Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Veszélyt jelent a mesterséges intelligencia a kreativitásra?

2023-06-29 16:35:00

A Kutatási hét záróeseményének egyik előadója, Varga Ákos egyetemi docens szerint a mesterséges intelligenciára eszközként kellene tekintenünk.

Varga Ákos egyetemi docens, a Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense volt a Kutatási hét záróeseményének egyik előadója. A következő cikkben a transzparens és etikus kommunikáció mellett arról is szó lesz, hogy helyettesíti vagy kiegészíti az emberi tevékenységet a mesterséges intelligencia. 

Tudatosság, etika, kommunikáció 

Miközben az üzleti élet vezetői is megosztottak a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatban, és aggodalmakkal találkozunk a felsőoktatás szereplői részéről is, hogyan juthatunk el odáig, félelmek és eufória között navigálva, hogy eszközként tekintsünk a mesterséges intelligenciára?  

Ahhoz, hogy eszközként tekintsünk a mesterséges intelligenciára, szükség van a vezetők, az oktatók felelős hozzáállására. A tudatosság, az etikai megfontolások és a megfelelő kommunikáció segíthetnek abban, hogy a félelmek és az eufória között navigáljunk, és sikeresen kiaknázzuk a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. 

Fontos a kommunikáció és az átláthatóság: a félelmek és aggodalmak gyakran abból fakadnak, hogy az emberek nem értik pontosan, hogyan működik a mesterséges intelligencia, vagy hogyan befolyásolja az életüket. Épp ezért kell kommunikálni átláthatóan és érthetően az MI alkalmazása során. El kell magyarázni az embereknek, hogyan segít, hogyan működik, milyen korlátai vannak, és nyitott párbeszédre van szükség az aggodalmakról és az esetleges kockázatokról.  

De ugyanígy, még számos dolgot fel lehet sorolni: meg kell ismerni a mesterséges intelligencia előnyeit és korlátait, tanulni kell a különböző MI-technológiákról, az alkalmazási területekről és a lehetséges kihívásokról. Ez segít eloszlatni a téves elképzeléseket és felkészít a helyes döntések meghozatalára. Ha a használata mellett döntöttünk, egyértelmű célokat kell kialakítani: ezek segítenek meghatározni, hogy milyen problémákat szeretnénk megoldani, milyen előnyöket szeretnénk elérni és milyen erőforrásokat kell bevonni a folyamatba. 

Együttműködésként kell tekinteni a folyamatra: a mesterséges intelligencia nem helyettesíti az embereket, hanem inkább együttműködik velük. Ez egy eszköz, egy támogató rendszer, ami segíthet az információk feldolgozásában, az elemzések elvégzésében vagy a hatékonyság növelésében. Fontos, hogy az MI-t emberi képességek kiegészítőjeként lássuk, és az emberi szakértelmet ne hagyjuk figyelmen kívül. 

Tanulni kell továbbá a szabályozásról és az etikai keretekről: a mesterséges intelligencia használata során felmerülő etikai kérdések és jogi szabályozások fontosak, a technológia fejlődésével és elterjedésével párhuzamosan alakulnak. Tájékozódni kell a vonatkozó jogi keretekről és szabályozásokról, például a személyes adatok védelméről vagy a diszkriminációmentességről szóló előírásokról. Biztosítani kell, hogy az MI alkalmazása összhangban legyen az etikai elvekkel (akár egyéni, akár intézményi) és a jogi előírásokkal. 

Fejleszteni kell továbbá az MI készségeket és tudatosságot: A mesterséges intelligencia terén való jártasság növelése segíthet abban, hogy hatékonyan használjuk a rendelkezésre álló technológiákat. Vezetőként és oktatóként is képezni kell magunkat az MI alapjairól, a működési elveiről és az alkalmazási területekről. Emellett fontos az emberek MI-technológiával kapcsolatos tudatosságának és készségeinek fejlesztése is. 

A jelen nagy kérdése: inspirál vagy helyettesít? 

A marketing és kommunikáció a kreativitásról szól. A ChatGPT veszélyt jelent a kreativitásra, vagy inkább inspiráló is lehet a hatása? 

 A marketing és kommunikáció terén a kreativitás fontos szerepet játszik, és sokan aggódnak az automatizált rendszerek, mint például a ChatGPT hatásai miatt. Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges intelligencia, mint a ChatGPT képes inspirálni és támogatni a kreativitást, de nem jelenti a kreativitás helyettesítését. 

Az MI-rendszerek képesek kreatív tartalmat és ötleteket generálni, ami segíthet a kreatív folyamatokban. Lehetőséget teremtenek arra, hogy új szempontokat, perspektívákat vagy inspirációt kapjunk. Gyorsan képesek áttekinteni és feldolgozni nagy mennyiségű információt, ami új ötletek generálásában vagy problémamegoldásban segíthet. 

A kreativitás azonban több, mint pusztán az új ötletek generálása. Az emberi kreativitás olyan összetett folyamat, amely az érzelmeket, az élményeket, az intuíciót és a társadalmi kontextust is magában foglalja. Az emberi kreativitás egyedi, és az emberi tapasztalatokra, értékekre és képességekre épül. Az automatizált MI-rendszerek nem rendelkeznek ezekkel az emberi dimenziókkal. Vagyis inkább inspirálóak lehetnek a kreativitás szempontjából, mivel új ötleteket és perspektívákat kínálnak. 

Az emberek továbbra is az alkotók, akik ezeket az ötleteket továbbfejlesztik, adaptálják és személyre szabják a saját kreatív kifejezésük szerint. Az MI-rendszerek kiegészítők lehetnek, de nem helyettesítik az emberi kreativitást és az emberi alkotói folyamatot. 

Említett egy érdekes helyzetet, amikor a hallgatók szövegét ellenőrző oktató azzal szembesült, hogy a ChatGPT minden szöveget sajátjának tekintett, és a diákok javaslatára egy saját esszét is ellenőrzött az MI ott is magát nevezte meg alkotóként. Mi az üzenete ennek a történetnek?  

A tanulság, hogy felelősen kell használnunk a technológiát, elengedhetetlen az önképzés, hiszen enélkül könnyen futhatunk bele számunkra kellemetlen helyzetbe. Egy MI által generált tartalommal kapcsolatos felelősség a használót terheli, a következményeit neki kell viselni, mint a fent említett példában az oktatónak. 

A felsőoktatásban nyomasztó kérdés, hogyan lehet a hallgatót motiválni az egyéni erőfeszítéshez, amikor ilyen eszköz áll rendelkezésére?   

A hallgatók motiválása mindig fontos kihívás a felsőoktatásban, függetlenül attól, hogy rendelkezésre állnak-e automatizált eszközök vagy sem. Az egyéni fejlődés hangsúlyozása, célok és kihívások felállítása, mentorálás és támogatás nyújtása, valós példák bemutatása, valamint kreatív és interaktív tanulási módszerek alkalmazása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hallgatókat inspiráljuk az egyéni erőfeszítésre és motiváltan vágjanak neki a tanulási folyamatnak. Az automatizált eszközök segíthetnek, de nem helyettesíthetik a hallgatók személyes elkötelezettségét és motivációját. 

Szerző: Sipos Júlia (Vállalati és Intézményi Kapcsolatok) 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 16:07:19