Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Hogyan látja egy másodéves hallgató a Közgazdálkodás és Közpolitika szakot?

Anna másodéves hallgató a Közgazdálkodás és Közpolitika Szakon, aki a tavaszi szemesztert már Palermóban tölti a „double degree” program keretében.

Kapcsolódó posztok

Kapcsolódó események

Közösségi hangulatról, hallgatóbarát hozzáállásról, és társadalmi felelősségvállalásról mesél ebben a rövid interjúban.

K: Gyógypedagógia alapképzés után miért a közgazdálkodás és közpolitika mesterszakot választottad? Mennyire érzed teljesíthetőnek a szakot?

LA: Az alapképzésem után elkezdtem ugyan egy másik mesterszakot, de azt nem éreztem magamének úgyhogy egy fél év után abbahagytam. Ezután találtam rá a Corvinus egyetem által meghirdetett Közgazdálkodás és Közpolitika alapszakra. A fő ok, hogy ezt a mesterszakot választottam az az, hogy a szak akkor is teljesíthető, ha nem rendelkezel közgazdasági háttérrel. Az első félév során a felzárkóztató tárgyak segítenek kiigazodni, belerázódni a Corvinusos mindennapokba.

K: Mik voltak az első benyomásaid a szakról? Mitől különleges ez a szak?

LA: Egyetemi képzés esetén úgy gondolom, hogy az első benyomás nem az első pillanatban születik, hanem az első pár hét vagy hónap alapján dől el. A COVID-ra való tekintettel nem a klasszikus oktatást tapasztalhattam meg, de pozitív első benyomásaim lettek. (A mesterszakot 2020 szeptemberében jelenléti oktatással kezdtük majd online folytattuk. Ez az átállás nem okozott gondot sem nekünk, sem a tanároknak.) A szak különlegessége a kis létszámban rejlik. Igazi gimis osztály hangulatot ad az óráknak.

K: A következő félévet Palermóban fogod tölteni egy „double degree” program keretében. Mit kell tudni a programról? Mennyire nehéz az ügyintézés, mik a követelmények?

LA: A double degree program a szak minden diákjának elérhető. A jelentkezés nagyon könnyű: neptunon keresztül kell jelentkezni, önéletrajzot és motivációs levelet is kell csatolni. Ezt követően a palermói partneregyetem felveszi a diákokkal a kapcsolatot, illetve akik elnyerték az Erasmus ösztöndíjat, azokkal az Erasmus Iroda is. Az ügyintézés nem bonyolult, minden egyértelműen le van írva. Viszont azt kiemelném, hogy olasz egyetem lévén az angol tudás mellett olaszra is szükség van. Én személy szerint sokszor kaptam olaszul levelet az egyetemtől, aminek értelmezésében a különböző fordítóprogramok nagy segítségemre voltak. Éppen ezért augusztusban elkezdtem olaszul tanulni, Palermóban pedig (hála a Corvinus és a partneregyetem közötti megállapodásnak) lehetőségem lesz nyelviskolába járni és olaszul tanulni. Bízom benne, hogy mire hazajövök már érteni fogom az egyetemi e-maileket fordító nélkül is!

K: Színes önkéntes múlt van már mögötted. Milyen tapasztalatokat szereztél az önkéntesség során? Mennyire fér bele a szabadidődbe az egyetem mellett?

A társadalmi felelősségvállalás része, hogy visszaadjunk a közösségnek, ami segített nekünk. Az önkéntesség ennek az egyik legjobb formája, úgyhogy itt most meg is ragadnám az alkalmat és arra buzdítanék mindenkit, hogy ha teheti legyen önkéntes és segítsen ezzel is egy picit jobb hellyé tenni a világot! J Számomra nem okozott gondot az önkéntes feladataimat és az egyetemi, munkával kapcsolatos teendőket összehangolni. Az önkéntes éveim (az Amigos a gyerekekért alapítványnál két és fél évet, az írországi Barretstownban egy tábori hetet voltam önkéntes) növelték meg az érdeklődésemet a nonprofit szervezetek iránt. Olyannyira, hogy jelenleg a Kompánia Alapítványnál dolgozom, mint kommunikációs és adományszervező gyakornok és a szakdolgozatomat is nonprofit szervezetek témakörében írom.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 00:52:39