Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Salamin Géza bemutatkozása

Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet új vezetője
Salamin Géza_300x300

 
2020. szeptember 15-től Dr. Salamin Géza docens a Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet új vezetője, aki eddig a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszéket (ill. 2019-ben az azonos nevű intézetet) vezette.

Salamin Géza Gazdaság- és területfejlesztési, városfejlesztési szakember, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, a European Council of Spatial Planners magyar tagja. Fő kutatási területe a város- és területi tervezési-fejlesztési rendszerek nemzetközi vizsgálata és a környezeti és társadalmi fenntarthatóság.

Elkötelezett abban, hogy a fenntartható fejlődés, a globális világ földrajzi, gazdasági, politikai és társadalmi összefüggései terén mind inkább felkészültek legyenek a Corvinuson végzett hallgatók. Ismerjék a világ különböző régióit és legyen egyfajta térbeli gondolkodásuk, amely képessé teszi őket a különböző megközelítések és szférák szintézisére és az eltérő regionális kontextusok megértésére.


Tanulmányai során 2000-ben először terület- és településfejlesztő geográfusként végzett (ELTE Természettudományi kar), amit közgazdasági diplomával egészített ki (SZTE Gazdaságtudományi Kar), doktori fokozatát regionális tudományokból szerezte (SZIE), de földrajz-meteorológiai doktori programon is abszolutóriumot szerzett (ELTE). Szakmai pályáján az egyetemi tapasztalatok (BME, ELTE) mellett sokáig a gyakorlati szakpolitkai elemzési és tervezési tevékenységek voltak meghatározóak. Hosszabb ideig, 2002 és 2011 között a területfejlesztés és városfejlesztés nemzetközi hírű hazai állami háttérintézetében, a VÁTI-ban dolgozott, ahol az országos és regionális területfejlesztés hazai megalapozásával, monitoringjával, határon átnyúló együttműködésekkel foglalkozott, tervező-elemzőként majd irodavezetőként. 2014-ig a Nemzetgazdasági Minisztériumban területfejlesztési tervezési főosztályvezetőként felelt az országos területfejlesztési koncepció előkészítéséért, a területi alapú és egyes gazdasági operatív programok előkészítéséért a kohéziós politika rendszerében. Több Európai uniós programban (ESPON, URBACT) látott el nemzeti kontaktpont, illetve monitoring bizottsági feladatokat; és a magyar EU elnökséghez kötődően 2009 és 2011 között az Európai Unió Területi Agendájának szakértői nemzetközi munkacsoportját koordinálta. Ezt követően Magyar Nemzeti Bankban gazdaságstratégiai és oktatási területen dolgozott. 2015 óta dolgozik egyetemünkön.

Az egyetem minden Polgára nevében sok sikert kívánunk Intézetvezetői tisztségéhez!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 02:19:52