Ugrás a fő tartalomra

Online szakirodalmi ajánló

2022-es Nobel-díjas közgazdászok tanulmányai a könyvtári és külső gyűjteményekben

2022-ben 3 közgazdász, Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig “a bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért” (for research on banks and financial crises) Nobel-díjat kapott.

  • Amennyiben a három szerző nyomdokaiba szeretnénk lépni, s e témában elmerülni, erre legalkalmasabb eszközünk a Szuperkereső. Keresőkifejezés: bank* and “financial cris?s”, tárgyszóra és teljes szövegre szűrve, keresési technikák alkalmazásával (csonkolás, kifejezéskeresés):

Az alábbi cikkeket a három Nobel-díjas szerző egyike írta:

  • Amennyiben a szerző(k) munkásságra vagyunk kíváncsiak, érdemes a keresést a szerző nevére lefolytatni, figyelembe véve a névváltozatokat, pl.:
  • Szerzőre + témára szűkítve (bankok, pénzügyi válság), pl.: Bernanke, Ben S

Concept Map

A szöveges keresésen túl vizuális megjelenítéssel is kereshetünk a Szuperkereső felületén a Concept Map használatával.

A Concept Map az adatbázisban lévő dokumentumok egyes tárgyszavait jeleníti, s az itt megjelenő fogalmak is kombinálhatóak egymással:

Külső források

Econbiz

A Szuperkeresőből kiindulva könnyűszerrel eljutunk az Econbiz-adatbázishoz, mely a német ZBW Közgazdasági Intézet gyűjteménye. A gyűjteményben az OA-anyagokhoz férünk hozzá. Az eredeti keresőkérdést felhasználva a Szuperkeresőből a Supplemental sources linkre kattintva terjeszthetjük ki a keresést:

A találatok megjelenése, pl.:

Az EconBiz felületén is alkalmazhatunk különböző keresési technikákat, szűrhetünk egyes ismérvek alapján.

Egyéb források

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.16. - 19:53:14