Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinuson rendelhető termékek egyharmada már rendelkezik fenntarthatósági minősítéssel

2023-10-30 16:50:00

A megújult beszerzési szabályzat kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, a minősített termékek mellett a visszaforgatás és a szemléletformálás is kiemelt cél.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinus munkatársai által rendelhető irodaszerek 39 százaléka rendelkezik valamilyen fenntarthatósághoz kapcsolódó minősítéssel, a tisztítószereknél ez az arány 33 százalék. A minősített eszközök között van újrahasznosított alapanyagból készült, felelős erdőgazdaságból származó, károsanyagmentes, környezetbarát csomagolású és klímasemleges termék is. A Zöld beszerzések projekttel az arányok növelése mellett a szemléletformálás is célja a Gazdasági Jogi, Beszerzési, Munkajogi Szolgáltatásoknak, erről beszélgettünk dr. Borbás Zsuzsannával, a szervezeti egység vezetőjével. 

A Zöld beszerzések a Corvinus Green projektben való aktív részvétellel indult, de Zsuzsinak személyes küldetése is az egyetem fenntarthatóbbá tétele. „Az előző munkahelyem egy nemzeti park volt, környezetvédelmi szakjogász vagyok egyébként. Ezek a személyes tapasztalások, ismeretek is inspirálták ezt az elmozdulást, hogy a beszerzéseink vonatkozásában lépéseket tegyünk” – mondja. 

Az a cél, hogy az áron túl a fenntarthatóság is szempont legyen 

A Zöld beszerzések projekt első megnyilvánulása a beszerzési szabályzat felülvizsgálata volt. Olyan sarokpontokat, célokat és alapelveket fogalmaztak meg, melyek lehetővé teszik a fenntarthatóság figyelembevételét is. „Amikor versenyeztetünk, értékelési szempontként figyelembe vesszük például, hogy hány százalékban alkalmaz újrahasznosított termékeket a partner. Vagy, ha szállítási szolgáltatás is kapcsolódik hozzá, akkor használ-e elektromos autót, és ha igen, hány százalékban, illetve rendelkezik-e fenntarthatósági stratégiával” – mondja Zsuzsi. 

Ezek az alapelvek az árakat is érintik szerte. „Túltekintenénk az ár, mint versenyeztetési szempont monopóliumán, mert ugyan tudjuk, hogy az újrahasznosított termékek adott esetben drágábbak, de a nap végén a fenntarthatóságnak komolyabb hozadéka van, mint x forintnyi spórolás.” 

Az új beszerzési szabályzat szeptember 1-jén lépett hatályba. A Beszerzésen minden specializált területen dolgozó munkatárs kapott a szakterületére vonatkozó útmutatást, hogy mire kell figyelnie az adott területen. „Az irodaszerrel foglalkozó kollégákkal például megnéztük a neten, hogy mik azok a termékek, melyek fenntarthatóbbak lehetnek, vagy milyen tanúsítványt részesíthetünk előnyben, ezt pedig lebontottuk a többi árucsoportra is” – mondja Zsuzsi. 

A nem használt eszközöket is visszaforgatják a működésbe 

A termékportfolió fenntarthatóbbá tétele mellett „ürítsd ki a szekrényed” akciót is hirdettek. „Ez is egy rossz gyakorlat, hogy felhalmozunk felesleges eszközöket, különösen irodaszerből, és évekig áll a szekrényben, miközben rendeljük tovább az újat” – mondja. 

„Ezért hirdettünk akciót arra, hogy a feleslegessé váló eszközöket leadhatják náluk a kollégák, ezeket pedig visszaosztjuk azoknak, akiknek szükségük van rá. Így nemcsak a beszerzésnél, hanem a meglévő eszközök újrahasznosításánál is érvényesítjük a fenntarthatósági szempontokat.” 

Jelenleg két fő kategóriában — háztartási kisgépek (például hűtő, mikró, kávéfőző stb.) összesen 23 darab, valamint háztartási eszközök, kellékek (például evő- és étkészlet, italtároló eszközök, kiegészítők stb.) több mint 1500 darab visszaforgatott eszközt tárolnak, ezeket igény felmerülése esetén felajánlják az igénylő szervezeti egységnek. Emellett a társszervezetekkel együttműködve szervezik a leadott bútorok, bélyegzőházak, és az újszerű, jó minőségű, kisebb értékű IT-termékek ismételt használatba állítását is. 

A Corvinus Green háztartási gépek optimalizálását célzó kampányában eddig 23 darab leadott háztartási gép érkezett vissza. Ezek között tizenkét kávéfőző, egy kávédaráló, kettő hűtő, egy mikrohullámú sütő egy kenyérpirító és hat vízforraló is található. Az pedig már többször előfordult, hogy egy-egy igényt nem új rendeléssel, hanem a visszaadott termékek újrahasznosításával láttak el. 

A papírbeszerzés szintén jelentősen, 20 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, 1319 csomag helyett 1027 csomagot rendeltek a kollégák. Ebből az újrahasznosított másolópapírok mennyisége 51 csomagról 130-ra, azaz körülbelül 70 százalékkal emelkedett. 

A tömbösített rendelés is a fenntarthatóbb működést segíti 

A fenntartható beszerzés és az újrahasznosítás mellett a szemléletformálásra is törekednek. Eddig az volt a folyamat, hogy bármikor lehetett rendelni terméket, majd jött is a szállító, akár párezres tételnél is. Az új rendszerben már tömbösítve, negyedéves rendszerben történik a kiszállítás. Ez alacsonyabb szállítási környezetterhelést jelent, hiszen kevesebbszer fordul az autó és a bizonylatoláshoz is kevesebb papír kell. Emellett a negyedéves rendszer arra is lehetőséget ad, hogy jobban átgondoljuk, mire van ténylegesen szükségünk a következő időszakban. 

„Nyilván ez bizonyos szempontból komfortvisszaesést jelent, de a kommunikációnkban külön hangsúlyoztuk a fenntarthatósági törekvéseket. Ezt nagyon üdvözölték a kollégák, a nap végén azt mondták, hogy de jó, hogy most már erre is figyelünk. Ami eddig felénk érkezett ezzel kapcsolatban, az rendre pozitív” – mondja Zsuzsi. 

A fenntarthatósági elveknek megfelelő, tanúsítvánnyal rendelkező termék- és szolgáltatáscsomagot folyamatosan bővítik majd, de az is cél, hogy a szerződéseknél is egyre több helyen érvényesítsék ezeket. „A szándék nem csupán az, hogy a beszerzéseinkben valósuljon meg egyfajta fenntarthatósági szempont, hanem van egy társadalmi felelősségvállalási törekvésünk is. Meggyőződésem, mert korábbi tanulmányaimból is ezt hozom, hogy ezeket a szempontokat a saját folyamataink átalakításával lehet leginkább terjeszteni”

„Ha a fenntarthatóság az egyetemen a lehető legtöbb ponton megjelenik, például megjelenítjük képileg, eszközökben, cikkekben, közös történetekben, az tudatformáló hatással bír. Ezt érzem a legnagyobb célnak ebben, hogy mind a munkatársi, mind a hallgatói közösségben beindítsunk egy szemléletváltást.” 

 

Szerző: Kovács Máté 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.10. - 16:58:26