Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Alapító tag lett a Corvinus a rangos európai társadalomtudományi egyesületben

2023-09-19 11:29:00

Nagy Beáta egyetemi tanár 2018-tól elnökségi tagként képviseli intézményünket, mostantól az Egyetem a legjelentősebb szociológiai műhelyek mellett - Magyarországról egyedüliként - alapítótagként is részt vesz a szervezet munkájában.
Budapesti Corvinus Egyetem

A több mint 20 éve működő European Consortium for Sociological Research (ECSR) olyan nonprofit, tudományos, szakmai szervezet, amely az elméletileg megalapozott empirikus szociológiai kutatásokat támogatja. Jelenleg több mint 100 vezető európai kutatóintézet és egyetemi tanszék tagja a konzorciumnak, köztük olyan nemzetközileg kimagasló egyetemek szociológiai tanszékei is, mint a London School of Economics vagy a University of Oxford. Szinte az összes holland és német egyetem, ahol szociológia oktatás és kutatás zajlik, képviselteti magát ECSR-ban. 

A Corvinus Szociológia Tanszéke és Szociológia Doktori Programja is több mint 15 éve aktívan vesz részt a szervezet munkájában. Most, hogy az ECSR egyesületi formában folytatja tevékenységét, a Corvinus alapító tagként vállal szerepet a nagy presztízsű szakmai intézmény működésében. 

Nagy Beáta

A Berlinben bejegyzett szervezet sokféle szakmai támogatást nyújt, hogy a partnerintézményeiben tanuló és dolgozó fiatal szociológusok rendszeres kapcsolatban álljanak a nemzetközi tudományos élet fontos intézményrendszereivel és egymással is. Az egyesületben leginkább exponált kutatási területek a társadalmi egyenlőtlenség nagy intézményrendszereit veszik vizsgálat alá. Ilyen az oktatás, a migráció, az etnicitás, a szülőség, a fiatalok vagy a nemek helyzete. Nagyon népszerűek az évente megrendezett módszertani képzések, rövid kutatási ösztöndíjak, vagy éppen az évente adományozott legjobb PhD-disszertációnak járó díj, amelyre csak az ECSR tagintézmények jelölhetnek előző évben megvédett PhD-dolgozatokat. Az egyesület nagyon kompetitív éves konferenciái jelentős nemzetközi network kiépítésére adnak lehetőséget, ahol kiemelt szerepet kap az európai kutatóműhelyekbe való bekapcsolódási lehetőségek bemutatása is. A kvantitatív módszertant alkalmazó fiatalok itt találkozhatnak kortársaikkal és a nagy európai kutatóhelyek képviselőivel egyaránt.  

Az alapító tag Corvinus fiatal kutatói és doktori hallgatói kiváló pozícióból jelentkezhetnek a módszertani Spring Schoolba. Ugyancsak jó eséllyel pályázhatnak ún. visitor grantre, amelynek célja, hogy egy külföldi tagintézmény szakmailag kiemelkedő kutatójához utazzanak szakmai együttműködés erősítése, PhD-dolgozat egy fejezetének elkészítése vagy közös publikáció céljából. A szervezet ezen túlmenően kisebb tematikus konferenciák és network-építő workshopok szervezéséhez is támogatást nyújt, amelyre természetesen a Corvinus Szociológia Tanszék kollégái is pályázhatnak. Az ECSR aktívan támogatja a magas színvonalú szakmai publikációkat: az egyesület adja ki a rangos a  European Sociological Review  (Q1, H: 101) folyóiratot, és ehhez kapcsolódóan az év legjobb cikkének járó díjat is. 2021-ben egyetemünk alumni-tagjai, Kisfalusi Dorottya, Janky Béla és Takács Károly publikációja is megjelent a lapban, amelyet a Magyar Szociológiai Társaság is publikációs díjban részesített: Grading in Hungarian Primary Schools: Mechanisms of Ethnic Discrimination against Roma Students. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.24. - 00:39:27