Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Bruno van Pottelsberghe: Merészebb, finomhangolt stratégiára és nemzetközi kapcsolatépítésre van szükség

2024-05-06 12:30:00

„A szolgáló vezetés elve szerint kívánok dolgozni, amelynek feladata, hogy a kollégákat boldogabbá, elégedettebbé tegye a munkahelyen. A Corvinus stratégia iránya jó, de lehetne merészebb, ambiciózusabb; finomhangolásra szorul, mint minden stratégia” – mondta a rektorjelölt a bemutatkozó fórumán április 30-án a Corvinuson, ahol személyesen mutatta be szakmai terveit és válaszolt a Corvinus polgárainak kérdéseire.
Budapesti Corvinus Egyetem

Bruno van Pottelsberghe rektorjelöltet Zsóka Ágnes akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes, a rektori pályázat szenátusi véleményezését előkészítő eseti szenátusi bizottság elnöke köszöntötte a rektorjelölti fórumon, amelyen kétszázötven egyetemi oktató, munkatárs, diák vett részt. A szakember elmondta, számára a Corvinus stratégiájában a narratíva nem elég világos: nincs kidomborítva, miért érdemes a Corvinusra jönni nemzetközi diákként vagy kutatóként. Ha már Corvinusnak hívják az egyetemet, inspirációként szolgálhatnak Corvin Mátyás király életútja és eredményei is. Álláspontja szerint a stratégia iránya jó, de lehetne merészebb, ambiciózusabb; finomhangolásra szorul, mint minden stratégia. Hangsúlyozta: a stratégia végrehajtása fontosabb, mint maga a stratégia. 

Véleménye szerint egy egyetem végső célja a tehetségek bevonzása, a tehetséges nemzetközi tizenéves korosztály meggyőzéséhez pedig új kommunikációra, új csatornákra van szükség. A Corvinus erősségének tartja az egyetem országon belül kivívott hírnevét. Elmondta, a képzési programok kialakításakor ismerni kell azoknak a tehetségeknek a vágyait, akiket az egyetem oktat és fejleszt majd. 

A nemzetköziesítés kapcsán kifejtette: olyan egyetemekkel érdemes partnerséget ápolni, amelyek legalább olyan színvonalasak, mint amilyenné a Corvinus kíván válni. Ennek jó eszköze a kettősdiploma-programok fejlesztése, az alapképzésben is, valamint a részvétel a top egyetemi hálózatokban, többek között az „Európai Egyetemek” szövetségekben (European Universities alliances) és az általa alapított QTEM-hálózatban. Bruno van Pottelsberghe ezután néhány percben saját életútját is bemutatta, több országban élt, akadémián kívüli és azon belüli tapasztalatokat is szerzett. Kinevezése esetén Bruno van Pottelsberghe az első száz napban szeretne megismerkedni a Corvinus munkatársaival – nemcsak a vezetőkkel, hanem mindenkivel, az akadémiai és adminisztratív oldalon dolgozókkal egyaránt –, annak érdekében, hogy megértse az intézményt. Elmondta, a stratégia hatékony végrehajtásának titkát a csapatépítésben látja, motivált, kompetens és kreatív tagokkal. Zárógondolata szerint hitvallásának a szolgáló vezetést tekinti, ahol vezetők feladata, hogy szabad és elégedettséget nyújtó környezetet biztosítsanak a kollégáknak a kiteljesedésükhöz, az oktatáshoz, a tanuláshoz és a dolgozáshoz. 

A fórum kérdés-válasz szekciójában a rektorjelölt az előzetesen beérkezett és a helyszínen feltett kérdésekre is válaszolt.  

Kapcsolódó cikk: https://www.uni-corvinus.hu/post/hir/aprilis-30-an-lesz-a-rektorjelolt-meghallgatasa/ 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.28. - 03:59:19