Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Fenntarthatósági jó gyakorlatait osztotta meg egymással 9 magyar egyetem a Corvinuson

2023-01-30 13:19:04

Első fórumát a Budapesti Corvinus Egyetemen tartotta meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés szerdán, 9 intézmény képviselőinek részvételével.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Szabadulószoba az ENSZ fenntarthatósági céljai mentén a BGE-n, ökotérképezés a MATE egyetemi campusán, hulladékgyűjtő úszómű a Dunán a BME-től, kerékpáros kilométergyűjtő program a PTE-n, zöld hét a klímatudatosságért az Eszterházyn, közösségi bevonás a fenntarthatóbb működésért a Corvinuson, hulladékcsökkentő kampány a Metropolitanen, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n – az egyetemek ezeket a jó gyakorlataikat mutatták be egymásnak január 24-én a Budapesti Corvinus Egyetemen. 

Hagyományteremtő céllal hívtuk életre ezt a találkozót, amelyet az együttműködés keretében, mindig egy-egy partner szervezésében szeretnénk továbbvinni. A jó gyakorlatok megosztása, a rendszeres tapasztalatcsere lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek közös erőfeszítéssel interdiszciplináris, tudományterületeken átívelő, stabil együttműködéseket hozzanak létre a fenntarthatóság előmozdítására – mondta Zsóka Ágnes professzor, a Corvinus akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettese, az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság kezdeményezéseinek egyetemi szintű összehangolására létrejött Corvinus ERS Hub szervezeti felelőse. 

Az esemény a tavaly szeptemberben megalakult, 14 szervezetet tömörítő Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés első fóruma volt. A Corvinus mellett ezúttal a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem a platform tagjaként, a Széchenyi István Egyetem pedig érdeklődőként vett részt. 

A fórum közös tapasztalata volt, hogy projekteken keresztül már a legtöbb egyetemen megjelent a fenntarthatóság, és egyre több helyen érvényesül az egyetemi stratégiában és a szervezeti működésben is. A résztvevők hangsúlyozták: a legfontosabb szempontok – a klímaváltozás elleni küzdelem és az ökológiai válság megoldása – mellett a fenntarthatósági törekvések versenyelőnyt is jelenthetnek a magyar egyetemek számára. 

Az esemény házigazdája a rektorhelyettes mellett Ásványi Katalin, a Corvinus Egyetem Fenntarthatósági Menedzsment és Környezetgazdaságtan tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a rendezvényt szervező ERS Hub Irányító Testületének elnöke volt. A közös gondolkodást Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszékének docense moderálta.   

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 17:06:58