Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

10 oktatónk-kutatónk nyert az OTKA-pályázaton összesen 385 millió forint támogatást

2023-11-24 10:11:00

Fiatal kutató, posztdoktori kutató kategóriában és a témapályázaton is sikeresek lettek a corvinusosok; több, mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatás is nyert.
Budapesti Corvinus Egyetem

Idén is hatalmas volt a verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett 2023. évi OTKA-pályázati kiírásra három kategóriában közel 1400 darab érvényes pályázat érkezett be szerte az országból.  

A Posztdoktori kiválósági program és a Fiatal kutatói kiválósági program kategóriában – amelyek kutatói életpálya elején álló pályázókat célozzák – összesen 176 projekt nyert támogatást, közel 6,1 milliárd forint értékben.  Fiatal oktatói kategóriában a Corvinusról két kutató pályázott sikerrel: Johannes Wachs ,,A digitális gazdaság építőkockái” és Sofía De León Almaraz ,,Versengés, együttműködés és koopetíció a hidrogénellátási hálózat kiépítésében” című témájával. Posztdoktori kategóriában Kökény László ,,Végtelen világ, végtelen kihívás? Az online lehetőségek bővülése okozta fogyasztói aggályok és fogyasztóvédelem szerepe a turizmusban” című pályázata nyert támogatást.   

A már tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok a Kutatási témapályázat alprogramban igényelhettek támogatást sikeres alapkutatási témájuk továbbviteléhez vagy éppen új, ígéretes témák kidolgozásához. Ebben a kategóriában 183 új projekt indulhat el, összesen 7,5 milliárd forint támogatással. A Corvinusról 7 kutató nyert támogatást az alábbi témákban: 

  • Arnold-Broccati Petra: Új drogok – új trendek – új kihívások: Európai iskolavizsgálat alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásokról 30 év távlatában – ESPAD 8. adatfelvételi hullám  
  • Borbásné Szabó Ildikó: Építőipari vállalatok technológiai adaptációra való felkészültségének mérése mesterséges intelligencia alkalmazásával  
  • Csutora Mária: Élet +2 Celsius fokon belül: inkluzív megoldások a fenntartható fogyasztásban  
  • Jászberényi Melinda: MI-t hoz a jövő? – A mesterséges intelligencia (MI) hatása a turisztikai térhasználat dinamikájára  
  • Kenesei Zsófia: Digitális humanizmus: a mesterséges intelligencia emberközpontú felhasználása a szolgáltatásoknál  
  • Pintér Miklós: Játékok és döntések: klasszikus és nem klasszikus  
  • Simon Judit: Az optimalizált vásárlói döntések és a vállalati teljesítmény összefüggésének dinamikus modellje a változó omnichannel környezetben  

A pályázatokat a korábbi éveknek megfelelően többszintű eljárásban, több mint 2000 egyéni bíráló és 33 szakértői testület részvételével értékelték. Ebben főszerepet játszott az adott projekt tudományos jelentősége, újszerűsége, várható eredményei, valamint azok tudományos és társadalmi hasznosítása. Fontos szempont a pályázó kutatók nemzetközi kiválósága, azaz a korábbi kutatói teljesítmények, a publikációk számával és idézettségével mérhető tudományos eredmények is.  

A pályázók több mint fele olyan fiatal kutató volt, aki 12 éven belül szerzett tudományos fokozatot. A nyertesek 41 százaléka 40 év alatti, köztük a legfiatalabb 28 éves. A legidősebb nyertes pályázó 77 évesen indítja kutatási projektjét. 

A tavalyi OTKA-pályázaton 8 kutatónk 256 millió forint támogatást nyert el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.20. - 02:50:42