Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Kínai nyári egyetem, olasz részképzés, amerikai hétköznapok? – nemzetközi lehetőségek a Corvinus egyetemen 

2022-05-24 14:38:46

A külföldi tapasztalat nemcsak az önéletrajzodban mutat jól, hanem olyan élményekkel és barátságokkal gazdagodhatsz, amelyekre egész életedben emlékezni fogsz. A Corvinus Egyetem diákjai szinte a világ összes országába eljuthatnak. A lehetőség a te kezedben van.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az eredeti cikk a Közgazdász Online Hallgatói blogon érhető el.

Írta: Belayane Najoua, borítókép: Szép Zsóka, Közgazdász

Külföldi részképzés: Erasmus+, Bilaterális kapcsolatok, CEEPUS

Ha már az egyetemi éveid alatt kipróbálnád magad nemzetközi környezetben, akkor a külföldi részképzést neked találták ki. Pár hónap alatt olyan tudásra és soft skillekre tehetsz szert, amit itthon nem biztos, hogy el tudnál sajátítani: tökéletesítheted az idegennyelvtudásodat, kiléphetsz a komfortzónádból, megismerhetsz új kultúrákat és embereket, belekóstolhatsz az önálló életbe. Egy-egy külföldi részképzés során mindenki megélheti a saját egyedi történetét. A corvinusos diákok erasmusos élményeiről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Az úticél kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venned: melyik az az ország vagy régió, ahol szívesen élnél, a szakmai fejlődésed melyik külföldi egyetemen szeretnéd megvalósítani, hosszabb vagy rövidebb szemesztert töltenél-e külföldön, és milyen pénzügyi korlátaid vannak.

Ha ezeket a szempontokat átgondoltad, akkor irány a Corvinus honlapja, ahol körülbelül 250 partneregyetem közül válogathatsz. Hidd el, hogy bőven lesz választási lehetőséged, még akkor is, ha nagyon szigorúan kiállsz a szempontjaid mellett. Egy jó hír a megújult Gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkező hallgatóknak, hogy nekik lehetőségük van egy szemesztert külön erre a célra fordítani, így nem kell bajlódni a tárgybefogadási kérelmekkel sem.

Ha szívesen szereznél külföldi munkatapasztalatot ösztöndíjjal, érdemes ellátogatnod a Corvinus hivatalos Erasmus+ szakmai gyakorlat honlapjára.

Kép: Kristóf Benjámin, Közgazdász

A Tempus Közalapítványnak és a Corvinus Egyetemnek köszönhetően a külföldi részképzésre utazó hallgatók pénzügyi támogatást is kaphatnak. A Corvinus Egyetem részképzési pályázati időszakaiban pályázhatsz a külföldi partnerintézmények helyeire. Az elnyert helyekre kaphatsz akár ErasmusCampus Mundi vagy CEEPUS ösztöndíjat.

Téli és nyári egyetemek

Az elmúlt egy évben a corvinusos diákok számára elérhető nyári egyetemek száma megsokszorozódott, így már Ausztriába, Dániába, Oroszországba, vagy akár Kínába is mehetünk, hogy néhány napig vagy hétig képezzük magunkat nyáron is.

Kedge Nyári Egyetem: A Kedge Business School minden évben indít nyári egyetemet, ahol kilenc különböző kurzus közül lehet választani, és hivatalos transcriptet kapsz, az elvégzett kreditek pedig elismertethetőek a Corvinuson. Az órák nagyon interaktívak, és neves külföldi professzorokkal is megismerkedhetsz az új szakterület mellett. A program részét képezik üzleti látogatások és közösségi események is. A corvinusos hallgatók idén mentesültek a tandíj alól is az egyetemi partnerkapcsolatnak köszönhetően. A nyári egyetemről itt olvashatsz bővebben. 

Kedge International Winter School: A Kedge téli egyetemét minden év januárjában rendezik meg. Általában két-három kurzus indul, de nem kötelező mindegyikre jelentkezni. Hasonlóan a nyári egyetemhez, itt is hivatalos transcriptet és kreditet kapsz az elvégzett kurzusokért. Az előadások interaktívak, a program során üzleti látogatásokon is részt vehetsz. A téli egyetemről itt olvashatsz bővebben.

National Taiwan University nyári egyetem: A Taiwani Nemzeti Egyetem háromféle nyári programot kínál – kutatási területen, természettudományi területen és kínai nyelvtudományi területen. A jelentkezés február és május között zajlik, a részvételi költség 40-60 ezer forint között mozog. A programokról itt olvashatsz többet.

Utrecht University nyári egyetem: Az Utrechti egyetem kínálja az egyik legszélesebb programskálát. Idén több mint 120 olyan program közül választhattak a hallgatók, mint a videójátékok gazdasági oldala, stresszmenedzsment, nemzetközi emberi jogok, dán művészettörténet és globális felsőoktatás. A programokat az aktuális oktatási szintünk szerint tudjuk elvégezni – vannak alap- és mesterképzéses hallgatóknak szóló programok is. Az itt elvégzett kurzusokért krediteket is kaphatunk. Az utrechti nyári egyetemi programokról itt olvashatsz bővebben.

