Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

Takáts Előd

2021. június 24-én Prof. Dr. Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává, megbízatása 2021. augusztus 1-én lépett életbe. Rektori programjában az alábbiakban fogalmazta meg az Egyetem előtt a következő időszakban álló célokat.


A cél regionális elitegyetemmé válni, az itt végzett hallgatók Közép-Európa gazdaságának és társadalmának meghatározó szereplői lesznek. Középtávon olyan képzést, olyan kutatási teljesítményt akarunk felmutatni, amely kiállja az összehasonlítást nemcsak a Közép-európai versenytársainkkal, hanem a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. Olyan teljesítményt felmutatni, amivel az Egyetem továbbra is a legjobb, legelkötelezettebb magyar hallgatók első számú választása marad. Ez a feladat személyesen motivál. A jó képességű fiatalok elvándorlása egy csendes nemzeti katasztrófa. A gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni. Egy metaforával élve: úgy gondolok magunkra, mint egy hegymászóra. Egy meredek, de kiszámítható ösvény vezet a csúcshoz. Ezen azonban nem lehet egyik napról a másikra felmenni. Lépésről lépésre haladunk majd.

Az új rektor maga is CORVINUS alumnus, 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a CORVINUS jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen szerzett közgazdaságtudományi mesterfokozatot. A Princeton University-n 2004-ben MA, majd 2006-ban PhD fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bank (Bank for International Settlements) közgazdásza, majd vezető közgazdásza. 2018-tól a London School of Economics and Political Science látogató kutatója (visiting fellow). 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2021-től egyetemi tanár. Prof. Dr. Takáts Előd a pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.09.24. - 06:50:20