Ugrás a fő tartalomra
Vissza2025.10.06.

Karbonmenü: csökken a karbonlábnyom, ha vegán ételeket választunk? – Corvinus Ökofilmklub #2

2025. okt. 8. 18:00
Étkezéseink karbonlábnyomával foglalkozik a Corvinus Ökofilmklub következő alkalma, ahol a BBC Feast to Save the Planet című dokumentumfilmjét vitatjuk meg.
2025.10.08. 18:00
Budapesti Corvinus Egyetem

Időpont: 2025. október 8. 18:00 – 20:00 

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Gellért Campus, K torony, K202C terem (Budapest, Ménesi út 5, 1118) 

A film és a beszélgetés nyelve: Angol 

Szervezők: Corvinus Könyvtár, Fenntarthatóságért Felelős Dékáni Iroda 

A beszélgetést vezeti: Szabó Júlia, a Corvinus Könyvtár tudományos munkatársa 

 

Mi történik, ha egy baráti vacsora közben nemcsak az ízek, hanem a klímára gyakorolt hatások is terítékre kerülnek? A BBC izgalmas dokumentumfilmjében öt vendég menüből választ, miközben minden egyes fogás karbonlábnyomát valós időben számolják ki. A film játékos formában mutatja meg, hogy az ételválasztásaink milyen hatással vannak bolygónk jövőjére – néha meglepő eredményekkel. 

 

A Feast to Save the Planet nem ítélkezik, hanem szembesít és elgondolkodtat: vajon tényleg mindig a vegán opció a legzöldebb? Hogyan befolyásolja a szállítás, a szezonális termelés vagy a mezőgazdasági gyakorlat ételeink lábnyomát? A film egyszerre szórakoztató és tanulságos, és segít megérteni az élelmiszeripar összetett környezeti hatását. 

 

Formátum: Egy étteremben zajló verseny, ahol öt vendég választ különféle fogásokat. 

Szakértők: 

  • Gregg Wallace mesterszakács 

  • Dr. Hannah Fry matematikus és tudománykommunikátor 

Téma: Az ételek ökológiai lábnyomának vizsgálata – azaz mennyi szén-dioxid kibocsátással jár az adott fogás elkészítése. 

Stílus: Szórakoztató, mégis tudományosan megalapozott. A vendégek pontokat kapnak az ételválasztásuk fenntarthatósága alapján. 

Premier: 2021. január 4. 

 

A filmvetítés után meg is vitatjuk a látottakat. Kitérünk arra, hogy miként ábrázolja a film a problémát, mit jelent a hitelesség szempontjából a szórakoztató formátum, és közösen gondolkodunk is arról, miként lehet infotainment formában hatásosan feldolgozni az éghaljatváltozás és az ökológiai válság témaköreit. 

 

A részvétel bárki számára nyitott és ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk! 

 

A Hónap Fenntarthatósági Témája projekt októberi eseményei a fenntartható étkezésről szólnak. Akár ehhez, akár más témákhoz szívesen vesszük hallgatóink, munkatársaink és közösségi partnereink ötleteit, megjegyzéseit, együttműködési javaslatait is a dean.sustainability@uni-corvinus.hu címre.

Vágólapra másolva
×