Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tárgyfelvétel és félévkezdés

Tantárgyfelvétellel kapcsolatos időpontok és információk

A beiratkozási hét adminisztratív feladatai közül az egyik legfontosabb a tantárgyaid időbeni felvétele a neptun rendszerben, ezért kérjük, az alábbiakat figyelmesen olvasd át.  

A tantárgyfelvétel időpontjai szakonként eltérnek, illetve felhívjuk figyelmedet, hogy 

  • angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzés, 
  • angol és magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsment képzés és 
  • angol nyelvű üzleti adattudomány képzés 

esetében vannak olyan tantárgyak, melyek központilag kerülnek felvételre (azaz nem szükséges ezen tárgyak felvétele), ugyanakkor a válaszható tárgyakra és kritériumtárgyakra esetükben is jelentkezni kell – erről az érintettek korábban már tájékoztatást is kaptak. 

Fontos, hogy az összes többi szak esetében nincs központi tárgyfelvétel, ez azt jelenti, hogy egyénileg szükséges felvenned a tantárgyaidat a Neptun rendszerben. Az alábbi táblázatból tudsz tájékozódni, hogy választott szakod esetében mikor kezdődik a tantárgyfelvételi időszak.

Tantárgyfelvételi tájékoztató

A tantárgyfelvétel menetéről, illetve kritériumairól az alábbi tájékoztatóból tudsz informálódni, kérünk, A tantárgyfelvétel menetéről, illetve kritériumairól az alábbi tájékoztatóból tudsz informálódni, kérünk, hogy figyelmesen olvasd végig. 

Hogyan veheted fel a tárgyakat?

A meghirdetett tárgyakról és kurzusaik órarendi beosztásáról érdemes előre tájékozódnod, hogy mire megnyílik a tárgyfelvétel a neptunban, addigra már célirányosan tudd összeállítani az órarendedet. A neptun Menü->Tárgyak ->Tárgyfelvétel menüpontjában ki kell jelölnöd a felvenni kívánt kurzusokat a sor elején található jelölőnégyzetek segítségével, majd a Tárgy felvétele gombbal lehet elvégezni a tárgyfelvételt. Amennyiben valamelyik kijelölt kurzus, vagy a tárgy valamilyen okból nem vehető fel (pl. betelt a létszám, vagy nem teljesül a felvételi követelmény), akkor annak pontos okáról a jobb felső sarokban megjelenő push értesítésben jelenik meg információ. Amennyiben egy tárgyból hirdettek elméletet és gyakorlatot is, úgy mindkettőt fel kell venned. A tantárgyfelvételi időszakban ezeket szabadon módosíthatod, a kiegészítő tárgyfelvételi időszakban azonban már csak plusz tárgyak felvételére van lehetőséged, azok leadására nem.  

Alapszabály, hogy a félévben azokat a tárgyakat kell felvenned, amiket a Mintatanterved ajánl számodra. A Mintatantervedet megtalálod a neptunban: Neptun->Tanulmányok -> Előrehaladás -> Tantervi háló. Itt minden, az adott tárgyra vonatkozó adatot megtalálsz: Tárgykód, Tárgynév, Kredit, Melyik félévben ajánlott felvenni, Tárgytípus. A mintatervekről bővebben itt tudsz tájékozódni. 

Milyen információkat tartalmaz a mintatanterv?

A mintatanterv kötelező, kötelezően választható és szabadon választható tantárgyakból, tantervi egységekből, továbbá kritériumkövetelményekből épül fel. Az alábbi információkat tartalmazza: 

  1. A tantárgy kódját.
  2. A tantárgy nevét.
  3. A tantárgy jellegét, ami lehet:
    K – kötelező: minden kötelező tárgyat teljesíteni kell
    KV – kötelezően választható: kötelezően választható tárgyak esetében a tanterv
    meghatározza, hány tárgyat vagy hány kreditet kell teljesíteni
    V – választható tárgy: a tanterv meghatározza, hány válaszható kreditet kell
    teljesíteni
    KR – kritériumtárgy: minden kritériumtárgyat teljesíteni kell
  4. A heti (részidős képzések esetén féléves) óraszámot.
  5. A megvalósulásának típusát, a kurzus típusát:
    ea – előadás
    gy – gyakorlat
  6. A tantárgy kreditértékét.
  7. A meghirdetés félévét (ősz/tavasz).
  8. A számonkérés jellegét/értékelést, ami lehet:
    gyj – gyakorlati jegy
    v – vizsga
    a(i) – aláírás
    sz – szigorlat
  9. A képzés melyik félévben ajánlott felvenni az adott tantárgyat.
  10. A tárgyfelelős nevét (aki nem feltétlenül a tárgy oktatója a félévben).
  11. Az adott tantárgy melyik Intézet gondozásában van. 
  12. Az adott tantárgy felvételéhez szükséges esetleges előfeltétel (azaz melyik
    tárgyból szükséges mindenképpen 2-es vagy annál jobb érdemjegynek szerepelni
    a NEPTUN-ban, amikor fel szeretnéd venni a tárgyat.)
  13. Az ekvivalens tárgyakat (azaz a vele egyenértékű tárgyakat, amelyek teljesítése
    olyan, mintha az adott tárgyat teljesítetted volna, ezek kivételes esetek!)

