Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Akik tudják, hol nyitja következő gyárát a Tesla – bemutatkozott a Corvinus új kutatócsoportja

2023-11-17 16:43:00

Az adattudomány egyik legjelentősebb nemzetközi kutatója, César Hidalgo munkatársaival november 14-én szakmai eseményen mutatta be a Corvinuson megalakult Kollektív Tanulás Központot és azt, milyen sok alkalmazási lehetősége van az adatalapú kutatásnak.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Toulouse-ban és most már Magyarországon, a Corvinuson is működő Kollektív Tanulás Központban (CCL) olyan platformokat, módszereket és eszközöket fejlesztünk, amiknek a segítségével előre meg tudjuk jósolni a piacok fejlődését” – hangsúlyozta Cesar Hidalgo a központ november 14-ei bemutatóján, aki korábban több mint 9 évig irányította a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) hasonló csoportját. A professzor egy aktuális kutatási esettanulmánnyal illusztrálta a központ tevékenységét. 2023 elején a Tesla bejelentette, hogy új gyárat tervez nyitni Mexikóban. A tagállamok kormányzói természetesen mind lobbizni kezdtek, hogy az ő államukban nyisson meg a vezető elektromos autómárka dél-amerikai gyára. Végül a Tesla egy észak-mexikói város mellett döntött, 300 km-re az amerikai határtól. Hidalgo elmondta, hogy a Tesla döntése előre modellezhető volt az általuk használt gépi tanulási technikával.  

A professzor felidézte, a magyar kutatók elkötelezett munkája tette lehetővé, hogy idén januárban elindulhatott a Kollektív Tanulás Központ budapesti egysége a Corvinus Institute for Advanced Studies kutatóközpont (CIAS) részeként. A kutatócsoport munkatársai elsősorban a tudás térbeli és időbeli szerveződését, a gazdaság komplexitását, valamint a mesterséges intelligencia fejlődését vizsgálják adatalapon. Hidalgo elmondta, az elmúlt hónapokban több neves nemzetközi folyóiratban is megjelentek a kutatócsoport tanulmányai, többek között a gazdaság fejlődésével kapcsolatos témákban, és a mesterséges intelligencia, gépi tanulás emberi percepciójáról is publikáltak. Az év elején kislétszámú csapattal megalakult közösséghez azóta több fiatal nemzetközi kutató is csatlakozott, akik az eseményen röviden be is mutatták kutatási területeiket.  

Johannes Wachs például többek között azt kutatja, mit lehet tenni az ellen, hogy a mesterséges intelligencia (MI) „felfalja” önmagát. Az MI elterjedésével ugyanis kérdéses, egyáltalán lesz-e elég ember által generált tartalom az interneten ahhoz, hogy az MI azokból tovább építkezhessen és fejlődhessen. Manran Zhu a tudásnavigációt vizsgálja: elméleti fizikus és kvantumfizikus képzettséggel a fizikának az a részterülete érdekli igazán, amely az emberi viselkedéssel kapcsolatos törvényszerűségeket írja le. Jelenleg azt kutatja, a nők milyen tényezők miatt hagyják gyakrabban félbe felsőfokú tanulmányaikat, és hogy milyen hálózati hatások okoznak nemi egyenlőtlenségeket a tudományos életben. Chiara Zappala a szerencse és a sportteljesítmény közötti, gyakran figyelmen kívül hagyott kapcsolatot vizsgálja, és arra jutott, a jelenlegi sportdíjazási rendszer eredendően igazságtalan. Azt találta ugyanis mind a vívásban, mind a teniszben, hogy az egyes mérkőzéspontok apró ingadozásai egy sportoló egész pályafutására képesek visszahatni, jelentősen befolyásolva annak szakmai pályafutását és végső sikerét.  

Cesar Hidalgo az eseményen megköszönte az egyetem munkatársainak és oktatóinak a meleg fogadtatást és a segítőkész hozzáállást a központ indításakor: „nem ismerve a kultúrát, nem beszélve a nyelvet, nem tűnt egyszerű feladatnak egy új kutatóközpont létrehozása. De ezen az egyetemen minden segítséget megkaptam a kollégáktól az induláshoz, amiért nem tudok elég hálás lenni”.  

Mérföldkő a Corvinus történetében  

A szakmai eseménygálát Keszey Tamara kutatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy a Corvinus történetében először ERA Chair uniós pályázatot nyertek, és hogy ennek révén létrejöhetett ez a központ. A rektorhelyettes megköszönte Cesar Hidalgónak, hogy vállalta az innovatív kutatóközpont vezetését, amellyel a Corvinus Európa legjobb gazdaságtudományi kutatóhelyei közé kerülhet, és megszilárdíthatja vezető pozícióját a gazdasági és üzleti képzési területen: „nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mi vagyunk az első egyetem Magyarországon, amelyik a gazdaság komplexitását vizsgáló adattudományi műhelyt hozott létre. A CCL megalakulásával minden esélyünk megvan rá, hogy hamarosan vezető szerepünk legyen a mesterséges intelligenciával és adattudományokkal kapcsolatos gazdaságtudományi kutatásokban”.  

A program további részében a központ munkatársai mutatták be röviden az általuk folytatott kutatási témákat, egy panelbeszélgetés keretében pedig Piukovics Judit (Head of Direct Sales EMEA, Formlabs), Vas Réka Franciska (oktatási rektorhelyettes, Corvinus) és Böszörményi-Nagy Gergely (Alapító, BrainBar, kuratóriumi elnök, MOME) osztották meg tapasztalataikat és gondolataikat az innováció témája köré építve. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 11:05:15