Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Nemzetközi porondra képeznek szakembereket a Corvinus és a Project Management Institute Budapest Tagozat oktatói

2023-09-20 13:05:00

Milyen előnyök származnak abból, ha a projektmenedzsmentet gyakorló szakemberek oktatják? Kremmer Lászlóval, a Project Management Institute Budapest előző elnökével, a Nemzetközi projektmenedzser szakirányú továbbképzés egyik alapítójával és oktatójával beszélgettünk, aki 2023 januárja óta az amerikai PMI igazgatótanács tanácsadó testületének a tagja.

Hogyan alakult ki a kapcsolat a Corvinus Egyetemmel, illetve hogyan kezdett el az egyetemen oktatni? 

Hosszú-hosszú évek óta nagyon aktív szakmai együttműködés van a Project Management Institute Budapest (PMI) és az egyetem között. 2018-ban lettem a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke, és abban az esztendőben én voltam az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája pályázat elnöke is. Máig emlékszem, mekkora öröm volt, hogy a díjátadón elsők között gratulálhattam a nyertes kollégának. A konzulense dr. Blaskovics Bálint volt, aki azóta is fontos szerepet tölt be az együttműködésekben, és jelenleg a szakirányú továbbképzés szakfelelőse. Ezzel párhuzamosan felmerült az a gondolat, hogy valamilyen formában szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a Corvinus Egyetem és a PMI Budapest között. Dr. Fehér Péter és dr. Horváth Viktória oktatók meghívására elkezdtem projektmenedzsmentet tanítani a Fudan-Corvinus MBA programban angol nyelven. Ennek az eredményeire alapozva újabb megkeresést kaptam, felkértek arra, hogy erasmusos hallgatókat oktassak.  

Az oktatási tevékenységeimmel párhuzamosan elkezdtünk arról beszélgetni az akkori oktatási rektorhelyettessel, dr. Szabó Lajossal és dr. Fehér Péterrel, hogy elindítanánk közösen egy szakirányú továbbképzést. Az egyeztetés során a PMI Budapest, Magyar Tagozat részéről a projekt szponzora lettem. Én kértem fel a szervezettől az összes oktatót, és végig jelen voltam a program kidolgozásánál. Török Zoltán kollégám pedig azért felelt, hogy a PMI nemzetközi útmutatásainak megfelelő legyen a curriculum. A programot 2021 szeptemberében indítottuk el, és nagy érdeklődésre tart számot azóta is.  

Kinek ajánlja a képzést, és hogy néz ki a felvételi folyamat? 

Alapvető feltétel, hogy a jövőbeli hallgató érdeklődjön a projektmenedzsment szakma iránt. Nem feltétlenül kell projektmenedzserként dolgoznia, voltak már közgazdász, mérnök és jogász hallgatóink is. A fontos csak az, hogy legalább egy alapdiplomával és társalgási szintű angol nyelvtudással rendelkezzen, hiszen minden óra angolul folyik. Vannak olyan jelentkezők is, akik junior projekt asszisztensként vagy junior projektvezetőként dolgoznak, és „learning by doing” azaz gyakorlatban történő tanulás jelleggel tanulták meg ezt a szakmát, tehát nem rendelkeznek formális elméleti vagy gyakorlati képzettséggel. Számukra igazából a képzés rendszerezi, összefoglalja a szakma tudásterületeit, és sokkal nagyobb alaposságot, magabiztosságot kapnak, miután elvégzik ezt a programot. Azt tűztük a zászlónkra, hogy átfogó ismeretet adjunk a projektmenedzsment szakmáról a hallgatóknak. Az alapoktól indulunk, és végig megyünk gyakorlatilag az összes tudásterületen. A képzésre az egyetem vagy a PMI Budapest honlapján lehet jelentkezni a megfelelő dokumentumok feltöltésével. Utána egy felvételi beszélgetésre hívjuk be a hallgatókat, amin általában több oktató is részt vesz. 

Mit tud adni ez a képzés, miért érdemes elvégezni? 

Mint gyakorló szakember, több mint 20 éve foglalkozom projekt- és programmenedzsmenttel. Éppen egy amerikai pénzintézetnél dolgozom 11 éve, és azt látom, hogy hatalmas igény van jól képzett, nyelveket beszélő szakemberekre, akik hatékonyan tudják kezelni a különböző informatikai, beruházási, szoftverfejlesztési projekteket. Angol nyelven, nemzetközi porondra képezünk szakembereket, ami jelenleg Magyarországon egyedülálló. Kifejezetten arra törekszünk, hogy nemcsak a nagyvállalati körben, de akár a hazai kis- és középvállalatoknál is legyenek olyan projektmenedzserek, akik ismerik a megfelelő szakmai nyelvezetet.  

Amikor összeállítottuk a képzési programot, arra is törekedtünk, hogy megfelelő összhang legyen az elméleti tudás és a gyakorlati ismeretek között. A résztvevő gyakorló szakemberek számára nagyon fontos, hogy olyan tudást szerezzenek, ami a gyakorlatban alkalmazható. Ezért olyan kollégákat kértem fel, akik gyakorló projektvezetők, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a projektmenedzsment területén. Az ő feladatuk az, hogy gyakorlatban kipróbált módszereket, tudást adjanak át az előadások, gyakorlatok során a hallgatóknak. Természetesen ott vannak az egyetemi szakemberek is, akik meg sok évtizedes oktatási tapasztalattal rendelkeznek és jelentős akadémiai és elmélet tudás birtokában segítenek ötvözni témákat. 

Gyakorló szakemberként oktat a képzésben. Hogyan viszi be a szakmai tanulságokat az óráira? 

A projektkommunikáció tudásterület tartozik hozzám a programban. A hallgatóknak mindig elmondjuk, hogy a projektmenedzserek munkája az eseteknek a 90-95 százalékában kommunikációból áll. Azt gondolom, hogy az írásbeli és a szóbeli kommunikáció is meghatározó a leendő projektmenedzserek számára. Az óráimat egyébként a PMI projektmenedzsment útmutatójához, a PMBOK Guide-hoz igazítom, így kapcsolódva a nemzetközi szabványhoz. Storytelling jelleggel nagyon sok saját történetet, esetet szoktam behozni az alkalmakra. Ez azért fontos, mert gyakorló szakembereket képzünk, és jobban megmarad bennük az a tudás, amit egy személyes élménnyel, példával tudok érzékeltetni. Azt gondolom, hogy a gyakorlatból jövő szakemberek azáltal tudnak hitelesek lenni a hallgatók számára, hogy a saját szakmai tapasztalatukon keresztül tudják elmondani az elsajátítandó tudást. A képzésbe esettanulmányokat is hozunk be, és gyakran csoportosan kell a résztvevőknek ezeket a feladatokat megoldaniuk, így még jobban rögzülnek a tanulságok hosszú távon. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 04:00:07