Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Magyarországon elsőként indít gazdasági komplexitási–adattudományi labort a Corvinus 

2023-02-02 10:18:13

A Budapesti Corvinus Egyetem idén januárban indítja el új, világszínvonalú, adattudománnyal és gazdasági komplexitással foglalkozó laboratóriumát, a Kollektív Tanulási Központját. A kutatóközpont ezen a területen tovább erősíti az egyetem tevékenységét, amely idén szeptemberben Közép-Európában egyedülálló Üzleti adattudomány alapképzést indít.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Corvinus Kollektív Tanulási Központjának (CCL) vezetője a neves professzor, Cesar A. Hidalgo lesz, aki a gazdasági komplexitás, a hálózatok, az innováció és az adattudomány területén nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik. A budapesti CCL-t az Európai Kutatási Térség programja (ERA-Chair) finanszírozza 5 éven keresztül, amelynek célja az intézményi változások előmozdítása. A támogatás lehetőséget ad a Corvinusnak, hogy növelje kutatási teljesítményét annak érdekében, hogy Európa vezető üzleti és közgazdasági egyetemévé váljon. 

Napjaink üzleti döntései egyre inkább hatalmas adatmennyiségek elemzésén alapulnak. Ez az informatikai, statisztikai és üzleti ismeretek egyedülálló kombinációját igényli. A laboratórium megalakításával az egyetem egyre inkább fókuszál erre a gyorsan fejlődő területre, amelyen az intézmény idén ősztől új alapszakot is indított Üzleti adattudomány néven” – mondta Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.   

A labor az adattudományi kutatások központja lesz. Egyrészt a gazdasági komplexitás kérdéseivel fog foglalkozni, ami a mesterséges intelligencia felhasználását jelenti a gazdasági fejlődés megértéséhez, másrészt a szervezeti feltérképezés és a városiadat-tudomány kérdéseivel. Az új intézmény már kapcsolatban áll a Corvinus egyetem Institute for Advanced Studies nemzetközi kutatóközpont NETI laborjával és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Gazdasági és Regionális Tanulmányok Központjának ANET laborjával, és hamarosan további együttműködések keresésébe kezd Budapesten. 

A labor indítását Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató köszöntötte: “A Cesar Hidalgo által vezetett adattudományi és gazdasági komplexitási laboratórium Budapest gondolkodásbeli vezető szerepének örökségét folytatja a Corvinuson a hálózatok és a komplexitás területén azzal, hogy új perspektívát hoz a gazdasági rendszerek tanulmányozásába. Ez a laboratórium döntő szerepet fog játszani a komplexitásban gondolkodó kutatók következő generációjának képzésében a Közép-európai Egyetem és a Rényi Intézet virágzó hálózattudományi programjainak támogatásával.” 

A Corvinus laborja egyedülálló lehetőséget kínál az egyetem számára, hogy szélesebb közösséget érjen el. Olyan hely lesz, ahová az ipar vezetői jöhetnek, hogy együttműködjenek a hallgatókkal és az oktatókkal, és megosszák tudásukat és szakértelmüket. A laboratórium hamarosan a posztdoktori és PhD-hallgatói állásokat hirdet meg, valamint ügyvezetőt keres, aki az ERA Chairrel együttműködve támogatja majd a laboratórium irányítását. A hallgatók részvételi lehetőségeink részleteit az egyetem később jelenti majd be, amikor a laboratórium már befejezte a munkatársi toborzást. 

César A. Hidalgo professzor jelenleg a Toulouse-i Egyetem Mesterséges és Természetes Intelligencia Intézetének (ANITI) Kollektív Tanulási Központját vezeti. Mielőtt Franciaországba költözött volna, több mint 9 évig irányította a Massachusettsi Műszaki Egyetem kollektív tanulási csoportját. A Corvinus CCL alapító igazgatójaként feladata, hogy segítsen a laboratórium stratégiájának kialakításában és világszínvonalú tehetségek felvételében. Vállalta, hogy a következő öt évben évente átlagosan hét hetet Magyarországon tölt, és segít felvenni egy állandó ügyvezetőt a labor működésének első három évében. 

Hidalgo izgatottan várja a Kollektív Tanulási Központ elindulását és működését a Corvinuson: “A tudományos és üzleti közösségek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy nem csak a mesterséges és a természetes intelligenciáról van szó. Ami a különbséget jelenti, az az ember-gép csapatoki által alkotott kollektív intelligencia. Ez a laboratórium csodálatos lehetőség arra, hogy jobban megértsük, hogyan tanulnak a csapatok, városok és nemzetek. Nagyon izgatottan várom ezt a lehetőséget. Már régóta csodálom a magyar kutatást és kultúrát, és alig várom, hogy még többet tudjak meg róla, ahogy bevonódom Budapest kulturális életébe.” 

A CCL finanszírozását nem érinti a magyar intézményeknek nyújtott uniós finanszírozás közelmúltbeli korlátozása. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 17:33:42