Az adott félévben csak azokat a kötelező, illetve kötelezően választható tárgyakat ajánlja fel a neptun, melyek abban a félévben teljesíthetők. Felsőbb évesek esetén természetesen azok is itt fognak szerepelni, melyeket korábban valamilyen ok miatt nem teljesítettél. 

Fontos tudnod, hogy egy adott idősávban csak egy tantárgyat vehetsz fel. Ha ezzel kapcsolatban problémád merülne föl, akkor a tárgyat gondozó intézetnél érdeklődhetsz. 

Milyen esetekben nem tudod felvenni a tárgyat

  • Lejárt pénzügyi tartozásod van. 
  • Rossz félév van beállítva (a 2024/25/1 félévet kell beállítani). 
  • Túl sok tárgyat (kreditet) próbálsz felvenni, amivel túllépnéd a félévente engedélyezett 42 kreditet. 
  • Nincs már hely a kurzuson: az adott tanszékhez/intézethez kell fordulnod, hogy emeljenek a létszámon, ha lehetséges. 
  • Nem találod a kurzust a Neptunban: kérdezd meg az adott tanszéken, hogy meghirdetésre került-e a félévben? 
  • Óraütközésed van: a hatályos TVSZ szerinti tárgyütközési szabályokat figyelembe kell venned (a hallgató adott szakon félévenként egy (1) idősávban felmentést kap a tantárgyak óraütközési korlátozása alól, előadás előadással és/vagy előadás gyakorlattal ütközése esetén. Levelező és esti munkarendben adott szakon félévenként két idősáv esetében újra felvett tantárgyakra vonatkozóan felmentést kaphatsz az óraütközés alól, előadás előadással és/vagy előadás gyakorlattal történő ütközés esetében. A gyakorlat gyakorlattal főszabály szerint nem ütközhet. Az óraütközésből adódó lehetséges hátrányok a hallgatót terhelik, arra a hallgató kedvezmény, előnyszerzés céljából vagy pótlási lehetőség biztosítása érdekében nem hivatkozhat.).  
  • A tárgy felvételének feltétele, hogy egy másik tárgyat teljesíts előbb (előfeltételes tárgy) 
  • Kimerítetted a maximális tárgyfelvételi lehetőségeket (TVSZ 70.§ (5)): 
    • a) 2021/2022. tanévben vagy azt megelőzően tanulmányikat megkezdő hallgatók esetében a hármat (3). A hallgató elfogadott méltányossági kérelem esetén negyedik (4.) alkalommal is felveheti a tantárgyat,  
    • b) 2022/2023. tanévben vagy azt követően tanulmányaikat megkezdő hallgatók esetében a kettőt (2). A hallgató elfogadott méltányossági kérelem esetén harmadik (3.) alkalommal is felveheti a tantárgyat. 

Központi tantárgyfelvétel

Az elmondottak alól kivételt képez három (3) szak, amelyek esetében a tárgyfelvétel központilag történik az első félévben (másodiktól kezdve manuálisan, mint a többi szak esetében), így az oda felvett hallgatóknak külön veszik fel a Neptun rendszerében a kurzusokat. Az alábbi három szak hallga

Az elmondottak alól kivételt képez három  szak, amelyek esetében a tárgyfelvétel központilag történik az első félévben (másodiktól kezdve manuálisan, mint a többi szak esetében), így az oda felvett hallgatóknak külön veszik fel a neptun rendszerében a kurzusokat.  

Az alábbi három szak hallgatóinak nem kell a tárgyfelvételt maguktól elvégezni: 

  • gazdálkodási és menedzsment (magyar és angol nyelvű alapképzés) 
  • nemzetközi gazdálkodás (angol nyelvű alapképzés) 
  • üzleti adattudomány (angol nyelvű alapképzés) 
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:10:04