
  • A kimenő mobilitás megvalósítása mellett a hazai intézményeknek lehetősége van a külföldi oktatókat fogadni rövidtávú bejövő mobilitás formájában.

Mekkora az ösztöndíj mértéke?

Az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, valamint további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt, illetve esélyegyenlőségi vagy szociális alapú juttatást tartalmazhat.

hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege célországtól függően havi 

  • 350.000-400.000 forint.
  • rövid távú hallgatói mobilitások összege a képzési szinttől, a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 5.000-35.000 forint.
  • kiválósági ösztöndíj összege célországtól függően havi 450.000-500.000 forint. A kiválósági ösztöndíjasok további támogatást igényelhetnek a tandíj, az utazás és a lakhatás fedezésére.
  • Az oktatói-kutatói-munkatársi ösztöndíjak összege a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 16.500-70.000 forint.

Célországok

Magas megélhetésű országok    

Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Makaó, Szingapúr, Tajvan, Andorra, Izrael, Monaco.

Közepes megélhetésű országok  

Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Magyarország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Észak-Macedónia, Szerbia, Örményország, Georgia, Moldova, Szíria, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, Laosz, Maldív-szigetek, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Afganisztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irak, Jemen, Oroszország, Ukrajna.

Alacsony megélhetésű országok

Albánia, Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyesült Arab Emírségek, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Jordánia, Katar, Kazahsztán, Libanon, Mongólia, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Vietnám, Kolumbia, Mexikó, Algéria, Angola, Dél-Afrika, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Namíbia, Nigéria, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, Peru.

Bejövő oktatói-munkatársi mobilitás esetén a II. országcsoportra vonatkozó ösztöndíjak az irányadók.

Az országcsoportokban nem szereplő országok esetén is van lehetőség mobilitások megvalósítására – ezen országok besorolásával kapcsolatban a Tempus Közalapítványt kell keresni.

Miért egyedülálló a Pannónia Ösztöndíjprogram?

100%-os kreditelismerés

A program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését: a hallgató tanulmányi mobilitása alatt végzett tevékenységet a küldő intézmények el kell fogadnia és teljes mértékben meg kell feleltetnie a tantervi struktúrának, így elkerülhető az esetleges csúszás, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő a hallgatók körében.

Változatos mobilitási lehetőségek a világ bármely táján

A Pannónia Ösztöndíjprogram széleskörű mobilitási lehetőségeinek köszönhetően mindenki megtalálhatja azt, ami a saját szakmai életútjához a leginkább illeszkedik. A program támogatja az olyan népszerű rövid mobilitási lehetőségeket is, mint a külföldi konferenciákon vagy nyári egyetemeken való részvétel.

Lehetőség a világ legjobbjai közé tartozni

A Pannónia Ösztöndíjprogram keretében az arra jogosult, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók a Times Higher Education, illetve a Quacquarelli Symonds nemzetközi felsőoktatási rangsorokban első 250 helyen szereplő külföldi felsőoktatási intézményben tanulhatnak! Kiválósági ösztöndíjra a mester- doktori- és osztatlan képzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak, akik ösztöndíjtámogatás mellé lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.19. - 14:26:41