Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Sorrendmódosítással és Corvinus Ösztöndíjjal kapcsolatos Q&A

A legfontosabb kérdések egy helyen

Sorrendmódosítás

Meddig lehet sorrendet módosítani?
Július 9-ig módosíthatsz a jelentkezéseid sorrendjén, egyetlen alkalommal.

Tényleg csak egyszer lehet sorrendet módosítani?
Sorrendet egyszer módosíthatsz, ezenfelül csak arra van lehetőséged, hogy felvedd a finanszírozási párját egy olyan szaknak, ahova már leadtad a jelentkezésed (pl. ha jelentkeztél egy szakon az államira, lehetőséged van ebben az időszakban jelentkezni a költségtérítéses opcióra is).

Hol és hogy kell sorrendet módosítani?
Sorrendet a felvi.hu felületén tudsz módosítani az E-felvételi oldalad Sorrendmódosítás menüpontjában.

Mikor érdemes sorrendet módosítani?
Érdemes a legutolsó pillanatra hagyni a módosítást? Érdemes alaposan végig gondolnod, hogy melyik képzés lehet számodra a legjobb, de vigyázz azzal, hogy amennyiben új finanszírozási formát is fel szeretnél venni, és sorrendet is szeretnél módosítani, ezeket csak külön-külön teheted meg, és akár több nap is lehet az átfutási idő az egyik után, mire a másik műveletet is elvégezheted. Sorrendet módosítani akkor is érdemes, ha valaki duális képzést is megjelölt, a vállalati kiválasztáson pedig sikeresen szerepelt. Ez esetben érdemes a duális képzést első helyre tenni, amennyiben korábban nem ott szerepelt.

Milyen esetekben nem érdemes sorrendet módosítani?
Nem érdemes „taktikai okokból”, illetve a korábbi évek ponthatárai alapján sem variálni a sorrenden: a rendszer azt szorgalmazza, hogy azt a képzést rakd előre, ahová a legszívesebben mennél, ha a pontszám végül oda nem lesz elég, az nem befolyásolja az esélyeidet a második helyen lévő képzésnél.

Van lehetőség új szak felvételére?
Új szak felvételére nincs lehetőség, csak új finanszírozási forma felvételére olyan képzés esetén, ahová már jelentkeztél.

Sorrendmódosítás után újra szükség van hitelesítésre?
A jelentkezésed újbóli hitelesítésére nincs szükség, de azt ellenőrizd le, hogy például a pótolt dokumentumok hitelesítése megtörtént-e.

Vissza lehet vonni a már leadott kérelmet?
Amennyiben egyszer módosítottad a sorrendet, azt sajnos visszavonni már nem tudod. Éppen ezért gondold végig alaposan, hogy milyen új sorrendet adsz meg, és ellenőrizd le többször is, mielőtt véglegesíted a döntésedet.

A Corvinuson határoztak meg az egyes szakokon minimumponthatárokat?
Nem minimum ponthatárok, hanem keretszámok tartoznak az egyes szakokhoz, amelyek eldöntik, hogy az adott képzésre hány Corvinus ösztöndíjas nyerhet felvételt. Ha magas a jelentkezőszám az adott szakra, akkor a legjobb X fő kap Corvinus ösztöndíjas helyet, ha alacsony a jelentkezési szám, akkor pedig az intézmény a vonalhúzás után dönt a létszámról.

Változhatnak az előzetes ponthatárok?
Nem minimum ponthatárok, hanem keretszámok tartoznak az egyes szakokhoz, amelyek eldöntik, hogy az adott képzésre hány Corvinus ösztöndíjas nyerhet felvételt. Ha magas a jelentkezőszám az adott szakra, akkor a legjobb X fő kap Corvinus ösztöndíjas helyet, ha alacsony a jelentkezési szám, akkor pedig az intézmény a vonalhúzás után dönt a létszámról.

Miben más a rendszer itt, mint az állami egyetemeknél?
A felvételi rendszere ugyanolyan, mint az állami fenntartású egyetemeknél: a felvi felületén jelentkezel, ott kell leadnod a szükséges dokumentumokat is. Az egyetlen különbség, hogy az „A” finanszírozású képzések itt nem államilag finanszírozott féléveket jelentenek, hanem a Corvinus saját, a képzés költségét finanszírozó programját, a Corvinus Ösztöndíjprogramot.

Megvannak már a hivatalos ponthatárok a Corvinuson?
A ponthatárok – a többi magyarországi egyetemhez hasonlóan – a Corvinus esetében is július 23-án a felvi.hu felületén kerülnek majd kihirdetésre.

Mikor derül ki, hogy felvettek-e a Corvinusra?
A Corvinus felvételi eljárása is a felvi.hu platformján keresztül fut, az eredmények így ugyanakkor derülnek ki, mint a többi egyetem esetében, ami idén július 23-án történik majd meg.

