Budapesti Corvinus Egyetem

Közgazdasági elemző – mesterképzés

Legyél a tényalapú gazdasági adatelemzés mestere!

A nagy adatbázisok elérhetőségével egyre több vállalat és közpolitikai intézmény alkalmaz közgazdasági elemzőket, hogy munkájukkal elősegítsék a tényalapú döntéshozatalt. A Közgazdasági Elemző MSc szak célja, hogy olyan elemzőket képezzen, akik értik a gazdasági törvényszerűségeket és elemezni tudják ezeket adatok segítségével. Ezek a képességek egyrészt a korszerű elméleti modellek megértésére, másrészt a modern, ökonometrián alapuló adatelemzés használatára támaszkodnak.

A hallgatók piac- és vállalatelemző vagy makrogazdasági irányokba szakosodhatnak.

Felvételi vizsga

A felvételi vizsgákon való részvételhez a jelentkezők behívó levelet kapnak az intézménytől a jelentkező által az E-felvi felületén megadott e-mailes elérhetőségre, mely tartalmazza a részvételre vonatkozó információkat és a vizsgafeltételeket.

Nap
Óra
Perc
Másodperc

Előkészítő tanfolyam

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalati pénzügyek, Vállalatgazdaságtan, Business Economics, Közgazdaságtan, Fundamentals of Mathematics, Fundamentals of Statistics and Admission, Preparatory Course – International Economy and Business tantárgyakból írásbeli felvételi vizsgára előkészítő tanfolyamokat szervez mesterképzésre jelentkezők számára. A tanfolyam ONLINE (kivétel a Vállalatgazdaságtan és a Business Economics előkészítő tanfolyam) formában kerül megtartásra, melyhez az Egyetemen alkalmazott online rendszer (Teams és Moodle) biztosítja a felületet.

Milyen alapszakról lehet jelentkezni?

Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és- pénzügy-matematikai elemzés alapképzési szak.

• Elsősorban számításba vehető: a gazdaságtudományok képzési területről az emberi erőforrások, a filozófia, politika, gazdaság, a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás, az üzleti szakoktató, az üzleti adattudomány, az informatikai képzési területről a gazdaságinformatikus alapképzési szak.

• Meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

Kreditelismerési eljárás

Összeszedtünk minden hasznos információt, amit a kreditelismerési eljárás folyamatáról tudni kell.

Karrierlehetőségek

Közgazdasági elemző kompetenciákkal is rendelkező szakembereket jelenleg egyetlen másik magyarországi felsőoktatási intézményben sem képeznek, miközben a munkáltatók egyre inkább el- és felismerik ennek a tudásnak a szükségességét. Ennek köszönhetően a szakon megszerzett tudást számos intézmény értékeli, például nagyvállalatok elemző részleggel (pl. MOL, OTP, szabályozott piacon működő vállalatok), tanácsadó cégek (pl. McKinsey, Big4, KKV-k tanácsadói profillal), kormányzati intézmények (MNB, GVH, PM) valamint nemzetközi szervezetek (OECD). A szak elvégzése után a hallgatók tudása megfelel egy hazai vagy nemzetközi PhD program bemeneti követelményeinek.

110 millió forint előnyt jelent a nálunk szerzett diplomád

A piacképes tudást meghozza az eredményét, hiszen kiszámoltuk, hogy a Corvinusos diplomával egy teljes karrierút alatt várhatóan 340 millió forintot fog keresni, ami 110 millió forinttal több, mint az országos átlag. Világ körüli utak, több pihenés, vagy önfejlesztés? Te mihez kezdenél ezzel az összeggel?

A számítások hátteréről itt olvashatsz.

Szakfelelősi köszöntő

Ha érdeklik a gazdaság folyamatai, a közpolitikák hatásai az egyénekre és vállalatokra, és szeretné megérteni, hogy lehet ezeket adatokkal elemezni, akkor jól fogja érezni magát a Közgazdasági elemző mesterszakon. Képzésünk célja, hogy mind az elemzés szakmai tudását, mind pedig a szükséges általános képességeket (adatelemzés, íráskészség) megosszuk hallgatóinkkal, hogy a szak elvégzése után akár vállalatoknál, akár a kormányzati vagy nemzetközi intézményeknél jó karrierlehetőségei legyenek, vagy hogy felvételt nyerhessen egy hazai vagy nemzetközi PhD programra. Szakunkon kiscsoportos oktatás folyik, lehetőség van angolul hallgatni a kurzusok egy részét, és egy makroelemző és egy piac- és vállalatelemző specializációval várjuk hallgatóinkat.

Budapesti Corvinus Egyetem

Telegdy Álmos
Szakfelelős

Egyetemi Docens

#együttalegjobbak

Mitől egyedi a képzés?

• A képzés Magyarországon egyedül a Corvinuson érhető el 

• Nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatban fontos készségek projektalapú elsajátítására 

• Nagy hangsúly az ún. soft skillekre: gazdasági írás, prezentáció, csoportmunka 

• Külföldi tanulási lehetőség, nemzetközi együttműködés a Gröningeni Egyetemmel 

• A gyakorlatias szemlélet és oktatás jegyében a szak egy részének célja a megtanult elmélet és módszertan valós elemzési helyzetekben való gyakorlása. 

• A Szakszeminárium keretén belül a hallgatók pedig saját kutatásukat végzik és megírják szakdolgozatukat. 

Budapesti Corvinus Egyetem

Online nyílt nap

Nézd vissza az online nyílt napunkon készült videót!

Budapesti Corvinus Egyetem

Módosítsd a sorrended online!

A felvételi jelentkezéseddel kapcsolatos ügyintézést (a sorrendmódosítást is) a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül intézheted.

Légy képben! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Felvételivel kapcsolatos technikai kérdésed van? – felvi.corvinus@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem
1093 Budapest Fővám tér 8.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod,hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.

X
GEN.:2023.06.10. - 10:08:35