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Hankuk University of Foreign Studies nyári egyetem: A Szöulban található egyetemen gazdasági, és társadalomtudományi kurzusok közül választhatunk, és az utrechti nyári egyetemhez hasonlóan krediteket is kaphatunk értük. A kurzuskínálatban olyan programok közül szemezgethetünk, mint a koreai vállalkozásalapítás, észak-kelet ázsiai üzleti kapcsolatok és pénzügymenedzsment. Ez a nyári egyetem azért is lehet jó választás, mert ötven vagy akár száz százalékos ösztöndíjra is pályázhatunk.

A további nyári és téli egyetemi lehetőségekről a Corvinus oldalán tájékozódhatsz.

Külföldi szakmai gyakorlat: Erasmus+

Egy külföldi szakmai gyakorlat során még egyetemi tanulmányaid alatt, sőt az abszolválásodat követő 12 hónapon belül kamatoztathatod az évek során megszerzett tudásodat, ami később nagy jelentőséggel bírhat a munkaerőpiacon. A tanulmányi eredmények mellett manapság a munkaadók nagyon fontosnak tartják a valós tapasztalatokat. Ha már egyszer megmutattad, hogy egy nemzetközi környezetben is megállod a helyed, akkor nagyobb eséllyel nyerhetsz el jobb pozíciókat kezdőként is.

Az egyetem széleskörű vállalati kapcsolatokkal rendelkezik, ezért könnyen találhatsz az érdeklődésednek megfelelő gyakorlati helyet a for-profit és a non-profit szektorban egyaránt. A külföldön töltött hónapok során megismerhetsz különböző szervezeti kultúrákat, beleláthatsz nemzetközi vállalatok működésébe, és fejlesztheted az üzleti idegennyelv-tudásodat is.

Ne ijedj meg attól, ha tanácstalan vagy, hogy hol keress szakmai gyakorlati helyeket. A népszerű LinkedInen kívül bármikor fordulhatsz a Corvinus intézeteihez vagy a Hallgatói Szolgáltatásokhoz, az AIESEC diákszervezethez, de más gyakornokkereső felületeken is nézelődhetsz (Erasmusintern.org,  Europlacement.com,  Globalplacement.com). Ha pedig nem félsz kezdeményezni, akár közvetlenül is megkeresheted a vállalatokat.

A megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon tanuló hallgatóknak a kötelező külföldi félévet szakmai gyakorlattal vagy külföldi partner egyetemen végzett részképzéssel kell teljesíteniük, ahogy ez egy korábbi cikkünkből is kiderül.

Kettős diploma és CEMS

A kettős diploma programok segítségével az itthoni tanulmányaiddal párhuzamosan végezhetsz el egy másik képzést bármely partnerintézményben, így a képzésedet két diplomával zárhatod. A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el. Ha pedig az angol nyelvű Vezetés és szervezés mesterszakunkra jelentkezel, ettől az évtől biztos felvételt jelent a CEMS-re.

Ha alapképzésen tanulsz, akkor a corvinusos Alkalmazott közgazdaságtan képzés alatt a University of Bambergen diplomáját is megszerezheted.

Ha mesterképzésre jelentkezel, akkor ennél jóval több lehetőséged van. A Corvinus összesen hét egyetemmel áll partneri kapcsolatban – tanulhatsz Olaszországban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban vagy akár Kínában is.

Fudan University: A kínai Fudan Egyetem az egyik legrangosabb egyetem Ázsiában – megszerezte az AACSB és EQUIS akkreditációt, valamint tagja az elit C9 ligának, amit Kína Borostyán Ligájaként is emlegetnek. A kettős diploma programra a Közgazdasági elemző mesterképzés szakon tanuló hallgatókat várják.

University of Palermo: Habár Dél-Olaszország nem feltétlen a híres egyetemeiről és a magas szintű oktatásáról híres a Palermói Egyetem biztosan kivételt képez. A Palermói Egyetem a dinamikus rendszermodellezés egyik európai központja, amely az egyedi és értékes tudás mellett kiemelkedő egyetemi életet is ad a hallgatóknak. A programra a Közgazdálkodás és közpolitika magyar és angol nyelvű (Public Policy and Management) képzés elsőéves hallgatói pályázhatnak.

A többi kettős diplomát kínáló egyetemről itt olvashatsz bővebben.

A double degree programokról egy korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz.

A CEMS-et érdemes külön is megemlíteni, annak ellenére, hogy ez is egy kettős diploma program. A CEMS programot a nemzetköziség, a gyakorlatorientáltság és a kiválóság jellemzi a legjobban. A program évről-évre a Financial Times ranglistáján a legjobbak között szerepel. Több mint 70 olyan vállalati partnerrel dolgozik együtt, mint a Coca-Cola, a Google vagy a Facebook. Ebben a globális szövetségben összesen harminchárom üzleti iskola és több mint hetven multinacionális vállalat vesz részt a világ összes kontinenséről.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 08:21:33