A sorrendmódosításnál lehetőség van felvenni a költségtérítéses helyet olyan képzéseknél, ahol korábban jelentkeztem az államira. Így van ez a Corvinusnál is?
Igen, azzal a különbséggel, hogy a Corvinus esetében nem államilag támogatott férőhelyekről beszélünk, hanem Corvinus ösztöndíjas férőhelyekről. Mivel a Corvinus esetében is egy támogatott és egy önköltséges sora lehet egy hallgatónak, amennyiben korábban csak a támogatott képzési formát jelölte be, akkor még felveheti az önköltséges képzési formát is.

Mi a különbség a Corvinuson az „A” és „K” képzések között?
Az „A” finanszírozási formájú képzések a Corvinus esetében a Corvinus Ösztöndíjas férőhelyekre utalnak, míg a „K” jelűek ugyanúgy a költségtérítéses képzésre, mint máshol.

Mit ad a Corvinus a többi magyar egyetemhez képest?
Van valami kézzelfogható előnye a Corvinusos diplomának? A Corvinus rendszeresen szerepel előkelő helyen nemzetközi rangsorokban, volt hallgatói pedig a legmagasabb pozíciókat töltik be a magyar gazdaságban, politikában, illetve az akadémiai élet számtalan területén. Pezsgő hallgatói élet jellemzi, köszönhetően az egyetemen található diákszervezetek kiterjedt hálózatának, az Egyetem pedig, vállalati kapcsolatai révén, ugródeszkaként is szolgál sok hallgatója számára. Ezt tudja adni a corvinusos diploma: színvonalas képzést, és jó esélyeket az elhelyezkedésre.

Akkor is érdemes első helyen jelölnöd a Corvinus Egyetemet, ha a jövőben szeretnél még más képzést (esetleg más egyetemen) is elvégezni. A Corvinus Ösztöndíjjal teljesített éveid ugyanis nem számítanak bele az államilag támogatott képzési időbe, így a corvinusos képzés mellett, után akár egy államilag támogatott képzést is elvégezhetsz még másik egyetemen.

***

Corvinus Ösztöndíjjal kapcsolatos kérdések és válaszok


Mi a különbség a Corvinus Ösztöndíj és az állami ösztöndíj között?
Az, hogy megszűnt az állami képzés a Corvinuson egyben azt is jelenti, hogy fizetnem kell a képzésért? A Corvinuson természetesen jelenleg és a jövőben is tanulhatsz térítésmentesen, csupán annyi a változás, hogy a képzés költségét nem az állam, hanem az Egyetem finanszírozza!

Hány ponttal, mikor van esélyem az alapszakos felvételi eljárásban elnyerni a Corvinus Ösztöndíjat?

Amennyiben felvételt nyersz az Egyetemre, már 450 ponttal is esélyes lehetsz a Corvinus Ösztöndíjra, ráadásul egyes szakokon akár kisebb pontszámmal is elnyerheted a támogatást. Ha pedig egy relatíve magas pontszámmal – 450 pont fölött – jutsz be a Corvinusra, szinte garantált, hogy térítésmentesen tanulhatsz.Milyen átlaggal kell rendelkeznem az alapszakon ahhoz, hogy a képzés alatt végig meg tudjam tartani a Corvinus Ösztöndíjat?
Évi 46 teljesített kredit és 3,8-as átlag mellett szinte garantált, hogy megtarthatod a Corvinus Ösztöndíj nyújtotta térítésmentes képzési lehetőségedet. Ha 4-es körüli átlagot érsz el a félévekben, szinte biztos, hogy továbbra is térítésmentesen tanulhatsz. Nem lehetetlen elérni ezt az átlagot, sőt még egy-két rosszabbul sikerült vizsga is belefér.

Hány ponttal, mikor van esélyem a mesterszakos felvételi eljárásban elnyerni a Corvinus Ösztöndíjat?
A Corvinus Ösztöndíj feltétele a sikeres egyetemi felvétel és a felvételi eljárás során szerezhető megfelelő pontszám. Körülbelül 70 pont birtokában már lesz lehetőséged a támogatás elnyerésére.Egy jól sikerült alapszakos diploma és megfelelő felvételi vizsga teljesítmény után nyugodtan alhatsz, hisz valószínűleg ingyen tanulhatsz a Corvinus Ösztöndíjjal. Az elérhető 100 pontból már 70 megszerzésénél jó eséllyel támogatott hallgató leszel.

Milyen átlaggal kell rendelkeznem a mesterszakon ahhoz, hogy a képzés alatt végig meg tudjam tartani a Corvinus Ösztöndíjat?
A mesterképzéses hallgatók körülbelül 90 százaléka fog térítésmentes képzésben részesülni, Corvinus Ösztöndíj formájában. Ha a tanulmányaid során sikeresen teljesíted a tárgyaidat, térítésmentesen tanulhatsz végig, hiszen mesterképzések kiemelten támogatottak.

További információk a Corvinus Ösztöndíjprogramról itt olvashatók
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.24. - 15:49:11