Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Milyen lehet a jövő fenntartható csomagolása?

2023-11-17 09:26:00

Filmbemutató, kiállítás és szatyorkészítő workshop is lesz a hulladékcsökkentési héten a Könyvtárban november 20-án. Ebben a cikkben annak jártunk utána, hogy mekkora problémát jelent a csomagolásból származó hulladék, valamint a programra meghívott civil partnereken keresztül jó gyakorlatokat is bemutatunk.

Budapesti Corvinus Egyetem

189 kilogramm csomagolási hulladék jutott minden egyes uniós lakosra átlagosan 2021-ben az Európai Unió statisztikái szerint. Ez a mennyiség 10 év alatt több mint 20 százalékkal nőtt. 

Ez összesen 84,3 millió tonna csomagolási hulladékot jelent összesen 2021-ben, 4,8 millió tonnával többet, mint egy évvel korábban. Ennek legnagyobb része papír és karton (40,3%), ezt követi a műanyag (19%), az üveg (18,5%), a fa (17,1%) és a fém (4,9%). Ennek a nagy mennyiségű hulladéknak pedig komoly környezeti és ökológiai ára van. 

A csomagolás környezeti hatása az anyagtól függően változik. A műanyag csomagolás a leginkább szén-dioxid-intenzív anyag, egy tonna műanyag csomagolás életciklusa során összesen 1,8 tonna szén-dioxid-ekvivalens (CO2e) üvegházgáz-kibocsátásért felelős. Ezt követi a papír/karton és az üveg, amelyek hatása tonnánként 809, illetve 565 kg CO2e ÜHG-kibocsátás. Arról nem is beszélve, hogy a hulladék a természetbe jutva súlyos ökológiai károkat okoz. 

Éppen ezért az idei évben a csomagolás lett az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiemelt témája, melyhez a Corvinus Könyvtár is csatlakozott. Figyelemfelhívó dobozinstallációkkal már a héten is találkozhatnak azok, akik az egyetemre látogatnak, november 20-án, hétfőn 15:30-tól pedig szatyor- és natúrkozmetikum-készítő workshopot, filmvetítést, fotókiállítást és kerekasztal-beszélgetést is szerveznek. 

A 15:30-kor kezdődő workshopon Pólóból készítenek szatyrot a résztvevők a Profilantrop Egyesület önkénteseivel, akik a Corvinus Science Shopnak is partnerei. Az egyesület célja az emberi közösségek és kultúrák egészséges együttélésének segítése a társadalomtudomány eszközeivel. Adományboltot működtetnek, valamint többek között ESC és Erasmus+ önkéntes projekteket valósítanak meg a regeneratív fejlődés és a szolidáris gazdaság témakörökben. 

Szintén a workshopon jut szerep a MosóMami Ökomanufaktúrának, akikkel natúrkozmetikumot készíthetnek majd azok, akik a Könyvtárba látogatnak. A vállalkozás elsősorban környezetkímélőbb tisztálkodószerekkel és tisztítószerekkel foglalkozik, a csomagolásmentességre pedig egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek

16.30-tól a PETKUPA Fotókiállítást nyitja majd meg Domahidi Ákos, a Corvinus kancellárja. A PET Kupa szervezői Tisza-menti települések segítségével a szemétgyűjtésből, a környezetszennyezés ellen indított harcból szórakoztató-ismeretterjesztő eseményt hoztak létre, hogy így küzdjenek a folyónkon gyakori problémát jelentő műanyagáradattal. 

A csomagoláshulladék ellen küzd a Rakun Dobozközösség is, a vállalkozás elindítója pedig a 17 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetés vendége lesz. A Rakun Dobozközösség a vendéglátás megreformálását tűzte ki célul a műanyag, egyszer használatos ételhordók száműzésével. A dobozközösséghez csatlakozók acéldobozban vihetik haza vagy rendelhetik házhoz az ételt a rendszerhez csatlakozott vendéglátóhelyekről, a kiürült dobozt pedig az étteremnek vagy az étterem futárjának adhatják vissza, akik elmosás után újra tudják használni azt. 

A kerekasztal-beszélgetésen a PET Kupa, a Profilantróp Egyesület, a Rakun és a Mosómami képviselő mellett pedig a Corvinus oktatói, Maró Zalán és Nagy Judit is részt vesznek. Nagy Judit a Corvinus Ellátásilánc-menedzsment Tanszékének docenseként az ellátási láncokkal kapcsolatos problémákra és lehetőségekre világít rá. Maró Zalán, a Corvinus Agrárgazdaságtan Tanszékének egyetemi tanársegédje pedig a Corvinus Termelői Piac egyik szervezőjeként az ott felmerült csomagolási dilemmákról is beszélni fog. 

A hétfői programok mellett egész héten megtekinthető lesz a Csomagolástörténeti kiállítás a Könyvtár előterében, a program alatt pedig a témához kapcsolódó filmeket is vetíteni fognak a szervezők. A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az esemény a teljes programmal ide kattintva érhető el. Emellett egy, a témához kapcsolódó kvíz is kitölthető, a helyes megfejtők (a kerekasztal beszélgetésben résztvevő) Rakun és Mosómami által felajánlott ajándékot nyerhetnek.

A Corvinuson több program is zajlik, ami a fenntarthatóbb működést és a hulladéktermelés csökkentését célozza. Elindult például a zöld beszerzések projekt, melyben sikerült elérni, hogy a felhasznált iroda- és takarítószerek egyharmada már rendelkezik fenntarthatósági minősítéssel. Ezek között több környezetbarát csomagolással rendelkező, újrahasznosított alapanyagból készült vagy más ökocímkével ellátott termék is szerepel. Az épületekben tavaly óta vízvételi pontokon tölthetik újra saját palackjukat az egyetemre látogatók műanyagpalackos víz vásárlása helyett, emellett pedig számos ponton elérhetők szelektív hulladékszigetek is. 

Szerző: Kovács Máté 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.09. - 20:13:06