Budapesti Corvinus Egyetem ×

American Corner Budapest

Az amerikai külügyminisztérium által létrehozott American Spaces program budapesti irodája (American Corner Budapest) egy, a digitalis kor kihívásainak megfelelő, high-tec felszereltségű oktatási-, kulturális-, és információs központ, amely a Budapesti Corvinus Egyetem Campusán belül, az S-épületben működik. 

AMERICAN SPACES BUDAPEST OFFICE – BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának American Spaces Programja és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködési megállapodásának keretében a Budapesti Corvinus Egyetemen 2009-ben megnyílt az American Corner közép-magyarországi regionális információs-, és programközpont, amelynek feladata kezdetben az USA kötődésű kulturális, oktatási és ismeretterjesztő programok szervezése, könyv-, folyóirat-, video-, DVD-alapú dokumentációs adatbázis működtetése volt. Ezt, az elsősorban könyvtárként és információs irodaként működő modell időközben elavulttá vált, továbbá – a hely fizikai megjelenését tekintve – az American Spaces világszerte egységes, jól azonosítható brandelemeit felvonultató, technológiailag fejlett, modern központok kialakítását tűzte ki célul.  

ÁTALAKÍTÁS – FELÚJÍTÁS (RE-MODELLING AMERICAN SPACES OFFICE)

A Budapesti Corvinus Egyetem Campusán korábban működő információs és programközpont teljes felújításával és modernizálásával kapcsolatos munkálatok 2018 novemberében indultak az American Spaces budapesti központjának igazgatójává kinevezett Maurer Ferenc irányításával. A felújítási munkák során a terem területét gyakorlatilag az épület alapszerkezetéig visszabontva, a központ új padlózatot és burkolatot kapott, az American Spaces dizájnelemeinek megfelelő fal- és ablakmatricás dekorációkkal kiegészítve, valamint korszerű, energiatakarékos, LED-es lámpatestek és légkondicionáló berendezés került beépítésre.

A multifunkciós felhasználást, az adott programnak legmegfelelőbb könnyű, gyors átalakítást lehetővé tevő modern bútorzat beépítése mellett olyan high-tech műszaki eszközök kerültek a központ birtokába, mint a legmodernebb 4K UHD LED képtechnológiájú érintőképernyős interaktív tábla, FFD technológiájú MakerBot 3D nyomtató, Apple MacBook Pro és Air laptopok és iPadek, Chromebook laptopok, programozható oktatási robotok stb.      

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS PROGRAMOK

A felújítás, eszközbeszerzés megfelelő fázisában már lehetőség nyílt a központon belüli tesztprogramok lebonyolítására, amelyek közül a legsikeresebbnek a nyári fejlesztő táborok bizonyultak, amelyekre a meghirdetést követően, alig 24 óra alatt több mint tízszeres túljelentkezés érkezett. A szeptemberi hivatalos megnyitót követően a központ szervezésében olyan, bárki számára ingyenesen látogatható oktatási célú programsorozat veszi kezdetét, amely minden elemében a digitális kor kihívásainak megfelelő készségek fejlesztését célozza, prezentációk, interaktív előadások, workshopok formájában.

A meghirdetett programok között találunk Public Speaking, Debate, Essay Writing, Digital Literacy, CV Writing, Video Editing, 3D Printing workshopokat, heti rendszerességű angol nyelvű Converation Club tevékenységeket, nyelvvizsga előkészítőt, amerikai ösztöndíjakkal és nyári diákmunkákkal kapcsolatos tájékoztatókat, vagy a középiskolás osztályok számára létrehozott, az amerikai történelmet és kultúrát bemutató multimédiás, interaktív „Virtuális USA Cooltúra” előadásokat, és a már 2019 nyarán is nagysikerű tematikus nyári fejlesztőtáborokat. Az oktatási célú programok mellett olyan, szintén ingyenes kulturális rendezvények egészítik ki az budapesti American Spaces kínálatát, mint a „Hero in the Crowd” improvizációs színházi estek és az improvizációs színjátszás alapjaira épülő workshopok, fotókiállítások, filmklub, vagy az amerikai zenetörténet mérföldköveit bemutató, Milestone in US Music History előadássorozat, és természetesen lesznek az amerikai elnökválasztási fejleményekkel kapcsolatos elemző előadások is. A programok előadói, moderátorai minden esetben amerikai szakértők, Magyarországon ösztöndíjas hallgatóként tanulmányokat folytató amerikai egyetemisták, vagy korábban az Amerikai Egyesült Államokban tanulmányokat folytató magyar szakértők.


Vágólapra másolva