Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Kutatások és projektek

Az Intézet kutatási tevékenysége szerteágazó, de jól elkülöníthető kutatási irányokat fed le, mint az adattudomány és alkalmazása többek között a gyártás, az oktatás területein, a digitális transzformáció hatásainak vizsgálata, a mesterséges intelligencia, az üzleti folyamatmodellezés és –menedzsment, a tudásmenedzsment és szemantikus technológiák, az információmenedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, az informatikai és médiaszabályozás és a Fintech területei.

Az intézet tevékenyen részt vett és vesz hazai és nemzetközi kutatási projektekben, az EFOP 3.6.1., EFOP 3.6.2., a TET, a KÖFOP és a Tématerületi Kiválósági Programokban, az Erasmus projektekben. A kutatásszervezésben kiemelt szerephez jutottak az intézeti kutatóközpontok és szakmai műhelyek is, a Fintech központ és az SAP Next-Gen Lab.

Intézeti kutatóközpontok

Projektek

2019-2.1.11-TÉT-2020-00172 sz., szlovén-magyar kutatási projekt (2021-2022)
A COVID világjárvány hatása a KKV-k digitális átalakulási kezdeményezéseire 

Az utóbbi hónapokban a COVID-19 miatt kialakult helyzet gyökeresen változtatta meg a vállalatok többségének működési módját. A digitalizáció, a digitális innováció meghatározó szerephez jutott azokban az ágazatokban is, ahol ez korábban nem volt jellemző. A digitális transzformáció fogalma széles körben használt, és a digitális technológiák felhasználása jelentős mértékben átalakította az iparági működési és üzleti logikát, a digitális megoldások és egyre gyorsabb ütemben érkező innovációk felhasználása a technológiai összefüggések és megvalósítási képességek miatt egyre nagyobb kihívást hordoz, különösen a jelenlegi világjárvány idején. A digitális transzformáció a legtöbb vállalatnál felgyorsult, ugyanakkor számos kihívással kell szembenézni, többek között a vállalati kultúra rendkívül gyors megváltozásával. A vállalatok a digitális transzformáció különböző érettségi fázisaiban vannak, a változások különösen az SME-ket érintik az erőforrások rendelkezésre állása, a szükséges kompetenciák hiánya miatt. Szlovén-magyar együttműködésben megvalósuló kutatásunk fókuszában az KKV-k vizsgálata áll, hiszen jelentős gazdasági potenciállal rendelkeznek. A digitális transzformáció kiaknázása támogatja ezeknek a vállalatoknak a versenyképességét, produktivitását még egy olyan helyzetben is, mint a mostani világjárvány, ugyanakkor a digitális technológiák által nyújtott lehetőségek kiaknázása nem egyértelmű a KKV szektorban. A kutatás során tervezett magyarországi és szlovén vizsgálatok segíthetnek megérteni a KKV szektor működési módját és a digitális technológiák segítségével adott válaszait a jelenlegi, világjárvány helyzetre. A kutatás célja, hogy megvizsgáljuk a magyar és szlovén KKV-k válaszait a COVID világjárvány kihívásaira a digitális technológiák és a digitális transzformáció által nyújtott lehetőségek kiaknázásával.   

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.08.19. - 05:59:02