Ugrás a fő tartalomra
Vissza2025.11.11.

Alumnus recept egy saját sörfőzdéhez

Egyelőre még szerelem projekt az életében, de középtávú célja, hogy kizárólag a sörfőzésből tudjon élni. Lugosi Gergely, a Corvinus volt hallgatója, a TOBOZ Beer alapítója avatott be minket egy közelmúltban indult kézműves sörfőző vállalkozás alapításának szépségeibe és nehézségeibe.
Budapesti Corvinus Egyetem

A TOBOZ Beer standjával a C épület előtt tartott októberi termelői piacon már találkozhattak a látogatók. A stand mögött pedig Lugosi Gergely állt, aki egy személyben viszi vállalkozását, vagyis a sörfőzéstől az értékesítésig egyelőre minden az ő vállán van: „ha annó tudtam volna, hogy a sörfőzés ilyen sok és aprólékos munka, talán bele sem fogok, de hát ez az én szerelem projektem, nagyon régóta meg akartam csinálni” – meséli nevetve.  

 

Jelenleg 2-3 féle, elsősorban helyi, friss fogyasztásra szánt söröket készít érdi főzdéjében. A receptek megalkotásakor a könnyen fogyasztható, egyszerű, de különleges ízvilág elérését tartja szem előtt. 

 

Gergő 2017-ben végzett a Corvinuson gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapképzésen, és már az egyetem alatt elkezdett a vállalkozás felé kacsingatni: 

„volt egy vállalkozásokról szóló óránk, sok meghívott vendégelőadóval, azt hiszem akkor jöttem rá, hogy ez lenne az igazán nekem való életforma” – magyarázza 

 

A sikeres és prosperáló üzletig vezető út rögösségét azonban jól jellemzi, hogy a 2022-ben megszületett sörfőzde gondolata három évvel később, idén tavasszal tudott végül fizikai valóságot ölteni: „mostanra lettem annyira hitelképes, hogy egy lakáshitel helyett bele tudtam vágni a főzdével kapcsolatos beruházásba, ami hozzá kell tenni igencsak eszközés helyigényes vállalkozás” – mondja Gergő.  

 

A Toboz BEERT jelenleg is főállása mellett csinálja egy személyben, de barátaitól, családjától sok támogatást kap a mindennapokban. Középtávú célja pedig az, hogy egyszer majd eltartsa őt és talán még néhány alkalmazottat is a sörfőzés 

 

„Abszolút vakmerő ötlet volt részemről igen – válaszolja azt firtató kérdésemre, hogy a kézműves sörök telített hazai piacán vajon van-e még hely egy új márkának –, de én egyrészt könnyen értelmezhető, egyszerűbb ízvilágú söröket főzök, amelyekkel szerencsére nehéz melléfogni. Másrészt én a nagykereskedelem helyett egyelőre a helyi és környékbeli fogyasztásra koncentrálok. 

 

Jelenleg közvetlenül a főzdétől vásárolhatóak kisebb kiszerelésű hordókban a TOBOZ Beer sörei, illetve egy érdi és egy velencei vendéglátóhelynek szállít még Gergő.  

A jövőben azonban szeretné, ha organikusan tudna növekedni a vállalkozása. A következő nagy lépés a kisebb kiszerelésű dobozos sörök készítése lesz majd tervei szerint.  

 

„A legtávlatibb célom – és természetesen a legnagyobb álmom – pedig egy saját söröző megnyitása, ahol én csapolhatom a vendégeimnek a sört és leülhetek velük beszélgetni” – teszi hozzá mosolyogva.  

Vágólapra másolva
×